Day tags 2024-04-25

soud ministr koruna langšádlová moci český miliarda rok vláda procento cena 09 muž policista práce topit velký zápas černý boston

Tags with an unusual surge in popularity:

demise macháč moulin podávat benátky konsolidačního mlýna brightonu emila jourová laguně langšádlové nepřenocují ruusuvuoriho zábranský 2027 72letý abrykosivka bezdětný brighton

Latest Published News for Each Tag

soud

ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které platí od ledna, link

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu (ÚS) změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně mimo jiné vadí ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. Poukazuje na retroaktivitu ustanovení. ČTK to sdělilo ANO.

ministr

Pád náměstka ministra obrany může být předzvěstí Šojguova konce, tvrdí zdroj z Kremlu, link

Ruskem hýbe korupční aféra náměstka ministra obrany Timura Ivanova. Jde o nejvýše postaveného zástupce Putinova režimu, který v posledních letech skončil za mřížemi. Vyšetřovatelé hovoří o úplatcích v přepočtu až stovek milionů korun. O nákladném životním stylu Ivanova, na který si nikdy nemohl legálně vydělat, se přitom vědělo dlouho. Teď se množí spekulace o čistkách, jež mohou smést i samotného ministra obrany Sergeje Šojgua.

koruna

Tržby RegioJetu loni vzrostly o 600 milionů na víc než 3,4 miliardy korun, link

Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.

langšádlová

Je normální, že se ministři mění, říká odcházející ministryně Langšádlová, link

Odcházející ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) v pořadu Interview ČT24 řekla, že změna na postu ministra je v politice běžná věc. „Chci se koukat dopředu,“ dodala Langšádlová, která zůstává poslankyní a zamíří nově do sněmovní komise pro hybridní hrozby. Zaměřit se chce na boj s dezinformacemi.

moci

Jak se vyznáte v alergiích? Vyzkoušejte znalosti v kvízu a vyhrajte knihu, link

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu měsíce, abychom vám pomocí článků s odborníky objasnili, jak ji odhalit, co vám může pomoci a co naopak škodit. V závěrečném kvízu si můžete vyzkoušet své znalosti a vyhrát knihu.

český

Toyota slaví, je novou dvojkou českého trhu, link

Domácí automobilka Škoda Auto je prakticky neotřesitelnou jedničkou českého trhu s novými automobily. Za ní to ale docela vře a pozice se v posledních letech přelévají. Asi nejvíc zabrala Toyota. Japonská automobilka je dokonce v součtu prodejů osobních a lehkých užitkových vozů za letošní první čtvrtletí dvojkou českého trhu. Na vlastní akci firma ukázala, jak se jí to i díky šíři svého portfolia podařilo.

miliarda

Cena z výběrových řízení neplatí, D35 do Ostrova je už dražší skoro o miliardu, link

Stát zaplatí za stavbu dvou úseků dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem mnohem více, než jaká byla cena dosažená ve výběrových řízeních. První úsek mezi Opatovicemi a Časy je dražší o 400 milionů korun, druhý mezi Časy a Ostrovem téměř o miliardu.

rok

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup, link

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie namluvené jedenadevadesátiletou herečkou Alenou Vránovou. Nahrávka vyhrála kromě hlavní ceny také kategorii Jednohlasá četba. Zvláštní cenu Asociace vydavatelů audioknih za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023 získal Pavel Soukup, který cenu obdržel z rukou loňské osobnosti Taťjany Medvecké. In memoriam byl oceněn herec Norbert Lichý.

vláda

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu, link

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová po jednání s členy slovenské vlády. Komise s kabinetem Roberta Fica diskutuje o změnách v trestním právu, které navzdory žádosti EK prosadil ve zrychleném režimu. Brusel prý po Bratislavě bude požadovat další informace.

procento

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie, link

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací alkoholu. V Anglii to bylo dokonce 57 procent dívek a 50 procent chlapců tohoto věku. Nejčastěji mají s alkoholem zkušenosti náctiletí ze zámožnějších rodin. Zjistila to studie Světové zdravotnické organizace WHO.

cena

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie, link

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní architektonické ceny Miese van der Roheho. Autory projektu jsou berlínští architekti Gustav Düsing a Max Hacke. Mezi finalisty v kategorii Architektura byla i městská galerie Plato v Ostravě. V kategorii Objev porota vybrala knihovnu Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně.

09

Neměla jsem lajky, vysvětluje Langšádlová svůj konec. Z postoje TOP 09 byla zklamaná, link

Zatímco lidé z vědeckého a akademického prostředí se ministryně Heleny Langšádlové zastávají, v její TOP 09 rostla nespokojenost.

muž

Ukrajina potřebuje muže. Těm v zahraničí omezila konzulární služby, aby museli domů, link

Ukrajina se potýká s nedostatkem vojáků, kteří by ji bránili před ruskou agresí. Tamní vláda proto dále zpřísňuje předpisy. Nová ustanovení přerušují mužům vojenského věku od osmnácti do šedesáti let možnost žádat o cestovní pasy v zahraničí. Ukrajinské ministerstvo zahraničí pozastavilo v úterý tyto konzulární služby do 18. května. Hned ve čtvrtek upřesnilo ministerstvo obrany, že ukrajinské odvodové úřady nebudou působit v zahraničí a nebudou doručovat povolávací rozkazy.

policista

Policisté dopadli hyenu, která z hrobu jejich kolegy P. Kikloše ukradla medaile, link

Policie dopadla zloděje, který v říjnu 2022 z hrobu tragicky zesnulého ostravského policisty Pavola Kikloše (31 let) ukradl dvě medaile. Nepochopitelný čin tehdy šokoval celou veřejnost. Pachatelem je dvaačtyřicetiletý muž. Podle informací Deníku se ke všemu přiznal a medaile vydal.

práce

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí, link

Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali. V poslední době se ale situace otáčí, firmy totiž nabírají méně než dřív, některé i propouštějí. Zájemců o jednu pozici tak nevyhnutelně přibývá. Markeťáci, obchodníci, ajťáci nebo manažeři tak musejí přivyknout novým pořádkům na trhu práce.

topit

Neměla jsem lajky, vysvětluje Langšádlová svůj konec. Z postoje TOP 09 byla zklamaná, link

Zatímco lidé z vědeckého a akademického prostředí se ministryně Heleny Langšádlové zastávají, v její TOP 09 rostla nespokojenost.

velký

Lidé ve velkém vyrazili nakupovat nové byty. Zájmem zaskočili i developery, link

Lidé opět dostali chuť nakupovat nemovitosti. V Praze, na největším realitním trhu, developeři prodali v prvním čtvrtletí 1600 nových bytů. To je největší počet za poslední tři roky. Poptávka roste i v regionech. Například v Brně byl zájem v meziročním porovnání více než dvojnásobný. Byty kvůli tomu přestaly zlevňovat a letos zřejmě zdraží.

zápas

HOKEJ ONLINE: Češi začínají útok na medaili. Na MS do 18 let hrají první zápas, link

Čeští hokejisté zahajují MS do 18 let ve finských městech Espoo a Vantaa čtvrtečním zápasem se Švýcarskem. Duel začíná ve 14 hodin a v podrobné online reportáži ho můžete sledovat na Sport.cz.

černý

Zaměstnanci slovenské veřejnoprávní televize a rozhlasu přišli do práce v černém oblečení, link

Většina zaměstnanců Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) přišla ve čtvrtek do práce v černém oblečení na znak nesouhlasu s plánovaným zrušením této veřejnoprávní instituce. Svou akci nazvali Černý den RTVS a konala se den po rozhodnutí vlády premiéra Roberta Fica (Směr) o zrušení této veřejnoprávní instituce.

boston

Chytáš skvěle, ale střídáme tě! Boston v play off točí gólmany, legenda nechápe, link

V nejdůležitější fázi sezony NHL chcete mít pevně danou kostru týmu. Hokejisté Bostonu na to ovšem jdou jinak. V play off pravidelně střídají klíčové muže – brankáře. Jeremy Swayman s Linusem Ullmarkem tak fungovali už v základní části. Rotaci přesto neuznává třeba bývalý vynikající gólman Henrik Lundqvist: „Nedělal bych to.“


demise

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně, link

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala předem informován, za práci ve vládě ji poděkoval. Její práci ocenil, stejně jako například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Za logický krok považuje demisi hnutí ANO. „Tato vláda vědu totálně zabila,“ uvedl místopředseda strany Karel Havlíček.

macháč

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem, link

Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že nehraju špatně. Naopak ve třetí sadě jsem předvedl excelentní tenis,“ radoval se Tomáš Macháč, který na prestižní akci porazil Fina Emila Ruusuvuoriho 6:4, 1:6 a 6:2.

moulin

Noční nehoda v Paříži. Zřítila se křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge, link

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Podle hasičů si incident nevyžádal žádné zranění.

podávat

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, link

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi. TOP 09 to dnes oznámila v tiskové zprávě. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. O konci ministryně v koaliční vládě se mluvilo už delší dobu. Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

benátky

Benátky začaly vybírat poplatek za vstup, pro část obyvatel to není řešení, link

Italské Benátky dnes ráno začaly vybírat poplatek pět eur (125 korun) za vstup do města od návštěvníků, kteří zde nepřenocují a stráví jen pár hodin. Cílem opatření, které bude platit jen ve vybrané dny, je podle radnice zmírnění dopadů nadměrného turismu.

konsolidačního

ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které platí od ledna, link

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu (ÚS) změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně mimo jiné vadí ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. Poukazuje na retroaktivitu ustanovení. ČTK to sdělilo ANO.

mlýna

Noční nehoda v Paříži. Zřítila se křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge, link

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Podle hasičů si incident nevyžádal žádné zranění.

brightonu

Fotbalisté Manchesteru City deklasovali Brighton a přiblížili se Arsenalu, link

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě titulu v anglické lize. Po úspěšně zvládnuté dohrávce 29. kola se mistři posunuli v tabulce Premier League před Liverpool na druhé místo bod za vedoucí Arsenal, který odehrál o zápas víc.

emila

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem, link

Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že nehraju špatně. Naopak ve třetí sadě jsem předvedl excelentní tenis,“ radoval se Tomáš Macháč, který na prestižní akci porazil Fina Emila Ruusuvuoriho 6:4, 1:6 a 6:2.

jourová

Označování nevládních organizací by porušilo evropské právo, pohrozila Jourová Slovákům, link

Evropská komise bude od Bratislavy požadovat další informace o změnách v trestním právu, které prošly v parlamentu navzdory její žádosti ve zrychleném režimu. Po jednání se členy slovenského kabinetu to uvedla eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Zdůraznila, že si nikdo nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů. Jourová také varovala, že navrhovaný slovenský zákon, podle něhož nevládní organizace financované ze zahraničí mají mít zvláštní označení, je v rozporu s právem EU.

laguně

Děláte z Benátek zábavní park, stěžují si místní. Město začalo vybírat vstupné, link

Italské Benátky od čtvrtka zavedly poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří v tomto městě stráví jen několik hodin a nepřenocují v něm. Radnice si od tohoto opatření slibuje omezení počtu turistů, kteří do historické části města v laguně míří v hlavní sezoně. Jakmile opatření vstoupilo v platnost, městské úřady se okamžitě ocitly pod palbou kritiky nespokojených místních.

langšádlové

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum, link

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy zaskočila. Její dosavadní práci, kterou pro vědu na ministerstvu odvedla, považují za dobrou. Ministryně se podle nich snažila českou vědu pozvednout, i přesto, že jde, jak sami říkají, o „nevděčný“ resort.

nepřenocují

Benátky začaly vybírat poplatek za vstup, pro část obyvatel to není řešení, link

Italské Benátky dnes ráno začaly vybírat poplatek pět eur (125 korun) za vstup do města od návštěvníků, kteří zde nepřenocují a stráví jen pár hodin. Cílem opatření, které bude platit jen ve vybrané dny, je podle radnice zmírnění dopadů nadměrného turismu.

ruusuvuoriho

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem, link

Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že nehraju špatně. Naopak ve třetí sadě jsem předvedl excelentní tenis,“ radoval se Tomáš Macháč, který na prestižní akci porazil Fina Emila Ruusuvuoriho 6:4, 1:6 a 6:2.

zábranský

Třesk v Brně. Šéf hokejové Komety Zábranský koupil i fotbalovou Zbrojovku, link

Libor Zábranský kdysi vzkřísil značku hokejové Komety a dovedl ji k dvěma titulům v extralize. Nyní se pokusí oživit také zašlou slávu Zbrojovky.

2027

FIFA podepsala čtyřletou smlouvu se saúdskoarabskou společností Aramco, link

Mezinárodní fotbalová federace FIFA podepsala sponzorskou smlouvu se státní saúdskoarabskou ropnou společností Aramco, jež loni vykázala zisk 121 miliard dolarů (zhruba 2,8 bilionu korun). Čtyřletý kontrakt do konce roku 2027 bude pokrývat mimo jiné mužské mistrovství světa 2026 a ženský šampionát o rok později.

72letý

Rozsudek nad exproducentem Weinsteinem byl zrušen, uskuteční se nový soud, link

Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl nyní zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle CNN nedostane, jelikož byl loni v Los Angeles odsouzen také k 16 rokům vězení za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se znásilnění herečky v roce 2013.

abrykosivka

Ruští vojáci se přiznali k vraždě dvou žen a spolubojovníka na Ukrajině, link

Dva ruští vojáci byli zadrženi v okupované Chersonské oblasti. Přiznali se, že ve dvou vesnicích zavraždili celkem tři lidi. Jednou z nich byla i starostka obce Abrykosivka, uvedl ruský list Kommersant. Jeden z vojáků, Alexandr Kajgorodcev, má být recidivista ze Sibiře, který byl dříve odsouzen za vraždu.

bezdětný

Piráti odmítli lidovecký návrh na zvýšení odvodů na penze bezdětným, link

Praha - Vládní Piráti důrazně odmítli lidovecký návrh na zvýšení důchodových odvodů bezdětným. Podle nich je záměr kontroverzní, trestá lidi bez potomků a k vyšší porodnosti by nevedl. Za účinná opatření…

brighton

Fotbalisté Manchesteru City deklasovali Brighton a přiblížili se Arsenalu, link

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě titulu v anglické lize. Po úspěšně zvládnuté dohrávce 29. kola se mistři posunuli v tabulce Premier League před Liverpool na druhé místo bod za vedoucí Arsenal, který odehrál o zápas víc.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.