Day tags 2024-04-30

evropský procento muž česko miliarda moci český rok člověk žena ministr vláda letiště londýn policista požár praha tuleja velký válka

Tags with an unusual surge in popularity:

2036 helenu neukončít podložený posílená 53letým 66letý autoritářský bormolini cerekve charlotte eurostat hašení kaprun kaprunu kramářově legendou machala machalovi marčevskému

Latest Published News for Each Tag

evropský

Evropská unie Českou republiku zkultivovala, míní politologové, link

Česká společnost se po vstupu do Evropské unie víc kultivovala, zlepšil se její přístup k menšinám i handicapovaným. Zemi pomohly rozvinout i evropské peníze, příjmy z fondů se však za uplynulých dvacet let staly tak automatické, že už je lidé skoro nevnímají, shodují se politologové.

procento

HDP v prvním čtvrtletí meziročně rostl o 0,4 pct., analytici vnímají oživení, link

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Předběžný odhad dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

muž

Z pokácení slavného stromu u Hadriánova valu v Anglii byli obviněni dva muži, link

Londýn - Dva muži byli obviněni z pokácení slavného, zhruba 150 let starého stromu u Hadriánova valu na severu Anglie. Informovala o tom podle agentury AP prokuratura. Majestátní javor klen, který…

česko

Česko si připomíná 1. máj, konají se shromáždění stran i majálesy, link

Praha - Lidé v Česku si dnes připomínají 1. máj - Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění politických stran, po celé zemi se organizují majálesy, stavění máje, prvomájové průvody…

miliarda

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun, link

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč). Podle agentury AFP to dnes oznámil norský premiér Jonas Gahr Störe.

moci

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem, link

Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a ministra spravedlnosti sice šanci na vítězství nemá, Donaldu Trumpovi i Joeu Bidenovi však může ukrást hlasy v klíčových státech. Voliči si ho pamatují jako nesmlouvavého ochránce životního prostředí, který si zničil pověst šířením dezinformací ohledně očkování. V aktuálních volbách mu to může pomoct.

český

Von der Leyenová řekla, že Česko se podílí na vytváření budoucnosti EU, link

Praha - Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ocenila českou pomoc Ukrajině. V projevu před slavnostním koncertem ke 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie v pražském Rudolfinu…

rok

Majitelka školky týrala podle obžaloby děti. Může jí hrozit osm let vězení, link

Soud v Českých Budějovicích se bude zabývat kauzou týrání dětí do tří let, kterého se podle obžaloby dopouštěla majitelka soukromé školky přímo v zařízení. Podle obžaloby ženě hrozí až osm let vězení. Zprávu přinesl server Novinky.cz.

člověk

Letošní duben byl na českých silnicích tragičtější než loni, zemřelo 36 lidí, link

Praha - Při dubnových dopravních nehodách zemřelo v Česku zatím 36 lidí. Je to o pětinu více než loni ve stejném měsíci. Od začátku letošního roku přišlo na silnicích o život 129 lidí, meziročně o…

žena

Máme vztahový klid bez vysvětlování a zpovídání se, říká žena F. A. Brabce, link

Režisér a kameraman F. A. Brabec (69) a jeho žena kostýmní výtvarnice Jaroslava Brabcová Pecharová (70) v rozhovoru pro Magazín DNES promluvili o jejich manželství, práci a osobním životě. Prozradili, kde si doma ukládají ceny Českých lvů a proč už nebydlí v Praze.

ministr

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí, link

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho nominaci se dnes shodlo vedení TOP 09. Tuleja nahradí v koaliční vládě Helenu Langšádlovou, která končí kvůli nespokojenosti mateřské strany s tím, jak prezentovala výsledky své práce na veřejnosti.

vláda

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO, link

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se přijímaly „největší klimatické nesmysly“. Myslí si to poslanec ANO Ondřej Knotek, který to řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Nesouhlasila s ním europoslankyně vládní koalice Spolu Veronika Vrecionová. „Zazlívat vládě zrovna tohle není na místě,“ reagovala.

letiště

Letuška po požití kávy z automatu na letišti na chvíli oslepla. Nápoj byl plný hmyzu, link

Otřesný zážitek má z letiště v Palmě de Mallorca jednadvacetiletá letuška, která si koupila kávu z automatu. Po jejím vypití zkolabovala, nakrátko oslepla a strávila tři dny v nemocnici. V nápoji bylo totiž plno hmyzu.

londýn

Škrtiči a no-go zóny v Londýně. Fake news pomohly v 19. století represi, link

Reformy trestního zákoníku mohly v devatenáctém století učinit Spojené království liberálnějším. Justice měla ustoupit od vyhošťování provinilců do trestaneckých kolonií, které zatěžovalo státní kasu, a začít vězně napravovat. Postavil se proti tomu Londýn a těžkou represi ubránil vylhanou výhrůžnou senzací a následnou morální panikou.

policista

Istanbul povolal do zbraně 42 000 policistů. Dohlédnou na 1. máj, link

Taksimské náměstí v centru Istanbulu v úterý obehnala hradba zátarasů. Postavila je tam turecká policie s cílem zabránit účastníkům prvomájových demonstrací v přístupu na toto ikonické prostranství. Na pořádek v ulicích největšího tureckého města bude ve středu na Svátek práce dohlížet více než 42 000 policistů.

požár

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog, link

V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů, a to kvůli vysokým teplotám, silnému větru a vysušené vegetaci. „Situace je relativně nepříznivá, hlavně kombinace tří po sobě jdoucích dnů s podmínkami, které jsou vhodné pro šíření požáru,“ varuje bioklimatolog Miroslav Trnka, host podcastu Kontext.

praha

Česko si připomíná 1. máj, konají se shromáždění stran i majálesy, link

Praha - Lidé v Česku si dnes připomínají 1. máj - Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění politických stran, po celé zemi se organizují majálesy, stavění máje, prvomájové průvody…

tuleja

Mohl by mluvit jako Grygar, říká Válek o novém ministrovi. Ten zmínil Supermana, link

Vedení TOP 09 věří, že Pavel Tuleja je tím správným nástupcem Heleny Langšádlové, která končí kvůli slabé prezentaci své práce.

velký

Inspirace bezdomovci i slunnou Sicílií. To nej z pražského týdne módy, link

Vrchol jarní módní sezony je za námi. V druhé polovině dubna se v Praze v Tyršově domě odehrál Mercedes-Benz Prague Fashion Week, největší česká módní událost. Kolekce byly výrazně menší než obvykle, i tak se ovšem bylo na co dívat. Největší ohlas si získaly titěrné pánské „podprsenky“, turbany a zdánlivě nahodile zkombinované pleteniny.

válka

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky, link

Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům připomínala, že jejich tátové za oceánem bojují proti Hitlerovi. Dojemné loučení pětiletého chlapce s otcem využila i armáda k prodeji válečných dluhopisů. Příběh dnes bezmála devadesátiletého Warrena Bernarda rekapituluje seriál Slavné fotografie.


2036

Nabídku na reaktory podaly EDF i KHNP, stát má povolení k podpoře jednoho bloku, link

Závaznou nabídku na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v Česku podali oba vládou oslovení zájemci, tedy korejská KHNP a francouzská EDF. Společnost ČEZ nyní nabídky zanalyzuje, o vítězi i počtu stavěných bloků pak v létě rozhodne vláda. Ta bude moci na stavbu prvního reaktoru poskytnout veřejnou podporu, dnes ji povolila Evropská komise. První blok v Dukovanech by měl být hotový do roku 2036.

helenu

Ministrem pro vědu bude Tuleja, rozhodla TOP 09, vládu doplní v pondělí, link

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát ekonom a prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Na jeho nominaci se dnes shodlo vedení TOP 09. Tuleja nahradí v koaliční vládě Helenu Langšádlovou, která končí kvůli nespokojenosti mateřské strany s tím, jak prezentovala výsledky své práce na veřejnosti.

neukončít

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty, link

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy. Informoval o tom mluvčí prestižní univerzity, jejíž propalestinští studenti inspirovali protesty na vysokých školách po celých Spojených státech. Nejdramatičtější situace byla v pondělí večer na Texaské univerzitě v Ausitnu, kde se protestující střetli s policisty, kteří jich desítky zadrželi.

podložený

Vysoký úředník slovenského ministerstva kultury nepovažuje za podložené, že Země je kulatá, link

Generální tajemník služebního úřadu slovenského ministerstva kultury Lukáš Machala (Slovenská národní strana SNS) nepovažuje za podložené tvrzení, že Země je kulatá. Reagoval tak na otázku, zda mají dostat ve veřejnoprávním médiu prostor také lidé, kteří tvrdí, že Země je plochá.

posílená

ČR do konce září posílí bezpečnostní opatření kvůli sportovním akcím, link

Ode dneška do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v hokeji a dalším sportovním akcím v Evropě. Po dnešním zasedání vlády to novinářům řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Kabinet na základě doporučení společné zpravodajské skupiny nezvýší stupeň ohrožení terorismem, ale provedl revizi opatření v rámci prvního stupně ohrožení.

53letým

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem, link

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní srážku s 53letým Nizozemcem. Český lyžař byl na místě mrtvý, druhého lyžaře převezl do nemocnice vrtulník.

66letý

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem, link

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní srážku s 53letým Nizozemcem. Český lyžař byl na místě mrtvý, druhého lyžaře převezl do nemocnice vrtulník.

autoritářský

Běloruští hackeři napadli web KGB, zveřejnili udání také z Česka, link

Na server běloruské tajné policie KGB pronikli hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Na internetu zpřístupnili 40 000 udání včetně nabídek dobrovolné spolupráce, mezi nimi i od Bělorusů žijících v Česku a dalších zemí. Přidali k tomu také personální složky tisíců zaměstnanců KGB.

bormolini

Biatlonový třesk. Kouče Gjellanda nahradí Ital Bormolini, k mužům jde Moravec, link

U českých biatlonistek skončil po šesti letech norský trenér Egil Gjelland. Nahradí ho Ital Luca Bormolini a bývalý juniorský reprezentant Lukáš Dostál. U mužů bude nově působit trojnásobný olympijský medailista Ondřej Moravec, který v realizačním týmu doplní dosavadního kouče Michaela Málka. Změny potvrdil výkonný výbor Českého svazu biatlonu, jenž o tom dnes informoval na svém webu.

cerekve

U Horní Cerekve hoří les, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu, link

Vrtulník s vakem na hašení museli v úterý povolat hasiči z Vysočiny na pomoc u požáru lesa u města Horní Cerekev na Pelhřimovsku. Požár zasáhl plochu o 12 hektarech, rozšířil se i na nově osázenou plochu lesa. S požárem bojuje 13 jednotek hasičů.

charlotte

Charlotte Ella Gottová je dospělá. Třetí dcera pěvecké legendy slaví osmnáctiny, link

Přestože její tatínek říkal, že je už téměř hotová zpěvačka, ona se radši drží stranou a záře reflektorů nevyhledává. Třetí dcera Karla Gotta Charlotte Ella poslední dubnový den oslavila 18. narozeniny. Podívejte se, jak s ní šel čas.

eurostat

Míra inflace v eurozóně v dubnu zůstala na 2,4 procenta, link

Spotřebitelské ceny v eurozóně se v dubnu meziročně zvýšily o 2,4 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. V rychlém odhadu to v úterý uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje.

hašení

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii, link

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do sedmi miliard korun, z toho polovinu by měla uhradit Evropská unie, řekl v úterý po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vrtulníky by podle něj mohly pomáhat i při katastrofách v okolních zemích. Kabinet rozhodnutí přijal v souvislosti s požárem v Národním parku České Švýcarsko, kdy Česko nemělo dostatek vhodné techniky pro hašení.

kaprun

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem, link

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní srážku s 53letým Nizozemcem. Český lyžař byl na místě mrtvý, druhého lyžaře převezl do nemocnice vrtulník.

kaprunu

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem, link

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní srážku s 53letým Nizozemcem. Český lyžař byl na místě mrtvý, druhého lyžaře převezl do nemocnice vrtulník.

kramářově

Steinmeier si v Praze připomněl vstup Česka do EU, navštívil židovské památky, link

Odpoledne se Steinmeier v Kramářově vile sešel s premiérem Petrem Fialou.

legendou

Lehečka - Nadal. Bitva v Madridu se rozjela, Čech zatím s legendou drží krok, link

Sledujte on-line přenos z osmifinále tenisového turnaje v Madridu mezi Jiřím Lehečkou a Rafaelem Nadalem ze Španělska.

machala

Vysoký úředník slovenského ministerstva kultury nepovažuje za podložené, že Země je kulatá, link

Generální tajemník služebního úřadu slovenského ministerstva kultury Lukáš Machala (Slovenská národní strana SNS) nepovažuje za podložené tvrzení, že Země je kulatá. Reagoval tak na otázku, zda mají dostat ve veřejnoprávním médiu prostor také lidé, kteří tvrdí, že Země je plochá.

machalovi

„Je podložené, že je Země kulatá?“ ptal se možný kandidát na šéfa slovenské televize Machala, link

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo pochybnosti o tom, že je vědecky podložené, že je Země kulatá. O Machalovi se mluvilo jako o možném příštím řediteli Slovenské televize a rozhlasu (STVR), on však odmítl, že by jím chtěl být.

marčevskému

Proruský politik z českého sankčního seznamu dostal dočasnou ochranu na Slovensku, link

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.