Day tags 2024-04-27

ukrajina rok český kolo milión porazit americký druhý světový titul ukrajinský uvést zápas gól kyjev moci obec rus ruský velký

Tags with an unusual surge in popularity:

kvaček feyenoordem nenařídit předjíždění 46letého 64letého geofyzikálního haliburton hamada ingv jihoitalský keitha lehečka medjedoviče mirana moučkové neapol omriho siegela sklon

Latest Published News for Each Tag

ukrajina

Jsou hluší. Nebo roztrhaní minami. Na Ukrajině trpí i koně, viděli reportéři, link

Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu nejen za vojáky, kteří bojují proti Rusku, ale i za poznáním běžného života ve válkou sužované zemi. V té trpí nejen lidé, ale i zvířata. Například stáje ve Vyšneve, které leží mezi Záporožím a Doněckem, poskytují útočiště 111 hluchým koním. Dělostřelecká palba, exploze dopadajících granátů, ale i bombardování stájí je připravilo o sluch.

rok

Mráz schytaly i lesy. Buky, duby i jedle částečně pomrzly, link

Mráz, který zasáhl Česko v minulých dnech, bude mít kromě ovocných stromů a révy vinné negativní vliv také na lesy. Čerstvě rašící pupeny buků, dubů i jedlí, tedy citlivějších dřevin, jsou spálené. Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se přirozeně obnoví. Na masivní semenné roky dubů a buků se může čekat dalších sedm let.

český

Česko jako velmoc MHD. Kde se ve světě svezete českými dopravními prostředky, link

České tramvaje lze spatřit třeba v Turecku, Itálii, Číně nebo Finsku. Po celé Evropě, v Rusku, v Africe či Austrálii využívají při stavbě kolejových sítí české výhybky. Tuzemské trolejbusy brázdí šikmé ulice San Francisca. Pražští studenti uměleckoprůmyslové vysoké školy se chlubí veřejnosti návrhem prototypu nákladního metra. Také to na vás působí dojmem, že když dojde na MHD, mají Češi světu co nabídnout?

kolo

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy, link

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového boomu, kdy byla kola nedostupná a stály se na ně fronty. Současná poptávka podle odborníků odpovídá té předpandemické. Prodejci však mají plné sklady, a tak plánují zlevňovat.

milión

Čtyři zranění při požáru domu na Berounsku. Pomoc záchranářů potřeboval i jeden ze zasahujících hasičů, link

Škodu dva miliony korun a čtyři zraněné za sebou v pátek odpoledne zanechal požár rodinného domu ve Zdicích na Berounsku. Mezi zraněnými byl také jeden hasič.

porazit

Fotbalisté Atlétika Madrid ve španělské lize porazili Bilbao, link

Fotbalisté Atlética Madrid ve španělské lize porazili Bilbao 3:1 a udrželi před svým dnešním soupeřem čtvrtou příčku zaručující účast v Lize mistrů.

americký

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou, link

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo třeba na bojišti v cizí zemi. Ale chránit exprezidenta ve vězení? Jde o bezprecedentní eventualitu, napsal americký deník The New York Times. Může se však proměnit ve skutečnou výzvu, pokud Donald Trump bude odsouzený k odnětí svobody.

druhý

AC Milán remizoval na hřišti Juventusu a pojistil si druhé místo, link

Řím - Fotbalisté třetího Juventusu ve 34. kole italské ligy doma remizovali s druhým AC Milán bez branek. Milán na hřišti “Staré dámy” neprohrál popáté za sebou a mezi oběma týmy zůstává…

světový

Tyčkař Duplantis znovu vyhrál, ale světový rekord mu tentokrát odolal, link

Švédský tyčkař Armand Duplantis po triumfu v Sia-menu vyhrál i další mítink Diamantové ligy v Su-čou. Triumfoval výkonem rovných šest metrů. Světový rekord mu tentokrát odolal, laťku ve výšce 625 centimetrů třikrát shodil. Vítězný vstup do sezony má za sebou mistryně světa v hodu oštěpem Haruka Kitagučiová. Japonská atletka trénující v Česku rozhodla šestým pokusem dlouhým 62,97 metru.

titul

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy, link

Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči prožívají. Zkušeností z vypjatých sérií má bývalý kanonýr zlínských hokejistů Jaroslav Balaštík mraky, ve finále play off si zahrál hned pětkrát. A byl také u obou historických titulů Zlína, od nichž v dubnu uplynulo deset, respektive dvacet let.

ukrajinský

Zelenskyj: Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, link

Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem.

uvést

Putin podle amerických zpravodajských služeb nenařídil zabít Navalného, píše WSJ, link

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to v sobotu americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům. Jeho spolupracovníci Putina viní, že nechal Navalného zavraždit, a uvedli, že na podporu svého tvrzení předloží důkazy, připomněla agentura Reuters.

zápas

Hokejisté Lausanne vyhnali Hrubce z branky Curychu, o mistrovi rozhodne sedmý zápas, link

Stejně jako v české hokejové extralize rozhodne ve švýcarské nejvyšší soutěži o mistrovi až sedmý finálový zápas. Vynutilo si ho Lausanne díky dnešní výhře 5:3 nad Curychem, kterou srovnalo stav série na 3:3.

gól

Špaček junior už pálí za repre: První gól jsem si moc užil, mistrovství by byl splněný sen, link

Někdo potřebuje na premiérový reprezentační gól desítky zápasů, talentovaný 21letý obránce David Špaček se prosadil hned při svém druhém utkání v národním týmu. Na asistenci z pátečního zápasu navázal gólem v sobotním duelu, ve kterém Češi porazili domácí Slovensko 4:1. „Myslím, že pro každého je sen si zahrát za národní tým a ještě k tomu dát gól, je to fakt nádhera. Moc jsem si to užil,“ rozplýval se.

kyjev

Unijní diplomatka očekává začátek jednání o vstupu Ukrajiny do EU v červnu, link

Jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie (EU) by mohla začít už letos v červnu. Tvrdí to unijní velvyslankyně v Kyjevě Katarína Mathernová, podle níž je Ukrajina na přístupové rozhovory už připravena.

moci

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?, link

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám totiž může způsobit skutečné problémy. Poradíme vám, na co si dát pozor a jaká dodržovat pravidla.

obec

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský, dnes ho zvolil výbor, link

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od března, kdy v souvislosti s mnohamilionovým podvodem rezignovala starostka Hana Moučková. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. Funkční období nového šéfa obce skončí v červnu 2025, kdy se uskuteční volební sjezd ČOS. Novinářům to sdělil mluvčí Sokola Radek Smekal.

rus

Rusové v sobotu cílili útoky na plynárenská zařízení důležitá pro dodávky do EU, řekl Zelenskyj, link

Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

ruský

Zelenskyj: Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, link

Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem.

velký

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se, link

V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci sešli před volbami naposledy. MF DNES při této příležitosti oslovila všech 21 českých zástupců s dotazy, na čem během posledních pěti let v europarlamentu pracovali a co považují za svůj největší úspěch.


kvaček

Zemřel Robert Kvaček. Uznávanému historikovi bylo 91 let, link

Ve věku 91 let zemřel v noci na sobotu 27. dubna historik Robert Kvaček. ČTK to sdělila Jana Čechurová z oddělení moderních a soudobých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Kvaček patřil k největším osobnostem poválečné české historické vědy, těšil se respektu i mezi experty v zahraničí. Byl oblíbeným vysokoškolským pedagogem. Mezi jeho přední zájmy patřily dějiny diplomacie mezi světovými válkami a v období druhé světové války a kulturní dějiny konce 19. a počátku 20. století.

feyenoordem

Liverpool už ví, kdo nahradí Kloppa. Bude to Lingrův kouč, před časem vyřadil Slavii, link

Anglický klub se domluvil s Feyenoordem Rotterdam na uvolnění Arneho Slota za devět milionů eur.

nenařídit

Putin podle amerických zpravodajských služeb nenařídil zabít Navalného, píše WSJ, link

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to v sobotu americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům. Jeho spolupracovníci Putina viní, že nechal Navalného zavraždit, a uvedli, že na podporu svého tvrzení předloží důkazy, připomněla agentura Reuters.

předjíždění

Na D1 přibývají úseky se zákazem předjíždění pro kamiony, link

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo instalovat na dálnici D1 značky se zákazem předjíždění pro kamiony, respektive vozidla nad 3,5 tuny. Jde o druhou etapu, která se týká úseků dálnice mezi 21. a 90. kilometrem a mezi 112. a 141. kilometrem. Od června by tak měl tento zákaz na D1 platit na určených místech v rozsahu od 21. kilometru až po 230. kilometr.

46letého

Hamás zveřejnil video dvou rukojmích unesených loni 7. října z Izraele, link

Palestinské teroristické hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7. října loňského roku. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) jde o 46letého Izraelce Omriho Mirana a 64letého Američana Keitha Siegela.

64letého

Hamás zveřejnil video dvou rukojmích unesených loni 7. října z Izraele, link

Palestinské teroristické hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7. října loňského roku. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) jde o 46letého Izraelce Omriho Mirana a 64letého Američana Keitha Siegela.

geofyzikálního

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně, link

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura APA, která se odvolává na údaje italského Národního geofyzikálního a vulkanologického institutu (INGV). Otřesy byly zřetelně cítit i v některých neapolských čtvrtích, úřady ale bezprostředně nehlásily žádné větší škody ani zraněné, uvedla agentura DPA.

haliburton

Haliburton zařídil náskok Indianě, vede i Dallas. Minnesota je blízko postupu, link

Basketbalisty Minnesoty dělí jediná výhra od postupu do čtvrtfinále play off NBA. Na hřišti Phoenixu zvítězili 126:109 a v osmifinálové sérii vedou 3:0 na zápasy. Domácího prostředí využila Indiana, která zdolala Milwaukee 121:118 po prodloužení. Rozhodující koš s faulem dal dvě vteřiny před koncem prodloužení Tyrese Haliburton. Indiana vede 2:1 na zápasy stejně jako Dallas, který zvítězil 101:90 nad Los Angeles Clippers.

hamada

První zápas, první vítězství. Lehečka začal na antuce výhrou nad nebezpečným Srbem, link

Nejlepší český tenista porazil na Masters v Madridu ve druhém kole Hamada Medjedoviče 7:5 a 6:4.

ingv

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně, link

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura APA, která se odvolává na údaje italského Národního geofyzikálního a vulkanologického institutu (INGV). Otřesy byly zřetelně cítit i v některých neapolských čtvrtích, úřady ale bezprostředně nehlásily žádné větší škody ani zraněné, uvedla agentura DPA.

jihoitalský

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně, link

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura APA, která se odvolává na údaje italského Národního geofyzikálního a vulkanologického institutu (INGV). Otřesy byly zřetelně cítit i v některých neapolských čtvrtích, úřady ale bezprostředně nehlásily žádné větší škody ani zraněné, uvedla agentura DPA.

keitha

Hamás zveřejnil video dvou rukojmích unesených loni 7. října z Izraele, link

Palestinské teroristické hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7. října loňského roku. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) jde o 46letého Izraelce Omriho Mirana a 64letého Američana Keitha Siegela.

lehečka

První zápas, první vítězství. Lehečka začal na antuce výhrou nad nebezpečným Srbem, link

Nejlepší český tenista porazil na Masters v Madridu ve druhém kole Hamada Medjedoviče 7:5 a 6:4.

medjedoviče

První zápas, první vítězství. Lehečka začal na antuce výhrou nad nebezpečným Srbem, link

Nejlepší český tenista porazil na Masters v Madridu ve druhém kole Hamada Medjedoviče 7:5 a 6:4.

mirana

Hamás zveřejnil video dvou rukojmích unesených loni 7. října z Izraele, link

Palestinské teroristické hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7. října loňského roku. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) jde o 46letého Izraelce Omriho Mirana a 64letého Američana Keitha Siegela.

moučkové

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor, link

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od březnové rezignace Hany Moučkové v souvislosti s mnohamilionovým podvodem. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. Funkční období nového šéfa obce skončí v červnu 2025, kdy se uskuteční volební sjezd ČOS, sdělil mluvčí Sokola Radek Smekal.

neapol

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně, link

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura APA, která se odvolává na údaje italského Národního geofyzikálního a vulkanologického institutu (INGV). Otřesy byly zřetelně cítit i v některých neapolských čtvrtích, úřady ale bezprostředně nehlásily žádné větší škody ani zraněné, uvedla agentura DPA.

omriho

Hamás zveřejnil video dvou rukojmích unesených loni 7. října z Izraele, link

Palestinské teroristické hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7. října loňského roku. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) jde o 46letého Izraelce Omriho Mirana a 64letého Američana Keitha Siegela.

siegela

Hamás zveřejnil video dvou rukojmích unesených loni 7. října z Izraele, link

Palestinské teroristické hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7. října loňského roku. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) jde o 46letého Izraelce Omriho Mirana a 64letého Američana Keitha Siegela.

sklon

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo, link

Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to v sobotu uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.