Day tags 2024-05-06

ruský česko český ukrajina rok soud týden člověk cena praha velký bouřka evropský miliarda muž stát zbraň část dítě gól

Tags with an unusual surge in popularity:

farář kašel vatikán 1266 ansa elán haarec inaugurak ledecká obratel ospravedlňoval vzduchový zmejevského únavovou černínského češtinář šroubovák affaires bederní chargé

Latest Published News for Each Tag

ruský

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci, link

Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik ruských agentů se do diverzní akce skutečně zapojilo a jak přesně bedny s municí odpálili? Po deseti letech je jasno. MF DNES na základě policejních dokumentů popisuje průběh událostí den po dni.

česko

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie, link

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat. To byla slova ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) před odletem na pondělní konferenci k ilegální migraci v Kodani. Česko ve skupině dalších unijních států připravuje návrh pro Evropskou komisi, kde žádají o přísnější řešení problému.

český

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun, link

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce tak nechybí Kofola, Maggi, JOJO, Tescoma či Koh-i-noor, zákazníka ovšem překvapí jejich ceny. Český nápoj nebo polévky v pytlíku se v přepočtu prodávají i za tisíc korun.

ukrajina

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození, link

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud dnes pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které pro bývalou češtinářku původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi. Češtinářka, která se tématu ruské invaze věnovala s žáky osmé třídy v hodině slohu, na svých výrocích trvá.

rok

Jak známky porazily inflaci. Cena těch nejlepších se za pár let i zdvojnásobila, link

Kdo se rozhodl s dvoucifernou inflací uplynulých let bojovat investicí do známek, tak se znalostmi a trochou štěstí nešlápl vedle. Pohádkového zhodnocení dosáhla například čtyřkorunová zelená známka s převráceným potiskem Pošta Československá 1919. V roce 2020 stála 650 tisíc. Loni se v pražské Filatelii Flaška vydražila za 2,25 milionu. Projděte si s MF DNES známky, které se zhodnotily nejvíc.

soud

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví, link

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes oznámí, jak rozhodl o novém návrhu na zrušení právní úpravy, která pro úřední změnu pohlaví vyžaduje operaci, sterilizaci a přeměnu pohlavních orgánů. Na ÚS se obrátil…

týden

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu, link

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu méně než v předchozím týdnu. Od začátku letošního roku do neděle 5. května jich bylo 12.239, loni 494 případů za celý rok. Nemoc u většiny nakažených nemá vážný průběh, hospitalizaci potřebuje 2,1 procenta pacientů. SZÚ o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

člověk

Matriarchát neexistoval nikdy a nikde, je to jen romantický blud, říká biolog, link

Už před dvěma miliony let míval člověk strach z hadů, mírný sklon k mnohoženství, deprese, chuť na sladké a běhal mu mráz po zádech. Zůstaly nám z těch dob dodnes i kostrč místo ocasu, svaly na hýbání uší a celá řada instinktů. „Na vyhasínání těch nepotřebných bych nevěřil,“ říká Jan Zrzavý a dodává, že problémy starých lidí evoluce nemůže efektivně odstraňovat. „Mají totiž už rozmnožování za sebou. Proto nemizí stařecké choroby,“ vysvětluje evoluční biolog.

cena

Ani moc levná, ani příliš drahá. Jak nastavit prodejní cenu nemovitosti, link

Běžný člověk prodává nemovitost možná jednou, maximálně párkrát za život. A často je to ten největší obchod, který kdy udělá. Nikdo nechceme prodělat, a tak nás to může instinktivně táhnout k tomu nastavit cenu co nejvýš. S tím, že zlevnit se dá vždycky. Podobná strategie se ale často nevyplácí.

praha

Policisté řeší už desítky případů podvodníků s lístky na MS v hokeji, link

Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě ještě ani nezačalo a policisté napříč republikou už řeší desítky případů podvodníků se vstupenkami na zápasy šampionátu v Praze a Ostravě.

velký

Velká bitva o titul v těžké váze. Fury bude boxovat s Usykem o historické čtyři pásy, link

V sobotu 18. května se o titul v boxerské těžké váze utkají Tyson Fury z Velké Británie a Ukrajinec Oleksandr Usyk. Poprvé v éře čtyř pásů tak bude korunován absolutní mistr světa. Zápas, který byl přesunut z původního únorového termínu, se uskuteční v saúdskoarabském Rijádu. Sledujte veškeré informace k této velmi očekávané akci na Sport.cz.

bouřka

V Česku udeřily bouřky. Déšť způsobil komplikace na jihu Čech, bouří i na Moravě, link

Českem postupují silné bouřky s přívalovým deštěm. Komplikace působí i silný vítr a kroupy. Odpoledne měli hasiči plné ruce práce například v Českých Budějovicích. Výstraha meteorologů platí až do dnešní půlnoci zejména pro větší část republiky. Bouřky postupují od jižních Čech přes Vysočinu směrem na Moravu a do Slezka, zasáhnout by mohly i část Plzeňského, Středočeského, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

evropský

OBRAZEM: Všechna tato auta západních značek vyrábějí v Číně. Znáte je?, link

Zástupci Evropské unie brojí proti dováženým čínským automobilům a zvažují restrikce. Značnou část z aut se štítkem „Made in China“ přitom paradoxně představují známé modely evropských, japonských a amerických značek. A je jich mnohem více, než byste si mysleli.

miliarda

Evropu s Afrikou může propojit podzemní tunel za 149 miliard, link

Všem, kteří se bojí létat, ale zároveň by rádi objevovali krásy severní Afriky, možná svítá na lepší časy. Podvodní tunel by mohl propojit Španělsko s Marokem už v tomto desetiletí. Nyní záleží na tom, zda bude schválen návrh, jehož realizace je odhadována bezmála na 149 miliard korun.

muž

PIN zapsaný u platební karty připravil muže o desetitisíce, link

O tom, že napsaný PIN kód nepatří do blízkosti platební karty, se přesvědčil sedmatřicetiletý muž ze Zlína. V minulých dnech přišel o peněženku i s veškerými doklady a s platební kartou. Nepoctivý nálezce pak z jeho účtu díky uvedenému PIN kódu vybral z bankovního účtu větší obnos peněz.

stát

Vesmír se stává novým bojištěm pro významné miliardáře i soukromé firmy, link

Zatímco od 60. let minulého století vedly souboj o dobývání kosmu Sovětský svaz a Spojené státy, nyní se aktéry vesmírných závodů - vedle ambiciózních států jako je Čína, Indie či Japonsko - stávají i významní miliardáři a soukromé společnosti.

zbraň

Rusko chystá vojenské cvičení zaměřené na přípravu taktických jaderných zbraní, link

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Uvedlo, že cvičení se zaměří na zajištění územní celistvosti a suverenity Ruska “v reakci na provokativní prohlášení a hrozby ze strany některých západních představitelů vůči Ruské federaci”. To následně potvrdila i ruská diplomacie, podle které jde o vzkaz Západu.

část

Voda zaplavila část dálnice D1, link

Část dálnice D1 se ocitla pod vodou. Neprůjezdný je jeden pruh mezi 56. a 57. kilometrem u Soutic na Benešovsku ve směru na Brno. Vedle vody je na dálnici nános bahna, trávy a větví.

dítě

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem, link

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek svého života na neonatologických odděleních. Právě pro ně uspořádala nezisková organizace Nedoklubko již počtvrté virtuální běh a procházku. Veškerý výtěžek poputuje do českých perinatologických center specializujících se na péči o nezralá a nemocná miminka.

gól

Gól číslo 400. Kterak Pastrňák vynalézá fígly a chvátá mezi legendy, link

Svou šikovností způsobil zemětřesení v hale TD Garden a jejím okolí. Hokejista David Pastrňák zařídil Boston Bruins postup a nejméně dva další vyprodané domácí zápasy ve Stanley Cupu. Klíčovou akcí zaokrouhlil svůj střelecký součet na 400 gólů. Míří tak mezi nejlepší kanonýry všech dob.


farář

Při vstupu do Vatikánu policie zadržela faráře z ČR, který měl u sebe v tašce zbraň, dva nože a šroubovák, link

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Muž se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat z nedovoleného ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla. Podle italského tisku jde o faráře z Velkých Losin. Představitel olomouckého arcibiskupství dnes ČTK potvrdil, že kněz je na pouti ve Vatikánu, spojit se s ním však zástupcům diecéze dosud nepodařilo.

kašel

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu, link

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu méně než v předchozím týdnu. Od začátku letošního roku do neděle 5. května jich bylo 12.239, loni 494 případů za celý rok. Nemoc u většiny nakažených nemá vážný průběh, hospitalizaci potřebuje 2,1 procenta pacientů. SZÚ o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

vatikán

Při vstupu do Vatikánu policie zadržela faráře z ČR, který měl u sebe v tašce zbraň, dva nože a šroubovák, link

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Muž se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat z nedovoleného ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla. Podle italského tisku jde o faráře z Velkých Losin. Představitel olomouckého arcibiskupství dnes ČTK potvrdil, že kněz je na pouti ve Vatikánu, spojit se s ním však zástupcům diecéze dosud nepodařilo.

1266

Za týden přibylo 1266 případů černého kašle, méně než v předchozím týdnu, link

Za minulý týden lékaři podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují 1266 nových případů černého kašle, což je zhruba o pětinu méně než v předchozím týdnu. Od začátku letošního roku do neděle 5. května jich bylo 12.239, loni 494 případů za celý rok. Nemoc u většiny nakažených nemá vážný průběh, hospitalizaci potřebuje 2,1 procenta pacientů. SZÚ o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

ansa

Farář z Česka se snažil do Vatikánu pronést zbraně. Policie ho zadržela, link

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Farář se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat z nedovoleného ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla.

elán

Elán jede dál, nikdy neskončí. Místo po Vašu Patejdlovi zaplnil nový hráč, link

Novou skladbu Znova sa ma dotkni, podpořenou videoklipem, i nového člena představila v pondělí v Praze legendární slovenská kapela Elán. Fanoušky pozvala i na speciální koncert Elán 70 Rock Symphony, který se odehraje 7. února 2025. Ještě předtím se s nimi setká na čtyřech vyprodaných vystoupeních, přičemž se dvě z nich uskuteční v září v pražské O2 areně. „Každý koncert bude trochu jiný, ale vždy to bude Elán. Elán nikdy neskončí,“ prohlásil lídr Jožo Ráž.

haarec

Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu. Hamás příměří odmítá, link

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovaly deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda později potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace „omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás.

inaugurak

Německo nebude mít na Putinově inauguraci zástupce, Francie ano, píše Reuters, link

Německo nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina, který v Kremlu zahájí další šestileté funkční období. Oznámilo to dnes německé ministerstvo zahraničí. Naopak Francie bude mít na ceremonii svého velvyslance, uvedla s odvoláním na francouzský diplomatický zdroj agentura Reuters.

ledecká

Hokejové MS vyhrajeme, řekla Ledecká, španělský královský pár ji mile překvapil, link

Praha - Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká má i po skončení sezony nabitý program. Na začátku dubna se při převzetí Trofeje Evropské unie setkala se španělským královským párem, vyzkoušela si střelbu…

obratel

Lehečka má podezření na únavovou zlomeninu obratle. Jeho start v Paříži je v ohrožení, link

Nejlepší český tenista odstoupil v pátek kvůli zranění ze semifinále antukového turnaje v Madridu. Odhlásil se i z turnaje v Římě.

ospravedlňoval

Farář z Česka se snažil do Vatikánu pronést zbraně. Policie ho zadržela, link

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Farář se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat z nedovoleného ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla.

vzduchový

Farář z Česka se snažil do Vatikánu pronést zbraně. Policie ho zadržela, link

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Farář se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat z nedovoleného ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla.

zmejevského

Lipavský si předvolal ruského velvyslance, link

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nechal v pondělí předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Důvodem jsou kybernetické útoky na české instituce a kritickou infrastrukturu.

únavovou

Lehečka má podezření na únavovou zlomeninu obratle. Jeho start v Paříži je v ohrožení, link

Nejlepší český tenista odstoupil v pátek kvůli zranění ze semifinále antukového turnaje v Madridu. Odhlásil se i z turnaje v Římě.

černínského

Lipavský si předvolal ruského velvyslance, link

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nechal v pondělí předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Důvodem jsou kybernetické útoky na české instituce a kritickou infrastrukturu.

češtinář

Učitelka nebude potrestaná za výroky o Ukrajině, soud potvrdil osvobození, link

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud dnes pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které pro bývalou češtinářku původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi. Češtinářka, která se tématu ruské invaze věnovala s žáky osmé třídy v hodině slohu, na svých výrocích trvá.

šroubovák

Při vstupu do Vatikánu policie zadržela faráře z ČR, který měl u sebe v tašce zbraň, dva nože a šroubovák, link

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Muž se podle agentury ANSA ospravedlňoval tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat z nedovoleného ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla. Podle italského tisku jde o faráře z Velkých Losin. Představitel olomouckého arcibiskupství dnes ČTK potvrdil, že kněz je na pouti ve Vatikánu, spojit se s ním však zástupcům diecéze dosud nepodařilo.

affaires

Nechceme železnou oponu. Slovensko vyšle zástupce na Putinovu inauguraci, link

Slovenská ambasáda v Moskvě, na rozdíl od českého zastupitelského úřadu v hlavním městě Ruské federace, vyšle na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimíra Putina svého zástupce. Slovensko bude zastupovat chargé d’affaires. Putin složí prezidentský slib 7. května v Kremlu.

bederní

Po Madridu je u Lehečky podezření na únavovou zlomeninu obratle, link

Zdravotníci mají u Jiřího Lehečky podezření na únavovou zlomeninu bederního obratle, jeho účast na Roland Garros je nejistá. Webu iSport.cz to řekl tenistův trenér Michal Navrátil. Dvaadvacetiletý Lehečka odstoupil v pátek kvůli zranění ze semifinále antukového turnaje v Madridu. Odhlásil se i z turnaje v Římě, který se koná tento týden.

chargé

Nechceme železnou oponu. Slovensko vyšle zástupce na Putinovu inauguraci, link

Slovenská ambasáda v Moskvě, na rozdíl od českého zastupitelského úřadu v hlavním městě Ruské federace, vyšle na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimíra Putina svého zástupce. Slovensko bude zastupovat chargé d’affaires. Putin složí prezidentský slib 7. května v Kremlu.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.