Day tags 2024-04-02

soud rok česko člověk škola český dítě sparta muž ruský zemřít požár ukrajina černý miliarda pellegrini případ teplota ukrajinský velký

Tags with an unusual surge in popularity:

nkú crosby dostatečně vantaa nezmar zápis 105 5297 576 betisu domáhat dvaaosmdesátiletý expres finalist formální kania kellnerová konopí kontrolní markíza

Latest Published News for Each Tag

soud

Soud zamítl žalobu ČSFD na Kinobox kvůli přetahování recenzí filmů, link

Městský soud v Praze minulý týden zamítl žalobu Česko-Slovenské filmové databáze (ČSFD), která se bránila snaze konkurenční platformy Kinobox přetáhnout na svůj web její recenzenty a jejich dřívější hodnocení filmů. Podle soudu je to přípustná forma konkurenčního boje, protože šlo jen o kopii dat a recenze na ČSFD zůstanou.

rok

Po 13 letech chátrání má letos začít rekonstrukce velkého můstku v Harrachově, link

Na velkém skokanském můstku v Harrachově se naposledy skákalo v roce 2011. Od té doby chátrá a čeká na nutnou rekonstrukci. S tou by se mělo začít už letos. Po letech zmaru tak patrioti skoků na lyžích vyhlíží velké změny.

česko

Safari park drží další primát, jako první v Česku rozmnožil hyenky hřivnaté, link

Sbírku primátů v chovu afrických zvířat rozšířil o Velikonocích Safari park Dvůr Králové. Dvorských chovatelům se jako prvním v Česku podařilo rozmnožit raritní hyenky hřivnaté. Trojce štěňat přišla na svět v zázemí Pavilonu šelem Joe Adamsonové symbolicky na Květnou neděli.

člověk

Průměrné pojistné plnění za hospitalizaci významně stouplo, link

Lidé ve svých smlouvách o životním pojištění ne vždy kladou důraz na pojistné plnění v případě závažné nemoci a hospitalizace. Podle finančních poradců tato rizika sice nepatří k těm nejdůležitějším, ale i tak mnoho přichází lidí o peníze.

škola

Suzuki míří tam, odkud ostatní ujeli. Swift je moderní auto ze staré školy, link

Jakoby za okny neprobíhal hromadný přechod na elektromobily, inženýři v Suzuki vyrobili auto za staré školy. Nová generace Suzuki Swift je malé šikovné auto do města, které se v designu moc nezměnilo, ale exceluje spotřebou jen kousek nad čtyřmi litry. Japonci se snaží dokázat, že vítězný tým se prostě nemění.

český

Budějovičtí volejbalisté zdolali Kladno a jsou poslední vítězství od finále, link

Volejbalisté Českých Budějovic po výhře v Kladně uspěli proti Orlům i v domácí hale a poslední krok je dělí od finále. S deseti tituly nejúspěšnější český klub tři dny po vítězství 3:0 uspěl před svými fanoušky 3:1 a sérii se pokusí ukončit již v sobotu. O den dříve mohou slavit postup úřadující mistři Lvi Praha přes Příbram.

dítě

Začaly zápisy na základní školy. Nežádejte o odklad, dětem uškodí, nabádají odborníci, link

Podle odborníků je velká část odkladů zbytečná a rodiče k nim přistupují kvůli zbytečným obavám

sparta

Na Voženílka se na Spartě pískalo. Jsem za to rád, rýpl si útočník a uznal svou hloupost, link

Když ho máte v týmu, musíte ho milovat. Nejen díky jeho důrazné hře, kdy neuhne ze žádného souboje. Navíc je Daniel Voženílek výborným a rozdílovým hráčem. U fanoušků soupeře už ale osmadvacetiletý útočník tolik populární není. V úterý na úvod semifinále se na třineckého útočníka bučelo a pískalo i na Spartě.

muž

Zklamání, hlesl Moták. Sparta vítala navrátilce a bodově v ní nečekaně září muž na černou práci, link

Pátý zápas v play off, pátá výhra. Hokejisté Sparty zůstávají jediným neporaženým týmem v letošní vyřazovací části i po prvním semifinále, v němž doma porazili mistrovský Třinec 3:0. Góly kapitána Řepíka a Formana podpořil gólman Kovář 25 zákroky a čistým kontem. A vstřelenou brankou opět zazářil Miroslav Froman. Muž, který je ve Spartě spíš na černou práci, vede se sedmi body klubovou tabulku produktivity v play off.

ruský

V ruské cele zemřel Čečenec zadržený po teroristickém útoku. Měl známky mučení, link

Čečenec Aschab Uspanov, kterého ruská policie zadržela v noci po teroristickém útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy, přišel o život na policejní strážnici. Pravděpodobně jej umučili, napsal dnes s odvoláním na informace ze sociálních sítí ruský zpravodajský portál Novaja gazeta Jevropa.

zemřít

Při autonehodě na Domažlicku zemřel senior. Jeho spolujezdkyně je ve vážném stavu, link

Dvaaosmdesátiletý muž v úterý odpoledne zemřel při dopravní nehodě osobního automobilu a dodávky nedaleko Staňkova na Domažlicku. Spolujezdkyně utrpěla vážná zranění, informovala mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

požár

Požár budovy v Istanbulu je čtvrtý nejtragičtější v Evropě za deset let, link

Výběr požárů budov s větším počtem obětí v Evropě za posledních deset let (při požáru budovy v Istanbulu zemřelo podle tureckého tisku nejméně 27 lidí):

ukrajina

Rusko obvinilo šéfa MOV Bacha, že se proti němu spikl s Ukrajinou, link

Rusko dnes obvinilo předsedu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha, že se společně s Ukrajinou podílí na spiknutí s cílem vyloučit nejlepší ruské sportovce z letních olympijských her v Paříži. Informovala o tom agentura Reuters.

černý

Zklamání, hlesl Moták. Sparta vítala navrátilce a bodově v ní nečekaně září muž na černou práci, link

Pátý zápas v play off, pátá výhra. Hokejisté Sparty zůstávají jediným neporaženým týmem v letošní vyřazovací části i po prvním semifinále, v němž doma porazili mistrovský Třinec 3:0. Góly kapitána Řepíka a Formana podpořil gólman Kovář 25 zákroky a čistým kontem. A vstřelenou brankou opět zazářil Miroslav Froman. Muž, který je ve Spartě spíš na černou práci, vede se sedmi body klubovou tabulku produktivity v play off.

miliarda

K české iniciativě na nákup munice Ukrajině se přidala dvacítka zemí, link

Vybrané údaje o české iniciativě na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu (Německo poskytne 576 milionů eur; 14,6 miliardy Kč):

pellegrini

Kandidáti na slovenského prezidenta se v televizním duelu dál kritizovali, link

Bratislava - Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, kariérní diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se dnes večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali…

případ

Druhoválečné prototypy palubních stíhaček pro US NAVY. Hlásil se i Zimmerman, link

Slávou oplývající americké palubní stíhačky z let druhé světové války byly F4F Wildcat a F6F Hellcat, mezi které se směle napasoval i F4U Corsair. Letadla to byla poctivá s vysokou bojovou hodnotou, k čemuž přispěla i jejich vyloženě konvenční řešení, kdy ani křídlo do „W“ u posledně jmenovaného nemůžeme považovat za vyloženou exotiku. Když se ovšem podíváme na prototypy palubních letounů, které se přes toto vývojové stadium nepřenesly, narazíme v některých případech i na věci velice podivné, ve všech případech však určitě na věci dost zajímavé.

teplota

Letošní březen byl nejteplejší od roku 1961, průměrná teplota činila sedm stupňů, link

Letošní březen byl nejteplejší na území ČR od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla sedmi stupňů Celsia a byla o 3,8 stupně vyšší než normál let 1991 až 2020. Po extrémně teplém únoru tak jde o další rekordně teplý měsíc v řadě. Předběžná data dnes zveřejnil na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

ukrajinský

Rusové shodili bombu na jimi okupované Rubižne. Už podruhé, link

Ruský letoun v úterý shodil bombu na Rusy okupované město Rubižne v ukrajinské Luhanské oblasti. Na Telegramu o tom informoval šéf ukrajinské luhanské oblastní vojenské správy Artěm Lysohor. Nad Rubižne shodili Rusové bombu už v lednu.

velký

Po 13 letech chátrání má letos začít rekonstrukce velkého můstku v Harrachově, link

Na velkém skokanském můstku v Harrachově se naposledy skákalo v roce 2011. Od té doby chátrá a čeká na nutnou rekonstrukci. S tou by se mělo začít už letos. Po letech zmaru tak patrioti skoků na lyžích vyhlíží velké změny.


nkú

NKÚ: Stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření, link

Loňský nárůst příjmů státního rozpočtu nepomohl dostatečně snížit tempo zadlužování státu. Ani s přispěním mimořádné daně z neočekávaných příjmů nedokázal zajistit, aby se státní rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření. Stejně jako v předchozích letech nadále rostly povinné výdaje rozpočtu. Uvádí to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok.

crosby

Na úrovni Gretzkého. Crosby dosáhl úchvatné bilance, Pittsburgh však strádá, link

Možná už se o něm nemluví tolik jako dřív, Sidney Crosby však dál ukazuje, že i v pokročilejším věku mladším soupeřů v pohodě stačí. V pondělí si navíc zajistil, že v devatenácté sezoně za sebou překoná hranici bodu na zápas, čímž vyrovnal rekord Waynea Gretzkého. „Dokazuje, že je jedním z nejlepších hokejistů všech dob,“ chválil ho trenér Mike Sullivan.

dostatečně

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad, link

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok. Odpovědné instituce podle něj podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Někdy jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků. Je pravděpodobné, že stát bude v kritických momentech opakovat podobné chyby, což může vést k významným škodám, plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel, uvedl NKÚ. Reakci představitelů vlády ČTK zjišťuje.

vantaa

Střelba ve finské škole si vyžádala mrtvého a dva zraněné, podezřelému je 12 let, link

Jeden dvanáctiletý žák dnes zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. V aktualizované bilanci to na tiskové konferenci uvedla finská policie. Podezřelý, kterému je rovněž 12 let, byl zadržen. Po nikom dalším policisté v tuto chvíli nepátrají.

nezmar

Nezmar se vrací do Liberce jako generální ředitel. Novým majitelem klubu je Kania, link

Úspěšný podnikatel získal klub od Ludvíka Karla, který do Slovanu vstoupil v polovině 90. let a oslavil s ním tři mistrovské tituly.

zápis

Začaly zápisy na základní školy. Nežádejte o odklad, dětem uškodí, nabádají odborníci, link

Podle odborníků je velká část odkladů zbytečná a rodiče k nim přistupují kvůli zbytečným obavám

105

Rozpočtový deficit byl na konci prvního čtvrtletí 105 miliard. V březnu se mírně zvětšil, link

Schodek státního rozpočtu se v březnu oproti předchozímu měsíci mírně prohloubil na 105 miliard korun. Oproti konci loňského prvního čtvrtletí je zhruba o třetinu nižší, tehdy činil rozdíl mezi výdaji a příjmy státu 166,2 miliardy. Zároveň je to ale stále třetí nejhlubší čtvrtletní deficit v historii samostatného Česka.

5297

Černý kašel v ČR: Případů je přes pět tisíc, víc jich bylo naposledy v roce 1960, link

Případů černého kašle bylo podle úterních údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce března 5297. Z dat zdravotnických ročenek vyplývá, že více nakažených na českém území za celý rok bylo jen ve třech letech těsně po zahájení očkování v roce 1958. V tomto roce jich bylo přes 32 7763, v roce 1959 pak 18 978 a 5568 v roce 1960.

576

K české iniciativě na nákup munice Ukrajině se přidala dvacítka zemí, link

Vybrané údaje o české iniciativě na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu (Německo poskytne 576 milionů eur; 14,6 miliardy Kč):

betisu

Betis se domluvil s Krejčím, píší Španělé. Není to pravda, tvrdí zdroj ze Sparty, link

Kapitán sparťanských fotbalistů Ladislav Krejčí má údajně nabídku z Betisu Sevilla. Španělský deník AS dokonce píše, že došlo k ústní dohodě a český reprezentant by tam měl v létě přestoupit. Důvěryhodný zdroj ze sparťanského klubu však jakoukoli dohodu popírá.

domáhat

Dívka, kterou opakovaně znásilnil otčím, se obrátila na Ústavní soud. Domáhá se práva na účinné vyšetřování, link

Oběť opakovaného znásilňování, za které její otčím dostal podmíněný trest, se obrátila na Ústavní soud (ÚS). Stížnost podala z pozice poškozené, domáhá se například práva na účinné vyšetřování, poukazuje na zásah do práva na ochranu lidské důstojnosti nebo práva na účast v řízení. Informovala o tom mluvčí ÚS Kamila Abbasi. Rozsudek v minulých měsících vzbudil kritiku a protesty. Zmocněnec oběti avizoval, že stížnost podá.

dvaaosmdesátiletý

Při autonehodě na Domažlicku zemřel senior. Jeho spolujezdkyně je ve vážném stavu, link

Dvaaosmdesátiletý muž v úterý odpoledne zemřel při dopravní nehodě osobního automobilu a dodávky nedaleko Staňkova na Domažlicku. Spolujezdkyně utrpěla vážná zranění, informovala mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

expres

Pellegrini nepřišel do rozhlasového duelu s Korčokem, ten byl v debatě sám, link

Jeden z finalistů nadcházejícího rozhodujícího kola přímé volby prezidenta Slovenska Peter Pellegrini nepřišel do dnešního rozhlasového duelu se svým soupeřem Ivanem Korčokem, který tak v pořadu Rádia Expres vystoupil sám.

finalist

Pellegrini nepřišel do rozhlasového duelu s Korčokem, ten byl v debatě sám, link

Bratislava - Jeden z finalistů nadcházejícího rozhodujícího kola přímé volby prezidenta Slovenska Peter Pellegrini nepřišel do dnešního rozhlasového duelu se svým soupeřem Ivanem Korčokem, který tak…

formální

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad, link

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok. Odpovědné instituce podle něj podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Někdy jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků. Je pravděpodobné, že stát bude v kritických momentech opakovat podobné chyby, což může vést k významným škodám, plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel, uvedl NKÚ. Reakci představitelů vlády ČTK zjišťuje.

kania

Nezmar se vrací do Liberce jako generální ředitel. Novým majitelem klubu je Kania, link

Úspěšný podnikatel získal klub od Ludvíka Karla, který do Slovanu vstoupil v polovině 90. let a oslavil s ním tři mistrovské tituly.

kellnerová

Česko má jedenáct dolarových miliardářů, nejbohatší je Kellnerová. Babiš zchudl, link

Mezi dolarové miliardáře se letos dostalo 11 Čechů. Nejbohatší z nich je nadále Renáta Kellnerová a skokanem roku se stal zbrojař Michal Strnad.

konopí

Český rodák chce v Bavorsku pěstovat konopí. Úřady se bojí drogového doupěte, link

V místě chce v červenci otevřít také pěstitelský klub, který bude pro své členy produkovat až 25 kilogramů konopí měsíčně.

kontrolní

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad, link

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok. Odpovědné instituce podle něj podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Někdy jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků. Je pravděpodobné, že stát bude v kritických momentech opakovat podobné chyby, což může vést k významným škodám, plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel, uvedl NKÚ. Reakci představitelů vlády ČTK zjišťuje.

markíza

Kandidáti na slovenského prezidenta se v televizním duelu dál kritizovali, link

Bratislava - Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, kariérní diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se dnes večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali…

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.