Day tags 2024-04-11

ukrajina ruský zemřít česko evropský koruna liga slovensko soud rok stát člověk muž plzeň ukrajinský čtvrtfinále milión premiér prezident trest

Tags with an unusual surge in popularity:

litr simpson krajíc akebona arbitráž archeolog bruggy d56 domestikovaní hamem horáček hradba kanárský krajští lille listopadový madarásze medveděv navalnyj odvetou

Latest Published News for Each Tag

ukrajina

Pavel: ČR identifikovala přes milion kusů munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU, link

Česko už identifikovalo více než milion kusů dělostřelecké munice v zemích mimo Evropské unie, jež by mohly být zakoupeny pro Ukrajinu. Po dnešním summitu iniciativy Trojmoří to českým novinářům ve Vilniusu řekl prezident Petr Pavel. Dříve hovořil o počtu 800.000 kusů.

ruský

Ukrajina ničí naší energetickou síť, museli jsme útokem odpovědět, tvrdí Putin, link

Čtvrteční ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu byly ruskou odvetou za ukrajinské údery na ruskou energetiku, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil také, že v zimě Rusko neútočilo na ukrajinskou energetiku z humanitárních pohnutek. Proč tak ale Rusko celou zimu činilo, neuvedl.

zemřít

Hvězda amerického fotbalu, herec i muž obviněný z vraždy. Zemřel O. J. Simpson, link

Ve věku 76 let ve středu zemřel filmový herec a někdejší hvězda amerického fotbalu Orenthal James Simpson.

česko

Největší tablet od Xiaomi dorazil do Česka, nabídne skvělou výbavu, link

Nejnovější, největší i nejlépe vybavený. Tablet od Xiaomi při svém příchodu do Česka oplývá superlativy, výrobce si navíc přichystal dárky a slevy pro ty, kteří jej koupí v následujících dnech.

evropský

Leverkusen porazil v Evropské lize West Ham 2:0, Liverpool schytal debakl, link

Praha - Souboj českých fotbalistů v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy dopadl lépe pro ty, kteří oblékají dres Bayeru Leverkusen. Lídr bundesligy doma porazil West Ham United 2:0. Výhodu domácího prostředí…

koruna

Paraglidista uvázl v koruně stromu patnáct metrů nad zemí, sundali ho hasiči, link

Neslavně skončil ve čtvrtek odpoledne let paraglidisty nedaleko Kopřivnice na Novojičínsku. Uvázl v koruně stromu vysoko nad zemí a bezpečně dolů mu museli pomoci hasiči.

liga

Hrdý Koubek: Nechci pronášet velikášské řeči, ale Fiorentina si v italské lize vytváří víc šancí!, link

Když uběhlo šest nastavených minut, gestikuloval divoce směrem k hlavnímu rozhodčímu, aby už úvodní čtvrtfinále fotbalové Konferenční ligy s Fiorentinou ukončil. Ve chvíli, kdy se tak stalo, si trenér Plzně Miroslav Koubek radostně zapumpoval. „Měl jsem radost, že jsme remízou zajistili českému mistrovi přímý postup do Ligy mistrů v přespříští sezoně. A také mě těšilo, jak skvěle takticky mužstvo zápas zvládlo,“ zářil Koubek po utkání.

slovensko

GLOSA: Zatopit Uhry. Desetibodový plán, jak se zbavit Slovenska a Maďarska, link

Na Slovensku si s pomocí maďarské menšiny zvolili nového prezidenta, co s tím? Z Evropy přicházejí různé nápady. Taky nějaké máme. Kromě toho si brzy vyberou novou hlavu státu na Islandu. V Irsku už naopak mají nového premiéra a severoirští unionisté se topí v krizi. Přinášíme tradiční komentovaný přehled vybraných zahraničních událostí.

soud

Soud poslal do vazby dva obviněné v korupční kauze spojené s libereckou radnicí, link

Okresní soud v Liberci dnes uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí krajského města. Jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josefa Nadrchala, kteří jsou stíháni kvůli zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací v Liberci a Smržovce.

rok

Roky podávala chlapci projímadlo. Za jeho znetvoření dostala zdravotní sestra sedm let, link

Dvaapadesátiletá Tracy Menhinicková ze skotského Aberdeenu byla v úterý odsouzena k sedmi letům vězení za „úmyslné špatné zacházení“ s dítětem, které jí bylo svěřeno do péče. Jakožto pomocná zdravotní sestra podávala po dobu tří let chlapci, jehož identita zůstala utajená, projímadlo a také jej nechala podstoupit několik nepotřebných zdravotnických zákroků, čímž mu způsobila permanentní „znetvoření“ a ohrozila jej na životě.

stát

Zemětřesení v NHL. Problémovému klubu hrozí okamžité stěhování, týká se i Čechů, link

V hokejové NHL se rýsuje první stěhování klubu od roku 2011, kdy se z Atlanty Thrashers stali Winnipeg Jets.

člověk

Poslanci by měli schvalovat růst příspěvků na péči pro lidi s postižením, link

Praha - Poslanci by dnes měli schvalovat růst příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením. Ve druhém čtení by se mohli věnovat novele církevního zákona, která má podle vlády přinést zejména…

muž

Hvězda amerického fotbalu, herec i muž obviněný z vraždy. Zemřel O. J. Simpson, link

Ve věku 76 let ve středu zemřel filmový herec a někdejší hvězda amerického fotbalu Orenthal James Simpson.

plzeň

Hrábli jsme si na dno, přiznává Jemelka. V Itálii se Plzeň porve o postup, link

Náročný zápas s pozitivním koncem mají za sebou fotbalisté Viktorie Plzeň. V úvodním čtvrtfinále fotbalové Konferenční ligy uhráli s italskou Fiorentinou remízu 0:0 a podle obránce Václava Jemelky je šance historické tažení Evropou ještě protáhnout.

ukrajinský

Ukrajina ničí naší energetickou síť, museli jsme útokem odpovědět, tvrdí Putin, link

Čtvrteční ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu byly ruskou odvetou za ukrajinské údery na ruskou energetiku, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil také, že v zimě Rusko neútočilo na ukrajinskou energetiku z humanitárních pohnutek. Proč tak ale Rusko celou zimu činilo, neuvedl.

čtvrtfinále

České hokejistky udolaly ve čtvrtfinále MS Německo 1:0, rozhodla Pejšová, link

České hokejistky porazily ve čtvrtfinále mistrovství světa v Utice Německo 1:0, postoupily do sobotního semifinále.

milión

Pavel: ČR identifikovala přes milion kusů munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU, link

Česko už identifikovalo více než milion kusů dělostřelecké munice v zemích mimo Evropské unie, jež by mohly být zakoupeny pro Ukrajinu. Po dnešním summitu iniciativy Trojmoří to českým novinářům ve Vilniusu řekl prezident Petr Pavel. Dříve hovořil o počtu 800.000 kusů.

premiér

Slovensko chce být solidárním sousedem Ukrajiny, řekl Fico po jednání s představiteli Kyjeva, link

Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se na čtvrtečním společném jednání na Slovensku dohodli na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu, oznámil slovenský premiér Robert Fico, jehož nynější vláda po nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob. Fico rovněž podpořil ambice Kyjeva na vstup do Evropské unie. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal po jednání s kolegy na Slovensku ocenil pomoc a podporu Bratislavy.

prezident

Obranný závazek USA vůči spojencům v Tichomoří je skálopevný, řekl Biden, link

Washington - Obranný závazek Spojených států vůči jejich spojencům v Tichomoří je skálopevný, řekl dnes americký prezident Joe Biden v úvodu setkání s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem a…

trest

Vietnamská magnátka dostala trest smrti za obří podvod. Režim demonstruje boj s korupcí, link

K trestu smrti byla ve Vietnamu odsouzena bývalá realitní magnátka a bankéřka Truong My Lan za podíl na bankovních podvodech ve výši téměř tří set miliard korun. Jde o největší finanční zpronevěru v dějinách země. Nejvyšší trest je demonstrací protikorupčního boje, který v komunisty ovládaném státě postupně zasahuje i do vrchních pater moci.


litr

Paliva od minulého týdne zdražila o desítky haléřů, ceny jsou jako na podzim, link

Paliva v Česku třetí týden v řadě zdražují. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla za sedm dní o 68 haléřů na 39,77 koruny za litr. Benzin je tak nejdražší od poloviny loňského října. O 52 haléřů na litru zdražila za poslední týden nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,12 koruny, nejvíc od konce první listopadové dekády.

simpson

O. J. Simpson: sportovec, herec i aktér slavného soudního sporu, link

Orenthal James Simpson (známý pod přezdívkou O. J.), hráč amerického fotbalu a herec, který zemřel ve středu ve věku 76 let, se proslavil také jako aktér známého soudního procesu, který sledovala v přímém televizním přenosu více než polovina Američanů. V říjnu 1995 byl porotou v Los Angeles zproštěn obvinění z dvojnásobné vraždy, své exmanželky Nicole Brownové a jejího přítele Ronalda Goldmana.

krajíc

Zemřel bývalý poslanec Miroslav Krajíček. Bylo mu 77 let, link

Poslanec Parlamentu ČR za Občanskou demokratickou stranu, generální ředitel Povodí Opavy a především hrdý opavský patriot Miroslav Krajíček zemřel náhle ve věku 77 let ve středu 10. dubna 2024. Oceňován byl nejenom pro svou odbornost, ale i pro svou schopnost hledat kompromisy mezi různými politickými proudy.

akebona

Zemřel průkopník sumó Akebono. Havajan, který vládl Japonsku a zahájil Nagano, link

Japonsko truchlí po úmrtí ikony sumó Akebona. Rodák z Havajských ostrovů, jenž získal jako první cizinec nejvyšší mistrovský titul jokozuna, zemřel ve věku 54 let v důsledku selhání srdce. O skonu 203 cm vysokého zápasníka, k němuž došlo už na začátku dubna, dnes informovali zástupci rodiny.

arbitráž

Česku hrozí miliardová arbitráž. Švýcarský Towit žádá peníze za zmařenou investici, link

České republice hrozí nová miliardová arbitráž. Švýcarská firma Towit zaslala koncem ledna českému ministerstvu financí takzvané oznámení o sporu, ve kterém tvrdí, že stát porušil její investici, uvedl server HlídacíPes.org. Spor podle něj souvisí s kauzou Diag Human. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu žádají společnost Towit Machinery Trading a dva švýcarští občané po Česku téměř čtyři miliardy korun.

archeolog

VIDEO: Při vykopávkách v Pompejích objevili ohromující fresky trojské války, link

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Místnost objevili nedávno při vykopávkách na archeologickém nalezišti v blízkosti sopky Vesuv a nyní byla odhalena v celé své kráse.

bruggy

Olympiakos na úvod čtvrtfinále Konferenční ligy zdolal Fenerbahce, link

Fotbalisté Olympiakosu Pireus v úvodním utkání čtvrtfinále Evropské konferenční ligy porazili na svém hřišti 3:2 Fenerbahce. Další duely Bruggy–PAOK Soluň a Aston Villa–Lille jsou na programu od 21:00.

d56

Porod na dálnici na Frýdeckomístecku: Policisté pomohli na svět holčičce, link

Takovou službu moravskoslezští dopravní policisté Jaroslav Masnica a David Machanec asi nečekali. Vše se odehrálo na dálnici D56 u sjezdu na Paskov na Frýdeckomístecku.

domestikovaní

Liška jako domácí mazlíček není nic nového. Lidé ji chovali dřív než psy, tvrdí vědci, link

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili domestikovaní psi.

hamem

ONLINE: Ve čtvrtfinále Evropské ligy i Češi. West Ham hraje s Leverkusenem, link

V kádrech obou klubů napočítáte pět českých fotbalistů. Ve čtvrtfinále Evropské ligy teď hrají proti sobě. Lídr německé ligy Leverkusen bojuje s anglickým West Hamem. Utkání sledujte od 21 hodin v podrobné online reportáži.

horáček

Michal Horáček píše operu, dcera chce režírovat a hrát, link

Ani textař Michal Horáček si nenechal ujít film o Václavu Havlovi. Na projekci do Lucerny ho ale místo manželky, významné kostýmní výtvarnice Michaely Hořejší, doprovázela jejich dcera Julie. Hlásí se na gymnázium a jednou by ráda našla uplatnění ve filmovém průmyslu.

hradba

Dlouhá rozlučka se svobodou. Slovák, který z hradeb Špilberku shodil turistu, dostal 10,5 roku, link

Na celých 10,5 roku se protáhne rozlučka se svobodou pro Daniela Madarásze. Ten s partou kamarádů dorazil do Brna loni na začátku září na oslavu před svou svatbou. Za svou snoubenkou už se ale nevrátil, protože skončil ve vazbě. V opilosti totiž shodil německého mladíka sedícího na hradbách Špilberku. Za pokus vraždy jej ve čtvrtek odsoudil brněnský krajský soud.

kanárský

Na Kanárech zemřel český turista. Záchranáři ho po pádu vytáhli z moře, link

Na španělských Kanárských ostrovech u města Puerto de la Cruz ve středu zemřel český turista. Při fotografování rozbouřeného moře spadl do vody. Z vln ho záchranáři vytáhli za pomoci vrtulníku, třiapadesátiletého muže se jim však nepodařil oživit.

krajští

V Chomutově hoří hala na zpracování polystyrenu. Zasahují tři desítky hasičů, link

Přes třicet hasičů zasahuje ve čtvrtek odpoledne u požáru haly na zpracování polystyrenu v Dukelské ulici v Chomutově. Požár vypukl v hale o rozměrech 100krát 70 metrů. Krajští hasiči to uvedli na sociální síti X.

lille

Olympiakos na úvod čtvrtfinále Konferenční ligy zdolal Fenerbahce, link

Fotbalisté Olympiakosu Pireus v úvodním utkání čtvrtfinále Evropské konferenční ligy porazili na svém hřišti 3:2 Fenerbahce. Další duely Bruggy–PAOK Soluň a Aston Villa–Lille jsou na programu od 21:00.

listopadový

Změna po třech dekádách. Schormann nebude hájit funkci šéfa moderního pětiboje, link

Světový moderní pětiboj bude mít na konci roku po více než 31 letech nového šéfa. Současný prezident svazu Klaus Schormann nebude na listopadovém kongresu usilovat o znovuzvolení a ve funkci skončí. Mezinárodní federace UIPM informovala o rozhodnutí sedmasedmdesátiletého Němce na svém webu.

madarásze

Dlouhá rozlučka se svobodou. Slovák, který z hradeb Špilberku shodil turistu, dostal 10,5 roku, link

Na celých 10,5 roku se protáhne rozlučka se svobodou pro Daniela Madarásze. Ten s partou kamarádů dorazil do Brna loni na začátku září na oslavu před svou svatbou. Za svou snoubenkou už se ale nevrátil, protože skončil ve vazbě. V opilosti totiž shodil německého mladíka sedícího na hradbách Špilberku. Za pokus vraždy jej ve čtvrtek odsoudil brněnský krajský soud.

medveděv

Medveděv prohrál v Monte Carlu s Chačanovem, opět se hádal s rozhodčím, link

Ruský tenista Daniil Medveděv ztroskotal na antuce v Monte Carlu ve 3. kole na krajanovi Karenu Chačanovovi a poprvé v sezoně neprošel na turnaji alespoň do čtvrtfinále. V závěru zápasu, který prohrál 3:6, 5:7, navíc opět ztratil nervy a za hádku s rozhodčím dostal i trestný fiftýn.

Navalnyj sepsal před smrtí paměti, vyjdou v říjnu, link

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj napsal před svou smrtí memoáry, které vyjdou 22. října. Informoval o tom americký deník The New York Times (NYT) a na sociální síti X také vdova po kritikovi Kremlu Julija Navalná. Paměti, které vydá americké nakladatelství Alfred A. Knopf, podle nich vyjdou v několika jazycích včetně ruštiny.

odvetou

Ukrajina ničí naší energetickou síť, museli jsme útokem odpovědět, tvrdí Putin, link

Čtvrteční ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu byly ruskou odvetou za ukrajinské údery na ruskou energetiku, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil také, že v zimě Rusko neútočilo na ukrajinskou energetiku z humanitárních pohnutek. Proč tak ale Rusko celou zimu činilo, neuvedl.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.