Day tags 2024-04-12

český druhý rok člověk dům muž plzeň ukrajina kauze pražský evropský izrael klub miliarda milión noc ods syrovátka žena liga

Tags with an unusual surge in popularity:

gorilí belgie bobek croo kijivu manipulační mobi odvetný zavlekl 109 118 850 achillův anders annapurny besseberg biatlonový biatlonu brunson cavalli

Latest Published News for Each Tag

český

Horská zaplavala v Eindhovenu český rekord na 200 metrů prsa, link

Kristýna Horská zaplavala na mítinku v Eindhovenu český rekord na 200 metrů prsa. Šestadvacetiletá reprezentantka dohmátla v čase 2:24,28 minuty a z vlastního maxima z loňského Světového poháru v Budapešti ubrala 34 setin.

druhý

RECENZE: Druhá řada seriálu Halo je rouhání a facka fandům videoher, link

Doufat je někdy bláhové. Stejně jako tomu bylo v případě očekávání druhé sezony seriálové adaptace Halo natočené volně podle xboxové série sci-fi stříleček. Tentokrát je to ještě horší než minule a to už první sezona stála za starou belu. Bez mučení se přiznáváme, že toto jsme měli problém dokoukat.

rok

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let, link

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce kvetoucích narcisů, které se rozrostly z několika málo původních cibulek, jež zde vysadil před třiceti lety tehdejší majitel chalupy a cestovatel Gustav Ginzel, nyní poutají pozornost turistů. Letos je přírodní atrakce k vidění zhruba o měsíc dříve než obvykle.

člověk

První člověk ve vesmíru se mohl jmenovat Shepard. V závodu s Gagarinem šlo o dny, link

Na 12. dubna připadá Světový den lidského letu do vesmíru. Svět si ten den připomíná všechny odvážné lidi, kteří se kdy vydali na vesmírnou pouť.

dům

Stále dražší bydlení: I když v EU ceny bytů spíše klesají, v ČR začaly opět růst, link

Ceny domů a bytů v České republice začaly opět růst, přestože v průměru celé Evropské unie spíše klesají. V loňském čtvrtém čtvrtletí ceny bydlení v ČR mezičtvrtletně vzrostly druhé čtvrtletí po sobě o 0,3 procenta, v EU ale koncem roku 2023 o 0,3 procenta klesly. Pokles cen zaznamenalo v posledním loňském čtvrtletí například Německo, naopak výrazně vzrostly ceny v Polsku. Vyplývá to z dat Eurostatu, podle kterých ke konci loňského roku sice cena českých bytů a domů meziročně klesla o procento, od roku 2010 ale zdražily o 123 procent.

muž

Muž v Hradci vyrazil na speciální koledu, ukradl plato se stříbrem, link

Místo vajíček šperky ze stříbrného kovu za desetitisíce. Na takovou koledu vyrazil na Velikonoční pondělí v Hradci Králové dosud neznámý muž. Policie nyní pátrá po jeho totožnosti. Zveřejnila proto i videozáznam z krádeže.

plzeň

Viktoria si pojistila kanonýra, Chorý podepsal s Plzní novou smlouvu, link

Fotbalový reprezentant Tomáš Chorý podepsal s Viktorií Plzeň den po utkání s Fiorentinou novou smlouvu do roku 2027. Devětadvacetiletý útočník přišel v roce 2018 ze Sigmy Olomouc a během angažmá na západě Čech oslavil zisk dvou mistrovských titulů. O prodloužení kontraktu informoval klub na svém webu.

ukrajina

Tři čtvrtiny německého vývozu zbraní míří na Ukrajinu, link

Německá vláda od začátku roku schválila vývoz vojenského materiálu v hodnotě 4,89 miliardy (123,8 mld Kč) eur. Zboží za téměř tři čtvrtiny této částky je určeno pro Ukrajinu. Vyplynulo to podle stanice Deutsche Welle z odpovědi německého ministerstva hospodářství na interpelaci poslance Sevima Dağdelena (Unie Sary Wagenknechtové).

kauze

Obviněným v liberecké korupční kauze je i šéf SYNER Group Syrovátko, vinu odmítá, link

V korupční kauze spojené s libereckou radnicí je obviněný i předseda představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti SYNER Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzal dnes, vinu ale odmítá, vyplývá z jeho prohlášení, které má ČTK k dispozici.

pražský

V pražské zoo se letos narodilo druhé gorilí mládě, link

Pražská zoologická zahrada má nový přírůstek. V noci ze čtvrtka na pátek tam přišlo na svět mládě gorily nížinné, letos již druhé, po tříměsíční samici Mobi. Novinářům v pátek gorilího novorozence představil ředitel zoo Miroslav Bobek, prohlédnout si ho už mohli i návštěvníci pavilonu. V náručí matky ho zachytila na video také kamera Novinek.

evropský

Italští centristé popřeli, že by za ně měla kandidovat Dlabajová, link

Italská středová aliance Stati Uniti d´Europa (Spojené státy evropské, SUE) nejednala o tom, že by měla na kandidátce pro volby do Evropského parlamentu českou europoslankyni Martinu Dlabajovou. Řekl to šéf strany +Europa a poslanec Riccardo Magi, který se účastní úzkých jednání o fungování koalice. O možnosti, že by Dlabajová kandidovala v Itálii, informovala tento týden některé česká média.

izrael

Íránský útok se blíží. Nedělejte to, USA budou Izrael bránit, vzkázal Biden, link

Prezident USA Joe Biden vzkázal Íránu, aby neútočil na Izrael. Nechal se slyšet, že plánuje židovskému státu pomoci s obranou a Teherán neuspěje. Američtí činitelé očekávají, že Írán uskuteční útok proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku. „Nedělejte to,“ odvětil Biden na dotaz novinářů, jaký má vzkaz pro Írán.

klub

Zástupci UEFA v Praze ujistili české kluby, že změny v pohárech budou výhodné, link

Rozšíření Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy bude pro kluby výhodné nejen po sportovní, ale i finanční stránce. S tímto poselstvím do Prahy dorazili zástupci Unie evropských fotbalových asociací (UEFA), kteří přednesli detaily nového formátu klubových soutěží. Platit bude již od nového ročníku. Podle předsedy FAČR Petra Fouska se všichni přítomní mohli osobně přesvědčit, že český fotbal na změnách výrazně vydělá.

miliarda

Zemřel návrhář Cavalli. Přírodní potisky a přízeň celebrit mu vynesly miliardy, link

Ve věku 83 let ve Florencii zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli. Proslavila spolupráce s filmovými hvězdami, jakými byly Brigitte Bardotová či Sophia Lorenová. Zanechal po sobě o 45 let mladší ženu Sandru Nilsson a jmění v přepočtu 12 miliard korun.

milión

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo, link

Místo toho, aby sloužil lidem z lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší vlivné firmy Syner Group a jejího jednatele Petra Syrovátka. To je závěr policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří tento týden Židka obvinili z přijetí úplatku. Na účtu mu podle nich přistálo více než 1,7 milionu korun a získal i lukrativní byt, který byl oficiálně napsán na jeho dceru.

noc

Írán může zaútočit už v noci, varují Američané. Mají letět drony, balistické střely a rakety, link

Na izraelské vojenské cíle může v rámci prvního útoku Írán udeřit stovkou dronů, desítkami řízených střel i balistickými raketami. Izrael před bezprostředním útokem, který může nastat už v noci na sobotu, podle stanice CBS News varovali američtí vojenští představitelé. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v pátek večer sešel s představiteli válečného kabinetu a velením armády.

ods

ODS je přes dva roky nejsilnější vládní stranou, v průzkumech zaostává za ANO, link

Občanská demokratická strana (ODS), která bude mít 13. a 14. dubna v Ostravě volební kongres, v období od posledního volebního kongresu v dubnu 2022 nezažila žádné výraznější otřesy. Jako součást koalice Spolu, kterou tvoří s KDU-ČSL a TOP 09, je již od prosince 2021 vládní stranou a jako nejsilnější z pětice vládních stran obsadila i funkci premiéra, kterým je předseda strany Petr Fiala.

syrovátka

Obviněným v liberecké korupční kauze je i šéf SYNER Group Syrovátko, vinu odmítá, link

V korupční kauze spojené s libereckou radnicí je obviněný i předseda představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti SYNER Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzal dnes, vinu ale odmítá, vyplývá z jeho prohlášení, které má ČTK k dispozici.

žena

Horolezkyně Kolouchová jako první Češka stanula na vrcholu Annapurny, link

Horolezkyně Klára Kolouchová dnes jako první česká žena stanula na vrcholu Annapurny.

liga

Lazio v předehrávce italské ligy bez potíží přehrálo Salernitanu, link

Fotbalisté Lazia Řím porazili v předehrávce 32. kola italské ligy na vlastním stadionu 4:1 poslední Salernitanu. Dvěma góly v prvním poločase k tomu přispěl brazilský záložník Felipe Anderson a mužstvo z hlavního města dělí v neúplné tabulce jediný bod od šesté Atalanty Bergamo, která drží poslední příčku znamenající účast v pohárové Evropě. Lazio, které hrálo v této sezoně Ligu mistrů a v osmifinále v ní nestačilo na Bayern Mnichov, naplno bodovalo ve třetím z posledních čtyř kol.


gorilí

V pražské zoo se letos narodilo druhé gorilí mládě, link

Pražská zoologická zahrada má nový přírůstek. V noci ze čtvrtka na pátek tam přišlo na svět mládě gorily nížinné, letos již druhé, po tříměsíční samici Mobi. Novinářům v pátek gorilího novorozence představil ředitel zoo Miroslav Bobek, prohlédnout si ho už mohli i návštěvníci pavilonu. V náručí matky ho zachytila na video také kamera Novinek.

belgie

Belgie vyšetřuje proruskou manipulační síť, chce ovlivnit volby, řekl De Croo, link

Belgické úřady začaly vyšetřovat činnost proruské manipulační sítě, která se před eurovolbami údajně snaží docílit omezení podpory Ukrajiny v Evropské unii. Médiím to dnes sdělil belgický premiér Alexander De Croo, podle něhož tajné služby potvrdily existenci organizovaných skupin pracujících v ruském zájmu v Belgii a v dalších unijních zemích.

bobek

V pražské zoologické zahradě se v noci na dnešek narodilo mládě gorily nížinné, link

V pražské zoologické zahradě se v noci na dnešek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.

croo

Belgie vyšetřuje proruskou manipulační síť, chce ovlivnit volby, řekl De Croo, link

Belgické úřady začaly vyšetřovat činnost proruské manipulační sítě, která se před eurovolbami údajně snaží docílit omezení podpory Ukrajiny v Evropské unii. Médiím to dnes sdělil belgický premiér Alexander De Croo, podle něhož tajné služby potvrdily existenci organizovaných skupin pracujících v ruském zájmu v Belgii a v dalších unijních zemích.

kijivu

V pražské zoologické zahradě se v noci na dnešek narodilo mládě gorily nížinné, link

V pražské zoologické zahradě se v noci na dnešek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.

manipulační

Belgie vyšetřuje proruskou manipulační síť, chce ovlivnit volby, řekl De Croo, link

Belgické úřady začaly vyšetřovat činnost proruské manipulační sítě, která se před eurovolbami údajně snaží docílit omezení podpory Ukrajiny v Evropské unii. Médiím to dnes sdělil belgický premiér Alexander De Croo, podle něhož tajné služby potvrdily existenci organizovaných skupin pracujících v ruském zájmu v Belgii a v dalších unijních zemích.

mobi

V pražské zoo se letos narodilo druhé gorilí mládě, link

Pražská zoologická zahrada má nový přírůstek. V noci ze čtvrtka na pátek tam přišlo na svět mládě gorily nížinné, letos již druhé, po tříměsíční samici Mobi. Novinářům v pátek gorilího novorozence představil ředitel zoo Miroslav Bobek, prohlédnout si ho už mohli i návštěvníci pavilonu. V náručí matky ho zachytila na video také kamera Novinek.

odvetný

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale jen omezený, link

Spojené státy předpokládají, že Írán uskuteční útok proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku, ale ne v takovém rozsahu, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vyjádření nejmenovaného amerického představitele. Izrael očekává útok do dvou dnů.

zavlekl

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale jen omezený, link

Spojené státy předpokládají, že Írán uskuteční útok proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku, ale ne v takovém rozsahu, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vyjádření nejmenovaného amerického představitele. Izrael očekává útok do dvou dnů.

109

New York drží naději na druhé místo v konferenci, výhru nad Bostonem řídil Brunson, link

Basketbalisté New Yorku zdolali v NBA nejlepší celek soutěže Boston 118:109 a stále jsou ve hře o druhou příčku Východní konference. S 39 body zazářil Jalen Brunson, který trefil 15 z 23 střel. Knicks ve čtvrtečním utkání vedli až o 31 bodů, poslední část prohráli 18:38. Na druhou pozici východní tabulky, která patří Milwaukee, ztrácí New York jednu výhru.

118

New York drží naději na druhé místo v konferenci, výhru nad Bostonem řídil Brunson, link

Basketbalisté New Yorku zdolali v NBA nejlepší celek soutěže Boston 118:109 a stále jsou ve hře o druhou příčku Východní konference. S 39 body zazářil Jalen Brunson, který trefil 15 z 23 střel. Knicks ve čtvrtečním utkání vedli až o 31 bodů, poslední část prohráli 18:38. Na druhou pozici východní tabulky, která patří Milwaukee, ztrácí New York jednu výhru.

850

České kluby v pohárech vydělaly téměř 850 milionů korun. Nejvíc získala Slavia, link

Úspěšné tažení českých fotbalových týmů v této sezoně evropských pohárů přináší kromě sportovní radosti i významné částky do klubových rozpočtů. Tuzemští zástupci si zatím vydělali 33,39 milionu eur (téměř 850 milionů korun).

achillův

Deblová spoluhráčka Siniakové si přetrhla achillovku. Přijde o olympiádu, link

Australská tenistka Storm Hunterová si přetrhla Achillovu šlachu a čeká ji několikaměsíční pauza. Deblová specialistka a spoluhráčka Kateřiny Siniakové tak mimo jiné přijde o olympijské hry v Paříži, kde měla šanci na medaili.

anders

Bývalý šéf biatlonu Besseberg dostal kvůli korupci tříletý trest vězení, link

Bývalý dlouholetý prezident Mezinárodní biatlonové unie IBU Anders Besseberg dostal kvůli korupci od norského soudu trest vězení ve výší tří let a jednoho měsíce. Besseberg, který stál v čele IBU čtvrt století od jejího založení v roce 1993, vinu popřel a uvedl, že se odvolá.

annapurny

Horolezkyně Kolouchová jako první Češka stanula na vrcholu Annapurny, link

Horolezkyně Klára Kolouchová dnes jako první česká žena stanula na vrcholu Annapurny.

besseberg

Bývalý šéf biatlonu Besseberg dostal kvůli korupci tříletý trest vězení, link

Bývalý dlouholetý prezident Mezinárodní biatlonové unie IBU Anders Besseberg dostal kvůli korupci od norského soudu trest vězení ve výší tří let a jednoho měsíce. Besseberg, který stál v čele IBU čtvrt století od jejího založení v roce 1993, vinu popřel a uvedl, že se odvolá.

biatlonový

Bývalý šéf biatlonu Besseberg dostal kvůli korupci tříletý trest vězení, link

Bývalý dlouholetý prezident Mezinárodní biatlonové unie IBU Anders Besseberg dostal kvůli korupci od norského soudu trest vězení ve výší tří let a jednoho měsíce. Besseberg, který stál v čele IBU čtvrt století od jejího založení v roce 1993, vinu popřel a uvedl, že se odvolá.

biatlonu

Bývalý šéf biatlonu Besseberg dostal kvůli korupci tříletý trest vězení, link

Bývalý dlouholetý prezident Mezinárodní biatlonové unie IBU Anders Besseberg dostal kvůli korupci od norského soudu trest vězení ve výší tří let a jednoho měsíce. Besseberg, který stál v čele IBU čtvrt století od jejího založení v roce 1993, vinu popřel a uvedl, že se odvolá.

brunson

New York drží naději na druhé místo v konferenci, výhru nad Bostonem řídil Brunson, link

Basketbalisté New Yorku zdolali v NBA nejlepší celek soutěže Boston 118:109 a stále jsou ve hře o druhou příčku Východní konference. S 39 body zazářil Jalen Brunson, který trefil 15 z 23 střel. Knicks ve čtvrtečním utkání vedli až o 31 bodů, poslední část prohráli 18:38. Na druhou pozici východní tabulky, která patří Milwaukee, ztrácí New York jednu výhru.

cavalli

Zemřel návrhář Cavalli. Přírodní potisky a přízeň celebrit mu vynesly miliardy, link

Ve věku 83 let ve Florencii zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli. Proslavila spolupráce s filmovými hvězdami, jakými byly Brigitte Bardotová či Sophia Lorenová. Zanechal po sobě o 45 let mladší ženu Sandru Nilsson a jmění v přepočtu 12 miliard korun.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.