Day tags 2024-04-17

ruský prezident soud ukrajinský ukrajina řidič fiala paříž český člověk americký druhý dítě evropský letiště muž město pravidlo senát stát

Tags with an unusual surge in popularity:

alejandru davidovichovi smejkal zápěstí šarapatka šarapatkovi anektovaný barrandov budvar celistvosti eurobarometr garros jake karabach kopat lakers lebron lišova nasa neodejít

Latest Published News for Each Tag

ruský

Pokračuje nebývalá potopa na ruském jihu. Evakuovaní tuší, že budou okradeni, link

V severní části Kazachstánu dál pokračují evakuace kvůli záplavám, které jsou nejhorší za desítky let. Evakuovat se dohromady muselo už 117 000 lidí, uvedlo kazachstánské ministerstvo pro mimořádné události. K přesunu do bezpečí vyzývají úřady také v ruském Kurganu, který leží nedaleko hranic s Kazachstánem a kde se za posledních 24 hodin nebezpečně zvýšila hladina v řece Tobol.

prezident

Myslel jsem, že Putinovi stačí Krym, kál se rakouský prezident nad svým omylem, link

Za „naprosto špatný odhad“ označil rakouský prezident Alexander Van der Bellen svůj předpoklad, že se ruský prezident Vladimir Putin zastaví u anexe Krymu. Van der Bellen to řekl v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel, který byl dnes publikován.

soud

Herec Měcháček se nemusí omlouvat XTV, že je proruská, link

Vrchní soud v Praze změnil předloňský verdikt prvoinstančního soudu, který přiznal televizi XTV, jejíž tváří je moderátor Luboš Xaver Veselý, nárok na zaplacení 30 tisíc korun a omluvu od herce Tomáše Měcháčka za to, že o XTV prohlásil, že je proruská a financovaná Rusy. Vrchní soud ve středu rozhodl, že se Měcháček za svá slova omlouvat nemusí a platit nemusí ani pokutu.

ukrajinský

Ukrajinské nebe si zaslouží být bezpečné jako v Izraeli, řekl summitu EU Zelenskyj, link

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to ve středu řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

ukrajina

EU: Ukrajině je potřeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranu, link

Summit EU se shodl, že Ukrajině je třeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranu. Rovněž je podle představitelů unijních zemí důležité urychlit a zintenzivnit poskytování vojenské pomoci Kyjevu, včetně dodávek dělostřelecké munice a raket.

řidič

Analýza: Autopojištění zdražuje. Kde a kteří řidiči zaplatí nejvíce?, link

Oproti roku 2022 se průměrná cena povinného ručení v roce 2023 zvedla o 2,4 procenta na celkových 3 842 korun. Autopojištění zdražovalo takřka ve všech regionech. Nejvíce platí řidiči v Praze, Ústeckém a Karlovarském kraji. Nejméně stojí pojištění vozidel v Jihlavě, Zlíně a Pardubicích.

fiala

Fiala a De Croo adresovali dopis hlavám institucí EU o vměšování Ruska do voleb, link

Brusel - Český premiér Petr Fiala a belgický premiér Alexander De Croo v úterý poslali dopis hlavám institucí Evropské unie a lídrům členských států, v němž informují o závěrech vyšetřování ruských…

paříž

Američané zveřejnili kompletní nominaci basketbalistů pro OH v Paříži, link

Basketbalisté LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant povedou na olympijském turnaji v Paříži hvězdný americký Dream Team. Dvanáctičlennou nominaci hráčů, kteří budou v dresu USA útočit na páté zlato v řadě a sedmnácté celkově, dnes oficiálně oznámilo vedení reprezentace.

český

Ve Rwandě, nebo v Mexiku. České basketbalistky čeká dlouhá cesta na MS 2026, link

České basketbalistky sehrají předkvalifikační turnaj o postup na mistrovství světa 2026 v Mexiku, nebo Rwandě. O pořadatelství rozhodla Mezinárodní basketbalová federace FIBA, která o tom informovala na svém webu. Turnaje se odehrají letos od 19. do 25. srpna. Losování skupin proběhne 25. dubna.

člověk

Jaro je ideální čas na restart. Dejte šanci novým začátkům, link

Mnoho lidí jaro vidí jako šanci na nový a mnohem lepší začátek. A mají pravdu, vše se probouzí, ve vzduchu vládne optimismus, lidé jsou plní chuti začít znovu a lépe. Jak se do takového restartu ovšem pustit opravdu správně?

americký

Mnohamiliardová americká pomoc Ukrajině se náhle přiblížila. Jde o dny, link

Americká Sněmovna reprezentantů by mohla o pomoci Ukrajině, Izraeli a indicko-tichomořskému regionu hlasovat nejdřív v sobotu. Podle agentury Reuters to ve středu uvedl republikánský předseda Sněmovny Mike Johnson.

druhý

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč, link

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší soutěže prohráli 0:1 s obrozeným Vyškovem, který naopak zapsal druhé vítězství v řadě po sérii pěti zápasů bez tříbodového zisku.

dítě

Tradiční manželka se vrací. Trend TikToku velebí ženy u plotny a dětí, link

Její jedinou prací je starat se o domácnost, děti a manžela, zakládá si na svém vzhledu a její oblíbené činnosti jsou vaření a uklízení. To je ve zkratce fenomén tradiční manželky, anglicky známé jako trad wife, který nyní zaplavuje sociální síť TikTok. Trend vyvolává obdiv i kritiku milionů sledujících.

evropský

Česko a Belgie sdílely s orgány EU, co vyšetřily o ruském vměšování do voleb, link

Český premiér Petr Fiala a belgický premiér Alexander de Croo v úterý poslali dopis hlavám institucí Evropské unie a lídrům členských států, v němž informují o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb. Před začátkem mimořádného summitu EU to ve středu sdělila předsedkyně europarlamentu Roberta Metsolaová.

letiště

Na vojenském letišti u města Džankoj na anektovaném Krymu hořelo, píší média, link

Kyjev - Na vojenském letišti ve městě Džankoj na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym v noci hořelo a byly odtamtud slyšet výbuchy, informovaly dnes podle serveru BBC News kanály na platformě…

muž

Auto srazilo muže na koloběžce, vážně zraněného na hlavě ho odvezl vrtulník, link

V Oldřichovicích na Frýdecko-Místecku ve středu ráno srazil automobil muže na koloběžce. Na místě zasahovala posádka rychlé lékařské pomoci a vrtulník. Koloběžkář byl vážně zraněn a dostal se do přímého ohrožení života. Lékaři ho proto uvedli do umělého spánku a vrtulník převezl do Fakultní nemocnice Ostrava.

město

Zasaďte nový strom, nebo zaplaťte. Ministerstvo chystá změnu pravidel pro kácení ve městech, link

Stromy ve městech a obcích by měly získat větší ochranu. Stát chce, aby lidé, firmy a instituce místo pokácených dřevin zasazovali nové. Pokud to nebude možné, mají nově platit poplatek. Úřad to navrhuje v rámci chystané změny zákona o ochraně přírody a krajiny.

pravidlo

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků, link

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich zavítá 320 milionů návštěvníků a čísla návštěvnosti stále rostou. Ať už je považujete za klenoty přírody anebo přelidněné atrakce, musíte v nich dbát řady pravidel. Některá jsou opravdu zvláštní.

senát

Vláda utekla od originálu. Senát upravil definici takzvaného anticikanismu, link

Senát podobně jako vláda přijal definici protiromských postojů, tedy takzvaného anticikanismu, aby tím odmítl předsudečné a stereotypní chování proti romské menšině. Svou verzi právně nezávazné definice ale v porovnání s její vládní podobou formulačně upravil tak, aby více odpovídala anglickému originálu, který v roce 2020 stanovila Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA).

stát

Pellegrini se stal nejdůvěryhodnějším slovenským politikem, link

Devětačtyřicet procent Slováků důvěřuje nově zvolenému slovenskému prezidentovi Petru Pellegrinimu. Stal se tak nejdůvěryhodnějším slovenským politikem a předstihl současnou hlavu státu Zuzanu Čaputovou i premiéra Roberta Fica.


alejandru

Macháč před zápasem s Davidovichem odstoupil z turnaje v Barceloně, link

Český tenista Tomáš Macháč odstoupil z turnaje v Barceloně, kde měl dnes v druhém kole nastoupit proti domácímu Španělovi Alejandru Davidovichovi.

davidovichovi

Macháč před zápasem s Davidovichem odstoupil z turnaje v Barceloně, link

Český tenista Tomáš Macháč odstoupil z turnaje v Barceloně, kde měl dnes v druhém kole nastoupit proti domácímu Španělovi Alejandru Davidovichovi.

smejkal

Dočkal jsem se! Nebo ne? Smejkala znejistil sudí: Modlil jsem se, ať gól uzná, link

Velké šance měl už předtím, ale nepočínal si v nich dostatečně přesně. A když už tentokrát ano, rozhodčí ho ještě chvíli znervózňovali kontrolou u videa. Nakonec vše potvrdili, český hokejista Jiří Smejkal se konečně dočkal prvního gólu v NHL. Ve dvacátém zápase, navíc proti silnému Bostonu. „Skvělé zakončení sezony,“ pochvaloval si útočník Ottawy po výhře 3:1.

zápěstí

Brankář Slavie Sirotník musí na operaci. Má zlomeninu v zápěstí, link

Fotbalisté Slavie nemohou v závěru sezony počítat s brankářem Janem Sirotníkem. Dvaadvacetiletý gólman utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Čeká ho tak operace a vynucená přestávka. Vršovický klub oznámil zprávu na svém webu.

šarapatka

Zeman se omluvil Šarapatkovi za výrok o neschopnosti. Nařídil mu to soud, link

Bývalý prezident Miloš Zeman se písemně omluvil svému někdejšímu poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Omluvu, kterou dnes Šarapatka zveřejnil na síti X, nařídil Zemanovi soud. Výrok o údajném vyhození pro neschopnost pronesl Zeman v listopadu 2017 v televizi Barrandov. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z úřadu vlády po dohodě.

šarapatkovi

Zeman se omluvil Šarapatkovi za výrok o neschopnosti. Nařídil mu to soud, link

Bývalý prezident Miloš Zeman se písemně omluvil svému někdejšímu poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Omluvu, kterou dnes Šarapatka zveřejnil na síti X, nařídil Zemanovi soud. Výrok o údajném vyhození pro neschopnost pronesl Zeman v listopadu 2017 v televizi Barrandov. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z úřadu vlády po dohodě.

anektovaný

Fico zabrousil do mezinárodního práva: Územní celistvost Ukrajiny je jen teorií, link

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se ve středu před poslanci z evropského výboru pustil do vod mezinárodního práva. Uznávání principu územní celistvosti je podle něj v případě Ukrajiny jen teorií. Rusové podle něj nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z Donbasu a Luhansku. Ještě před pár dny přitom ujišťoval ukrajinské politiky na společném jednání vlád o slovenské podpoře, se kterou země napadená Ruskem může počítat.

barrandov

Zeman se omluvil Šarapatkovi za výrok o neschopnosti. Nařídil mu to soud, link

Bývalý prezident Miloš Zeman se písemně omluvil svému někdejšímu poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Omluvu, kterou dnes Šarapatka zveřejnil na síti X, nařídil Zemanovi soud. Výrok o údajném vyhození pro neschopnost pronesl Zeman v listopadu 2017 v televizi Barrandov. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z úřadu vlády po dohodě.

budvar

Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct, link

České Budějovice - Budějovickému Budvaru loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce….

celistvosti

Fico zabrousil do mezinárodního práva: Územní celistvost Ukrajiny je jen teorií, link

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se ve středu před poslanci z evropského výboru pustil do vod mezinárodního práva. Uznávání principu územní celistvosti je podle něj v případě Ukrajiny jen teorií. Rusové podle něj nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z Donbasu a Luhansku. Ještě před pár dny přitom ujišťoval ukrajinské politiky na společném jednání vlád o slovenské podpoře, se kterou země napadená Ruskem může počítat.

eurobarometr

Průzkum: O volby do EP se zajímá 60 procent Evropanů, ale jen 38 procent Čechů, link

Brusel - O letošní volby do Evropského parlamentu (EP) se zajímá více Evropanů, než tomu bylo před hlasováním v roce 2019. Ukázal to nejnovější průzkum Eurobarometru, který byl zároveň posledním před…

garros

Loňská finalistka Muchová bude po operaci zápěstí chybět na Roland Garros, link

Česká tenistka Karolína Muchová nebude startovat na grandslamovém Roland Garros v Paříži, kde měla obhajovat loňské finále. Sedmadvacetiletá rodačka z Olomouce se zotavuje po únorové operaci pravého zápěstí a nefiguruje na seznamu přihlášených hráček pro letošní ročník.

jake

Spojené státy uvalí nové sankce na Írán. Zaměří se na drony i rakety, link

Spojené státy uvalí nové sankce na Írán po jeho víkendovém útoku proti Izraeli. Cílit mají mimo jiné na výrobu raket a dronů, uvedl podle agentur poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Očekává se, že spojenci budou krok USA brzy následovat.

karabach

Ruské jednotky opouštějí Náhorní Karabach, link

Náhorní Karabach bude v nejbližších dnech zcela pod kontrolou Ázerbájdžánu. Ruské jednotky, které tam vstoupily po jedné z válek mezi Arménií a Ázerbájdžánem o ovládnutí regionu jako mírové síly, se začaly stahovat. Ve středu to potvrdil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

kopat

Muž v Plzni kopal do cestující ve vlaku, obsluze vyhrožoval zabitím, link

Policisté obvinili 31letého muže z loupeže a nebezpečného vyhrožování. Kopal do cestující ve vlaku, pak jí sebral telefon. Za dva dny zase vyhrožoval obsluze zabitím. Nakonec skončil ve vazbě.

lakers

Král zvládl nástrahy předkola a v prvním kole vyzve obhájce titulu, link

Basketbalisté Los Angeles Lakers vybojovali postup do play off NBA, když v předkole zvítězili na palubovce New Orleans 110:106. V osmifinále je tak čekají obhájci titulu z Denveru, se kterými v minulé sezoně vypadli v semifinále. Sezona naopak skončila pro Golden State, kteří vysoko prohráli v Sacramentu 94:118. Sacramento se nyní utká s New Orleans o poslední postupové místo v Západní konferenci.

lebron

Američané zveřejnili kompletní nominaci basketbalistů pro OH v Paříži, link

Basketbalisté LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant povedou na olympijském turnaji v Paříži hvězdný americký Dream Team. Dvanáctičlennou nominaci hráčů, kteří budou v dresu USA útočit na páté zlato v řadě a sedmnácté celkově, dnes oficiálně oznámilo vedení reprezentace.

lišova

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek, link

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím neznámých důvodů mimo vozovku. Na místě ji policisté podrobili testu na omamné a psychotropní látky, který vyšel pozitivní.

nasa

Pes na Měsíci či Marsu už nemusí být fikce. NASA trénuje průzkumného robopsa, link

Vědci z projektu Lassie, sponzorovaném americkou NASA, zdokonalují robotického psa pro použití při lunárních misích. Čtyřnohý robopes musí zvládnout složitý terén, ve kterém se počítá s jemným pískem, kamením i krátery.

neodejít

Fico zabrousil do mezinárodního práva: Územní celistvost Ukrajiny je jen teorií, link

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se ve středu před poslanci z evropského výboru pustil do vod mezinárodního práva. Uznávání principu územní celistvosti je podle něj v případě Ukrajiny jen teorií. Rusové podle něj nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z Donbasu a Luhansku. Ještě před pár dny přitom ujišťoval ukrajinské politiky na společném jednání vlád o slovenské podpoře, se kterou země napadená Ruskem může počítat.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.