Day tags 2024-05-20

prezident člověk soud muž praha cena česko zemřít hokej muset místo pastrňák procento titul týden vláda brzy miliarda pražský rok

Tags with an unusual surge in popularity:

raísího zaplavit zatykač žižkov 605 akcionář bahno bologna boloni chameneí chocně didaktické galanta gram havarovalo icc julie klubový maturant mdr

Latest Published News for Each Tag

prezident

Pragmatik, odpůrce Číny a lékař. Nový prezident Tchaj-wanu na inauguraci i zatančil, link

Tchaj-wan má nového prezidenta, kterému Čína nemůže zapomenout jeho dřívější prohlášení o nezávislosti ostrova.

člověk

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi, link

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v Polsku na pokyn ruských tajných služeb. Podle stanice TVN 24 to v pondělí uvedl premiér Donald Tusk. Jde podle něj o občany Polska, Běloruska nebo Ukrajiny. Sabotáže a diverzní akce podle něj vyšetřují i některé další evropské země včetně Litvy nebo Lotyšska.

soud

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na použití loga, link

Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní soud ve sporu společnosti BMW a Autoimport Mach rozhodl, že ano.

muž

Řidička na Plzeňsku smetla muže na harleyi, na místě zemřel, link

Život pětašedesátiletého motorkáře vyhasl při nehodě, která se stala v pondělí odpoledne v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Podle dosud zjištěných informací ho srazila 63letá řidička toyoty. Muž svým rozsáhlým zraněním podlehl na místě.

praha

Praha patří k nejzelenějším světovým velkoměstům. Kam se vydat v létě?, link

Beton, kočičí hlavy, věže, bloky větších či menších budov a řeka. Tak se dá popsat naše metropole. Podstatnou část veřejného prostranství tvoří také zeleň, která je v Praze všudypřítomná. Zejména parky dokážou v horkých dnech poskytnout příjemný oddechový kout. Článek přinesl magazín City Life.

cena

Část potravin zlevnila pod březnové ceny, link

Poté, kdy v dubnu potraviny sledované Českým statistickým úřadem (ČSÚ) meziměsíčně hlavně zdražovaly, se některé položky v květnu dostaly pod březnové ceny či se jim téměř vyrovnaly. Například za kilogram pšeničné hladké mouky lidé zaplatili 19,18 koruny, což bylo o 2,89 procenta méně než v březnu a pokles o 9,27 procenta proti dubnu.

česko

Pastrňák: Bostonu se moc nelíbilo, že jedu, ale chápali to. I že se hraje v Česku, link

David Pastrňák spěchal do Prahy na hokejový šampionát, byť přiznává, že v klubu zrovna velkou radost po dlouhém play off neměli. „Kdyby se nehrálo v Česku, bylo by hrozně těžké přijet,“ přiznává nová posila české reprezentace.

zemřít

Kontaminovanou krví se v Británii nakazilo 30 tisíc lidí, každý desátý zemřel, link

Britský premiér Rishi Sunak to označil jako den hanby pro britský stát.

hokej

Jen počkej, zajíci! udrželo Šlégra u hokeje. K první bitce si vybral rváče, link

Jako malý kluk chtěl Jiří Šlégr s hokejem skončit. Fyzická náročnost jeho osudového sportu ho zpočátku vůbec nebrala. „Zůstal jsem jen díky trenérovi, který maloval postavičky z Jen počkej, zajíci! a dával nám je za odměnu,“ svěřil se zlatý olympionik z Nagana. Přesto se nakonec během kariéry proslavil i jako bitkař. V pořadu Zakázané uvolnění rozebírá s profesionálním zápasníkem a bývalým hokejistou Michalem Martínkem nejen potyčky na ledě.

muset

Výživné masky vaše pleť miluje. Víme, jak je používat správně, link

Začněte víc myslet na svou pokožku a dopřejte jí to nejlepší. A maska, když ji vyberete správně, tím nejlepším určitě je. Abyste ji využili na maximum, musíte ji používat správně. Víme, jak na to.

místo

Řidička na Plzeňsku smetla muže na harleyi, na místě zemřel, link

Život pětašedesátiletého motorkáře vyhasl při nehodě, která se stala v pondělí odpoledne v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Podle dosud zjištěných informací ho srazila 63letá řidička toyoty. Muž svým rozsáhlým zraněním podlehl na místě.

pastrňák

Pastrňák: Zahrát si doma v Česku před rodinou, na to se moc těším, link

Praha - Po zklamání z vyřazení v 2. kole play off NHL kanonýr David Pastrňák se spoluhráčem z útoku Pavlem Zachou absolvoval v neděli všechny posezonní klubové povinnosti v Bostonu a vydali se bojovat…

procento

Část potravin zlevnila pod březnové ceny, link

Poté, kdy v dubnu potraviny sledované Českým statistickým úřadem (ČSÚ) meziměsíčně hlavně zdražovaly, se některé položky v květnu dostaly pod březnové ceny či se jim téměř vyrovnaly. Například za kilogram pšeničné hladké mouky lidé zaplatili 19,18 koruny, což bylo o 2,89 procenta méně než v březnu a pokles o 9,27 procenta proti dubnu.

titul

Po Kuchtově čtyřgólovém představení sparťané zpečetili zisk titulu, link

O mistrovi letošní sezony fotbalové Fortuna ligy je rozhodnuto. Sparta v předposledním 4. kole nadstavbové skupiny o titul vyhrála v Mladé Boleslavi 5:0 a před druhou Slavií má letenský tým nedostižný čtyřbodový náskok.

týden

Izrael odhaduje, že za dva týdny odešlo z Rafáhu už 950.000 Palestinců, link

Tel Aviv - Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafáhu se za poslední dva týdny evakuovalo přibližně 950.000 Palestinců, zatímco její jednotky operují pouze ve východní části tohoto města na jihu…

vláda

Ruská vláda nařídila Gazpromu, aby za loňský rok nevyplácel dividendy, link

Ruská vláda nařídila státní plynárenské společnosti Gazprom, aby za loňský rok nevyplácela dividendy. Vyplývá to podle agentury Reuters z dekretu zveřejněného na internetových stránkách společnosti. Gazprom loni vykázal první celoroční ztrátu od roku 1999. Na hospodaření podniku měl negativní dopad prudký pokles prodeje plynu do Evropy, který je důsledkem ruské invaze na Ukrajinu.

brzy

Loď Starliner od Boeingu vzlétne s posádkou nejdříve o víkendu, link

Dlouho očekávaný první pilotovaný let kosmické lodi Starliner od společnosti Boeing je nyní naplánován nejdříve na sobotu 25. května. Po prvotním zrušení startu kvůli technické závadě na nosné raketě a následných dalších odkladech to minulý týden oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Zatím k žádné další změně nedošlo.

miliarda

Vadná krev zabila v Británii tisíce lidí, vlády to chtěly utajit, tvrdí vyšetřování, link

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30 000 lidí. Každý desátý z nich zemřel a několik vlád i britský zdravotnický systému NHS se skandál snažily ututlat, tvrdí zveřejněná vyšetřovací zpráva. Odškodné pro oběti a pozůstalé by se mohlo vyšplhat na deset miliard liber (289 miliard korun).

pražský

Tři talenty vydávají desky na světové značce. V Praze zahrají Brahmse a Dvořáka, link

V Česku byli zatím každý jen samostatně, na festivalu Pražské jaro poprvé vystoupí pod hlavičkou svého Z.E.N. Tria.

rok

Walega po sestupu: Nebylo to tak zlé, jak někdo čekal. Za dva roky chceme zpět, link

Ostrava - Hokejisté Polska po svém návratu do elitní kategorie mistrovství světa po 22 letech prohráli všech sedm zápasů a opět sestoupili do nižší divize. Útočník Kamil Walega po dnešní porážce v…


raísího

Duda přirovnal řezníka z Teheránu Raísího ke Kaczyňskému. Schytal kritiku, link

Polský prezident Andrzej Duda se stal terčem kritiky kvůli své kondolenci Íránu v souvislosti s nedělním úmrtím prezidenta Ebráhíma Raísího. Duda v příspěvku na sociální síti X připomněl letecké neštěstí u Smolensku, kde v roce 2010 zemřel tehdejší polský prezident Lech Kaczynski a desítky představitelů polského veřejného života.

zaplavit

Rychle se setmělo a Litomyšl zasáhla supercela. Voda a kroupy zaplavily ulice, link

Supercela dorazila v pondělí nad Litomyšl. Voda zaplavila ulice, padaly kroupy. Prudké bouřky s intenzivním deštěm a krupobitím se mohou odpoledne objevit i jinde, varuje Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ). V neděli jiná supercela zasáhla Hradecko, Táborsko a Nymbursko, kde se vyskytly kroupy velké až 4 cm v průměru.

zatykač

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua, link

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) o vydání zatykače na jeho osobu a na ministra obrany Joava Galanta je absurdní a ostudná a představuje útok proti celému Izraeli. Za nehorázné označil podání zatykače také americký prezident Joe Biden.

žižkov

Věž se bude dál vlnit, ale bude jen jedna. Developer ukázal budoucnost Žižkova, link

Developerský projekt Centra Nového Žižkova získal novou tvář. Eva Jiřičná návrh po intervenci organizace UNESCO upravila. Ze tří věží zbyla jedna.

605

Cena zlata je na rekordu, dostala se těsně pod 2450 dolarů za troyskou unci, link

Cena zlata je na rekordu, brzy ráno se dostala těsně pod 2450 dolarů (55.605 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Trh očekává, že americká centrální banka (Fed) je připravena brzy snížit základní úrokové sazby, neboť inflace ve Spojených státech dál polevuje, uvedla agentura Reuters.

akcionář

ČEZ navrhl dividendu 52 Kč na akcii, celkem 28 miliard. Loni vyplatil trojnásobek, link

Vedení energetické skupiny ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na jednu akcii a celkové dividendě 28 miliard korun. Akcionáři, z nichž největší je stát, mohou podat vlastní návrh. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.

bahno

Bahno po noční bouřce zaplavilo železniční trať u Chocně. Místo vlaků jezdí autobusy, link

Noční bouřka zaplavila bahnem železniční trať u Chocně na Orlickoústecku. Hasiči Správy železnic pracují na zprovoznění úseku, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. České dráhy tam nasadily náhradní autobusy, omezení zatím odhadují do pondělního poledne. Bouřka způsobila škody i jinde v okrese Ústí nad Orlicí, problémy byly podle mluvčího hasičů Miroslava Poláka také na Svitavsku.

bologna

Boloňa přišla o tříbrankový náskok, ale po remíze s Juventusem zůstala třetí, link

Fotbalisté Boloni ztratili proti Juventusu tříbrankový náskok a souboj o třetí místo v italské lize skončil po divokém průběhu remízou 3:3. Turínský klub se prosadil třikrát až v závěru zápasu, navíc během pouhých devíti minut. Kolo před koncem Serie A tak Boloňa uhájila třetí příčku, dnešní rival má nadále stejně bodů.

boloni

Boloňa přišla o tříbrankový náskok, ale po remíze s Juventusem zůstala třetí, link

Fotbalisté Boloni ztratili proti Juventusu tříbrankový náskok a souboj o třetí místo v italské lize skončil po divokém průběhu remízou 3:3. Turínský klub se prosadil třikrát až v závěru zápasu, navíc během pouhých devíti minut. Kolo před koncem Serie A tak Boloňa uhájila třetí příčku, dnešní rival má nadále stejně bodů.

chameneí

Pět dní smutku a nové volby. Írán hledá náhradu za zesnulého prezidenta, link

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara. Stalo se tak po pádu vrtulníku, který si vyžádal životy prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána. Toho ve funkci dočasně nahradí jeho dosavadní náměstek a jaderný vyjednávač Alí Bágherí Kaní. Chameneí rovněž po smrti politiků vyjádřil soustrast pozůstalým a vyhlásil pět dní státního smutku.

chocně

Bahno po noční bouřce zaplavilo železniční trať u Chocně. Místo vlaků jezdí autobusy, link

Noční bouřka zaplavila bahnem železniční trať u Chocně na Orlickoústecku. Hasiči Správy železnic pracují na zprovoznění úseku, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. České dráhy tam nasadily náhradní autobusy, omezení zatím odhadují do pondělního poledne. Bouřka způsobila škody i jinde v okrese Ústí nad Orlicí, problémy byly podle mluvčího hasičů Miroslava Poláka také na Svitavsku.

didaktické

U maturity z češtiny a matematiky letos propadlo míň studentů, u angličtiny víc, link

U státních maturitních zkoušek letos na jaře nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než loni. Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než v roce 2023. Lepší byli maturanti také v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, zatímco loni propadlo 12,3 procenta těch, kteří zkoušku z matematiky poprvé skládali. V anglickém jazyce naopak neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z loňských 2,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnila státní organizace Cermat.

galanta

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua, link

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) o vydání zatykače na jeho osobu a na ministra obrany Joava Galanta je absurdní a ostudná a představuje útok proti celému Izraeli. Za nehorázné označil podání zatykače také americký prezident Joe Biden.

gram

Cena zlata je na rekordu, dostala se těsně pod 2450 dolarů za troyskou unci, link

Cena zlata je na rekordu, brzy ráno se dostala těsně pod 2450 dolarů (55.605 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Trh očekává, že americká centrální banka (Fed) je připravena brzy snížit základní úrokové sazby, neboť inflace ve Spojených státech dál polevuje, uvedla agentura Reuters.

havarovalo

Silnice na Slovensko je uzavřená. Za Třincem havarovalo osm aut, link

Hromadná dopravní nehoda uzavřela v pondělí odpoledne silnici I/68 za Třincem ve směru do Jablunkova. Na silnici vedoucí ke slovenské hranici bouralo osm aut – dvě nákladní a šest osobních. Na místě jsou podle prvních informací dva zranění.

icc

Prokurátor mezinárodního soudu chce zatykač na Netanjahua i Sinvára, link

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v pondělí oznámil, že soud požádal o vydání zatykače na lídra Hamásu Jahjá Sinvára a dva další vrcholné představitele Hamásu, ale také na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joa’va Galanta.

julie

Siniaková začala ve Štrasburku vítězně, Krejčíková první kolo nepřešla, link

Poslední přípravu před slavným Roland Garros zahájila Kateřina Siniaková výhrou nad kazašskou tenistkou Julií Putincevovou 6:0, 7:5. Do Paříže pojede bez jediné letošní výhry na antuce Barbora Krejčíková. Po boji nestačila 2:6, 7:6 a 4:6 na pátou nasazenou Ljudmilou Samsonovovou z Ruska.

klubový

Míň gólů, víc asistencí a kreativity. Pastrňák v Bostonu vedle Zachy pozměnil identitu, link

Společně sezonu začali v elitní bostonské lajně, společně si ji přejí úspěšně dokončit v dresu hokejového nároďáku. David Pastrňák s Pavlem Zachou mají navýšit české šance na úspěch během domácího mistrovství světa, i když klubový cíl se jim naplnit nepodařilo. O tom, že jsou sehraní, ale nemůže být nejmenších pochyb.

maturant

U maturity z češtiny a matematiky letos propadlo míň studentů, u angličtiny víc, link

U státních maturitních zkoušek letos na jaře nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než loni. Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než v roce 2023. Lepší byli maturanti také v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, zatímco loni propadlo 12,3 procenta těch, kteří zkoušku z matematiky poprvé skládali. V anglickém jazyce naopak neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z loňských 2,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnila státní organizace Cermat.

mdr

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset, link

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli oživovat. Napsala to agentura DPA. Podle rozhlasové a televizní stanice MDR jsou čtyři zranění v ohrožení života. Blesk zasáhl travnatou oblast u Labe nedaleko centra saské metropole, která je oblíbenou turistickou destinací.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.