Day tags 2024-04-20

člověk nehoda ukrajina americký auto muž pomoc bod místo ruský sparta světový titul vojenský finále liga moci německý praha sníh

Tags with an unusual surge in popularity:

otřást přesilovka 190 624 antukový bagdád bangui cerriho djokovič dvojnásobná empoli erdogan ethan garbiňe grandslamová havarovala hodem irák katzberg kladivář

Latest Published News for Each Tag

člověk

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí, link

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.

nehoda

Po vážné nehodě na Rallye Šumava zemřela spolujezdkyně, link

Po vážné nehodě na Rallye Šumava zemřela spolujezdkyně. Při havárii v úvodní rychlostní zkoušce utrpěla zranění, kterým v nemocnici podlehla.

ukrajina

Americká sněmovna schválila pomoc Ukrajině. Podpoří i Izrael a Tchaj-wan, link

Americká Sněmovna reprezentantů dnes přijala návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině. Pro vyčlenění až 60,8 miliard dolarů (1,44 bilionu korun) na podporu Ruskem napadené zemi dnes zvedlo ruku 311 kongresmanů, proti bylo 112. Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl podle očekávání projít. Prezident Joe Biden jej podle předchozích prohlášení poté urychleně podepíše.

americký

Tesla svolává téměř 3900 cybertrucků kvůli opravě pedálu plynu, link

Americký výrobce elektromobilů Tesla svolává ke kontrole 3878 svých pick-upů Cybetruck. Důvodem je obava, že podložka pedálu plynu se může uvolnit a zaseknout do vnitřního obložení, a způsobit tak neúmyslné zrychlení vozu, což zvyšuje riziko nehody. Uvedl to americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Tesla zahájila dodávky vozů Cybertruck koncem loňského roku.

auto

Při nehodě dvou aut u Čejkovic se zranilo pět lidí, jeden těžce, link

Při nehodě dvou aut mezi Velkými Bílovicemi a Čejkovicemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska se v sobotu odpoledne zranilo pět lidí, z toho jeden těžce. Hasiči jej z pomačkaného vozu museli vyprostit s pomocí páteřové desky.

muž

Odhalte rakovinu prostaty včas, můžete si zachránit život. Kdo je ohrožen?, link

Rakovina prostaty patří v České republice k nejčastěji diagnostikovaným zhoubným onemocněním u mužů. V současné době u nás žije 70 tisíc pacientů s touto chorobou. Každoročně postihne tento karcinom dalších 8 tisíc mužů. Pro úspěšnou léčbu a příznivou prognózu je klíčový včasný záchyt.

pomoc

Pomoc USA podle Izraele ochrání západní civilizaci, vyšle signá jeho nepřátelům, link

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poděkoval Spojeným státům za schválení finanční pomoci pro Izrael ve Sněmovně reprezentantů a ve svém příspěvku na síti X uvedl, že tento krok ochrání…

bod

Fotbalisté Empoli v italské lize doma porazili úřadující mistry z Neapole, link

Fotbalisté Empoli v italské lize doma porazili úřadující mistry z Neapole 1:0 díky brance Cerriho a vzdálili se sestupovému pásmu na rozdíl čtyř bodů.

místo

Místo metra podzemní tramvaj. Dráhu v Praze plánoval už Hitlerův architekt, link

Nechybělo mnoho a místo metra mohla v Praze jezdit rychlodráha známá z německých měst jako S-Bahn. Vybudováním podzemní dráhy se zde totiž zabývali už nacisté. Na plány na proměny Prahy na vzorové říšské město se v roce 1941 dokonce přijel osobně podívat Albert Speer, dvorní architekt vůdce Adolfa Hitlera.

ruský

Tři scénáře prohry na Ukrajině. Co se očekává bez podstatné pomoci, link

Ukrajinský boj proti ruskému agresorovi je stále zoufalejší. Armáda má nedostatek dělostřelecké munice a ruská převaha je znatelná. Kyjev marně čeká na schválení americké pomoci, o které se hlasuje v Kongresu. Pokud by nepřišla, podle odborníků by pak Ukrajina určitě přišla o část svého území, pokud tedy rovnou ne o celé.

sparta

Trenér Rulík vyřadil z přípravy na MS čtyři hokejisty, sedm jiných pozval, link

V přípravě českých hokejistů na květnové mistrovství světa v Praze a Ostravě nebudou pokračovat obránci Daniel Gazda s Jakubem Sirotou a útočníci Jiří Černoch a Adam Kubík. Tým naopak doplní beci Michal Kempný s Jakubem Krejčíkem z pražské Sparty a David Špaček z týmu Iowa Wild v zámořské AHL či útočníci Ondřej Kaše z Litvínova, Filip Chlapík s Pavlem Kousalem ze Sparty a Matyáš Kantner z finské KalPy.

světový

Bývalá světová jednička Muguruzaová ohlásila konec kariéry, link

Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová vítězka Garbiňe Muguruzaová ze Španělska ohlásila ve 30 letech konec tenisové kariéry. Šampionka Roland Garros a Wimbledonu nehrála od loňského února a nyní se na tiskové konferenci oficiálně rozloučila.

titul

Volejbalisté Budějovic jsou krok od titulu. Se Lvy si poradili i podruhé, link

Volejbalisté Českých Budějovic sahají po titulu. Obhájce trofeje Lvy Praha doma porazili hladce 3:0 po setech 25:20, 25:18 a 25:16 a sérii na tři výhry vedou 2:0 na zápasy. O jedenáctém titulu v klubové historii mohou rozhodnout už v úterý v pražské UNYP Aréně. Nejlepším hráčem dnešního zápasu byl se 23 body domácí univerzál Stijn van Schie, který nahrazuje zraněného Alejandra Gonzáleze.

vojenský

„Musíme být silní, nesmíme se bát.“ Kongres jedná o vojenské pomoci, link

Americká Sněmovna reprezentantů začala projednávat sérii čtyř zákonů, které zahrnují vojenskou a finanční podporu Ukrajině, Izraeli i Tchaj-wanu. Obsahují rovněž nové sankce proti íránským a ruským představitelům, připravují půdu pro zákaz sociální sítě TikTok v USA a eventuální využití zmražených ruských aktiv k podpoře Ukrajiny. Americká média očekávají, že návrhy sněmovna schválí. Následně by je musel podpořit ještě Senát. Hlasování se očekává před 19:30 SELČ.

finále

Házenkáři Karviné deklasovali Lovosice a jedna výhra je dělí od finále, link

Házenkáři Karviné si ve třetím extraligovém semifinále poradili doma s Lovosicemi jasně 35:21 a v sérii se ujali vedení 2:1 na zápasy. O postupu do finále mohou rozhodnout za týden na severu Čech.

liga

Burnley zvítězilo na hřišti Sheffieldu, link

V záchranářských soubojích 34. kola anglické fotbalové ligy Burnley zvítězilo na hřišti Sheffieldu 4:1 a Luton doma podlehl Brentfordu 1:5.

moci

Ukrajina může letos válku prohrát, varoval šéf CIA, link

Šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns ve svém čtvrtečním projevu varoval, že pokud Spojené státy nepošlou Ukrajině více vojenské pomoci, může letos prohrát válku. Varování přišlo těsně před hlasováním o balíku pomoci Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů.

německý

Zahraniční ligy: Bayern exceloval, Kane dal 33. ligový gól v sezoně, link

Fotbalisté Bayernu Mnichov deklasovali v německé lize Union Berlín 5:1 a pojistili si druhé místo před Stuttgartem.

praha

Místo metra podzemní tramvaj. Dráhu v Praze plánoval už Hitlerův architekt, link

Nechybělo mnoho a místo metra mohla v Praze jezdit rychlodráha známá z německých měst jako S-Bahn. Vybudováním podzemní dráhy se zde totiž zabývali už nacisté. Na plány na proměny Prahy na vzorové říšské město se v roce 1941 dokonce přijel osobně podívat Albert Speer, dvorní architekt vůdce Adolfa Hitlera.

sníh

Na hory se vrátila zima, na Šumavě napadlo přes 30 centimetrů sněhu, link

Zatímco minulý víkend teploty atakovaly letní hodnoty, tento víkend se vrátila zima.


otřást

Vojenskou základnou v Iráku otřásla exploze. Není jasné, zda šlo o útok, link

Iráckou vojenskou základnu asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu v noci otřásla rozsáhlá exploze, informovaly zahraniční tiskové agentury. Irácká armáda uvedla, že při ní zemřel jeden člověk a dalších osm lidí bylo zraněno. Dodala také, že v době výbuchu v okolí základny nezaznamenala dron ani bojové letadlo. Podle některých spekulací v tisku mohlo jít o letecký úder v době vyhroceného napětí mezi Izraelem a Íránem. Vojenskou základnu, kterou exploze otřásla, totiž využívají i proíránské skupiny.

přesilovka

Bída, proti deseti neumíme, litoval po další promarněné přesilovce Chramosta, link

Před týdnem hráli fotbalisté Jablonce v Olomouci přesilovku od 28. minuty, přesto nedokázali vstřelit gól a dokonce 0:1 prohráli. Tentokrát doma v důležitém utkání 29. kola o pozice ve skupině o záchranu měli proti Zlínu výhodu početní převahy také více než poločas, od 37. minuty, ale v koncovce byli zase naprosto jaloví a duel skončil 0:0. Skórovat nedokázal ani nejlepší jablonecký kanonýr Jan Chramosta, jenž v této sezoně nastřílel už osm branek.

190

Hrubá vyhrála výšku na mítinku v Nairobi, kladivář Katzberg předvedl velehod, link

Česká výškařka Michaela Hrubá vyhrála mítink zlaté kategorie Kontinentální Tour v Nairobi výkonem 190 centimetrů. Nejdelším hodem od roku 2008 se zaskvěl kladivářský mistr světa Kanaďan Ethan Katzberg, kterého 84,38 metru zařadilo na deváté místo historických tabulek.

624

Duplantis znovu pokořil světový rekord! V Číně překonal 624 centimetrů, link

Švédský tyčkař Armand Duplantis hned při prvním letošním startu pod širým nebem vylepšil světový rekord. Na mítinku Diamantové ligy v čínském Sia-menu dnes skočil 624 centimetrů. Vlastní historické maximum z loňského finále Diamantové ligy v Eugene překonal o jeden centimetr.

antukový

Djokovič se omluvil z turnaje v Madridu, na kurty se chce vrátit v Římě, link

Světová jednička Novak Djokovič vynechá antukový turnaj Masters v Madridu, kde v minulosti slavil tři tituly. O jeho odhlášení informoval španělský list AS. Srbský tenista minulý týden vypadl na prvním antukovém Masters sezony v Monte Carlu v semifinále s Norem Casperem Ruudem.

bagdád

Irák vyšetřuje velkou explozi na vojenské základně, není jasné, zda šlo o útok, link

Bagdád - Iráckou vojenskou základnu asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu v noci otřásla rozsáhlá exploze, informovaly zahraniční tiskové agentury. Irácká armáda uvedla, že při ní zemřel jeden člověk a…

bangui

Nejméně 58 lidí zahynulo při potopení lodi v metropoli Středoafrické republiky, link

Nejméně 58 lidí zahynulo a další se pohřešují poté, co se s nimi v pátek na řece protékající hlavním městem Středoafrické republiky Bangui potopil přetížený člun. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřad civilní ochrany. Podle svědků a videí na sociálních sítích vezla rybářská loď na řece Mpoko v Bangui více než 300 osob, což výrazně převyšovalo její kapacitu.

cerriho

Neapol padla a pohárové příčky se jí vzdalují, link

Fotbalisté Empoli v italské lize doma porazili úřadující mistry z Neapole 1:0 díky brance Alberta Cerriho ze čtvrté minuty a vzdálili se sestupovému pásmu na rozdíl čtyř bodů. Střelec vítězné branky ve 20. minutě střídal vinou zranění. Empoli potvrdilo roli neoblíbeného soupeře klubu zpod Vesuvu, Neapol s dnešním soupeřem prohrála pět z posledních sedmi utkání.

djokovič

Djokovič se omluvil z turnaje v Madridu, na kurty se chce vrátit v Římě, link

Světová jednička Novak Djokovič vynechá antukový turnaj Masters v Madridu, kde v minulosti slavil tři tituly. O jeho odhlášení informoval španělský list AS. Srbský tenista minulý týden vypadl na prvním antukovém Masters sezony v Monte Carlu v semifinále s Norem Casperem Ruudem.

dvojnásobná

Dvojnásobná grandslamová šampionka Muguruzaová skončila s tenisem, link

Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová vítězka Garbiňe Muguruzaová ze Španělska ohlásila ve 30 letech konec tenisové kariéry. Šampionka Roland Garros a Wimbledonu nehrála od loňského února a nyní se na tiskové konferenci oficiálně rozloučila.

empoli

Neapol padla a pohárové příčky se jí vzdalují, link

Fotbalisté Empoli v italské lize doma porazili úřadující mistry z Neapole 1:0 díky brance Alberta Cerriho ze čtvrté minuty a vzdálili se sestupovému pásmu na rozdíl čtyř bodů. Střelec vítězné branky ve 20. minutě střídal vinou zranění. Empoli potvrdilo roli neoblíbeného soupeře klubu zpod Vesuvu, Neapol s dnešním soupeřem prohrála pět z posledních sedmi utkání.

erdogan

Erdogan vyzval Palestince k jednotě, Hamás prý zvažuje přesun vedení, link

Turecký lídr Recep Tayyip Erdogan jednal v Istanbulu s vůdcem teroristů z Hamásu Ismáílem Haníjou. Hovořili mimo jiné o snaze dosáhnout příměří v Pásmu Gazy a o dodávkách humanitární pomoci. Erdogan po jednání vyzval Palestince k jednotě. Hamás údajně zvažuje přesun politického vedení z Kataru.

ethan

Hrubá vyhrála výšku na mítinku v Nairobi, kladivář Katzberg předvedl velehod, link

Česká výškařka Michaela Hrubá vyhrála mítink zlaté kategorie Kontinentální Tour v Nairobi výkonem 190 centimetrů. Nejdelším hodem od roku 2008 se zaskvěl kladivářský mistr světa Kanaďan Ethan Katzberg, kterého 84,38 metru zařadilo na deváté místo historických tabulek.

garbiňe

Dvojnásobná grandslamová šampionka Muguruzaová skončila s tenisem, link

Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová vítězka Garbiňe Muguruzaová ze Španělska ohlásila ve 30 letech konec tenisové kariéry. Šampionka Roland Garros a Wimbledonu nehrála od loňského února a nyní se na tiskové konferenci oficiálně rozloučila.

grandslamová

Dvojnásobná grandslamová šampionka Muguruzaová skončila s tenisem, link

Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová vítězka Garbiňe Muguruzaová ze Španělska ohlásila ve 30 letech konec tenisové kariéry. Šampionka Roland Garros a Wimbledonu nehrála od loňského února a nyní se na tiskové konferenci oficiálně rozloučila.

havarovala

Rallye Šumava poznamenala tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně, link

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova posádka číslo 55 (Jaroslav Krejčík, Alena Krejčíková). Jednačtyřicetiletá spolujezdkyně utrpěla mnohačetná poranění, v nemocnici svým zraněním podlehla. Závod byl nakonec předčasně ukončen.

hodem

Hrubá vyhrála výšku na mítinku v Nairobi, kladivář Katzberg předvedl velehod, link

Česká výškařka Michaela Hrubá vyhrála mítink zlaté kategorie Kontinentální Tour v Nairobi výkonem 190 centimetrů. Nejdelším hodem od roku 2008 se zaskvěl kladivářský mistr světa Kanaďan Ethan Katzberg, kterého 84,38 metru zařadilo na deváté místo historických tabulek.

irák

Vojenskou základnou v Iráku otřásla exploze. Není jasné, zda šlo o útok, link

Iráckou vojenskou základnu asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu v noci otřásla rozsáhlá exploze, informovaly zahraniční tiskové agentury. Irácká armáda uvedla, že při ní zemřel jeden člověk a dalších osm lidí bylo zraněno. Dodala také, že v době výbuchu v okolí základny nezaznamenala dron ani bojové letadlo. Podle některých spekulací v tisku mohlo jít o letecký úder v době vyhroceného napětí mezi Izraelem a Íránem. Vojenskou základnu, kterou exploze otřásla, totiž využívají i proíránské skupiny.

katzberg

Hrubá vyhrála výšku na mítinku v Nairobi, kladivář Katzberg předvedl velehod, link

Česká výškařka Michaela Hrubá vyhrála mítink zlaté kategorie Kontinentální Tour v Nairobi výkonem 190 centimetrů. Nejdelším hodem od roku 2008 se zaskvěl kladivářský mistr světa Kanaďan Ethan Katzberg, kterého 84,38 metru zařadilo na deváté místo historických tabulek.

kladivář

Hrubá vyhrála výšku na mítinku v Nairobi, kladivář Katzberg předvedl velehod, link

Česká výškařka Michaela Hrubá vyhrála mítink zlaté kategorie Kontinentální Tour v Nairobi výkonem 190 centimetrů. Nejdelším hodem od roku 2008 se zaskvěl kladivářský mistr světa Kanaďan Ethan Katzberg, kterého 84,38 metru zařadilo na deváté místo historických tabulek.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.