Day tags 2024-06-11

ruský volba zbraň voják evropský soud ukrajina moci velký druhý muset muž trest český člověk americký dívka fanoušek hranice město

Tags with an unusual surge in popularity:

huntera varovný franková hermína jinovatka lékárníkových marsu scenáristka bfv daviscupový dvojnásobnou elon evakuovány haldenwang hertogenboschi hokejistka islamistických kontrarozvědka kárný mazda

Latest Published News for Each Tag

ruský

Propusťte Indy sloužící v ruské armádě a zastavte nábory, vyzvalo Moskvu Dillí, link

Ve válce na Ukrajině byli nedávno zabiti dva indičtí občané. Indické velvyslanectví v Moskvě naléhá na ruské úřady, včetně ministerstva obrany, aby zajistily urychlenou repatriaci ostatků, oznámilo v úterý podle agentury Reuters indické ministerstvo zahraničí.

volba

Volba mladých. Za Kypr zasedne v europarlamentu čtyřiadvacetiletý youtuber, link

Za Kypr zasedne v Evropském parlamentu (EP) youtuber Fidias Panajotu, který jako nezávislý kandidát získal pětinu odevzdaných hlasů. Čtyřiadvacetiletý muž, který vystupuje pod svým křestním jménem, má na platformě YouTube 2,6 milionu odběratelů a ve volbách získal 71 000 hlasů především od mladých voličů.

zbraň

Postup Rusů se zastavil. Zbraně ze Západu vrací Ukrajině optimismus, link

Po celé měsíce ukrajinská armáda hladověla po zbraních a munici a Rusům všechno hrálo do karet. Zdálo se být jen otázkou času, kdy se jim podaří zásadní průlom na frontových liniích.

voják

Vyšetřovatelé mají záznam, na kterém je vrah polského vojáka, link

Polští vyšetřovatelé už znají podobu útočníka, který 28. května při pokusu ilegálně překročit polsko-běloruskou hranici bodl nožem do hrudi 21letého vojáka, který o několik dní později zranění podlehl. Vrah vzápětí po útoku v polské pohraniční obci Dubicze Cerkiewne společně s desítkami migrantů uprchl zpět na území Běloruska.

evropský

Třinec získal ocenění pro nejlepší evropský hokejový klub roku, link

Mistrovský celek české extraligy Třinec byl vyhlášen nejlepším evropským hokejovým klubem roku. Oceláři získali na dnešním vyhlášení v Praze ocenění, které každoročně uděluje E.H.C. Alliance, sdružení 107 evropských hokejových klubů. Oznámila to v tiskové zprávě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH).

soud

ÚS vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti dalších žen z kauzy Dominika Feriho, link

Brno - Ústavní soud vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti pěti žen, které původně figurovaly jako možné oběti sexuálního násilí v kauze exposlance Dominika Feriho. Policie jejich případy odložila a k soudu…

ukrajina

Z Ruska možná bude plyn proudit dál. Pomohlo by to Slovensku i Rakousku, link

Evropa se od zahájení agrese Ruska na Ukrajině pokusila odstřihnout od ruského plynu. Slovensko a Rakousko jej však nadále dostávají potrubím vedoucím přes Ukrajinu. Platnost dohody týkající se tranzitního režimu ale vyprší na konci letošního roku. Pozorovatelé očekávali, že kvůli pokračující válce se plyn konečně zastaví. Existuje však varianta, že bude tok plynu klíčovým rusko-ukrajinským plynovodem zachován.

moci

Mýtné se může rozšířit o další tři tisíce kilometrů silnic. Kvůli objíždění, link

O další téměř tři tisíce kilometrů by se mohla rozšířit síť silnic, na které kamiony a autobusy platí mýtné. Kraje a obce nahlásily ministerstvu dopravy právě tolik kilometrů silnic druhých a třetích tříd, které by podle nich měly být zpoplatněny po doběhnutí stávající smlouvy s poskytovatelem služby, společností CzechToll. Té současná zakázka na správu systému vyprší v roce 2029.

velký

Fotbal a videohry. Největší český streamer Agraelus se spojil s Libercem, link

Ještě než vůbec proběhlo oficiální oznámení, majitel fotbalového Liberce Ondřej Kania naťukal na sociální sítě: „Za chvíli vydáme něco, co bude asi hodně kontroverzní.“ Kdo aspoň trochu sledoval poslední aktivity čerstvého vlastníka, čekal leccos. Tohle ve sportovním prostředí ale ještě nebylo. Do příští sezony klub přivádí největšího českého videoherního streamera a internetového tvůrce Agraela jako nového ambasadora.

druhý

Ruští a běloruští vojáci zahájili druhou fázi manévrů zahrnujících taktické jaderné zbraně, link

Ruští a běloruští vojáci zahájili druhou etapu manévrů, které zahrnují cvičení týkající se použití taktických jaderných zbraní. Podle ruské agentury Interfax nebo serveru Meduza to dnes oznámilo ruské ministerstvo obrany. První fáze cvičení, které nařídil ruský vůdce Vladimir Putin, začala v květnu. Běloruští vojáci se zapojili do druhé fáze manévrů.

muset

Co musíte vrátit při skončení pracovního poměru a na co si dát pozor, link

Při skončení pracovního poměru je třeba myslet na to, že i vy jako zaměstnanec máte vůči zaměstnavateli určité závazky. Zejména musíte vrátit věci, které vám byly svěřeny za účelem plnění vašich pracovních povinností. Co když jste ale například drahý notebook ztratili nebo poškodili? Co po vás může firma požadovat, přibližuje advokátka Nikola Faltová.

muž

Neznámí cyklisté pomohli zachránit muže. Zdravotníci jim děkují aspoň na dálku, link

Nečekané pomoci se dostalo zlínským záchranářům. Ti se vypravili zachraňovat muže do těžko přístupného terénu v lesích na Vsetínsku. Do pátrání se zapojili dva náhodní cyklisté, kteří zdravotníkům pomohli pacienta ve vážném stavu najít. Záchranáři teď dva neznámé hledají, aby jim poděkovali.

trest

Za korupci na ruském ministerstvu obrany padly vysoké tresty, link

Dva bývalí vysocí představitelé ruského ministerstva obrany Sergej Charitonov a Roman Miťujerev byli odsouzeni k vysokým trestům za úplatkářství. Charitonov, který stál na ministerstvu v čele Hlavní bytové a komunální správy (CŽKU), dostal devět let, jeho zástupce Miťujerev o rok méně.

český

Českou rekonstrukční prioritou na Ukrajině jsou voda, energie a zdravotnictví, link

Česká republika se na Ukrajině soustředí na obnovu oblastí v blízkosti bojové fronty, prioritou je energetika, čištění vody a zdravotnictví. Dnes v Berlíně to v projevu na konferenci o obnově válkou zničené Ukrajiny prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský. Účastníkům konference z řad politiků, hospodářských představitelů a mezinárodních organizací z asi 60 zemí, kterých do německé metropole přijelo přes 2000, řekl, že Česko podporuje Ukrajinu od samého počátku ruské invaze před více než dvěma lety.

člověk

Izraelský úder na jihu Libanonu usmrtil čtyři lidi včetně velitele Hizballáhu, link

Bejrút - Při izraelském úderu v jižním Libanonu dnes večer přišli o život nejméně čtyři lidé, včetně vysoce postaveného příslušníka ozbrojeného křídla libanonského šíitského hnutí Hizballáh, píše agentura…

americký

Za hokejisty Vítkovic už nebude hrát americký obránce Raskob, link

Ve Vítkovicích končí po dvou extraligových sezonách obránce Willie Raskob. Americký hokejista se dohodl s vedením Ostravanů na ukončení smlouvy z vážných rodinných důvodů. Klub o tom informoval na svém webu.

dívka

Kauza opilého policisty na Smíchově: Obviněn byl další muž, člen hlídky, link

V kauze policisty, který spolu se svou partnerkou napadl v Praze mladou dívku, obvinila policie dalšího člověka. Konkrétně se jedná o člena hlídky, která k incidentu dorazila jako první. Podle inspekce nezabránil muž tomu, aby opilý policista dívku napadl a zranil.

fanoušek

Češi jim nedají spát už 20 let. Kvůli záhadnému střídání Nizozemci postavili sochu, link

Pro české fanoušky zápas století, pro ty nizozemské noční můra, kterou dodnes nechápou.

hranice

Muzikář odmítl vinu za smrt lidí, kteří se snažili přejít státní hranici, link

Bývalý zástupce náčelníka pohraniční stráže Jan Muzikář dnes odmítl spoluzodpovědnost za smrt a vážná zranění několika lidí, kteří se v době komunistického režimu snažili o přechod československé hranice. Podle vyjádření jeho advokáta Jaroslava Ortmana u hlavního líčení měl nyní devadesátiletý muž pouze poradní funkci a nevydával rozkazy. Státní zástupkyně Katarína Kandová viní Muzikáře ze zneužití pravomoci úřední osoby. Navrhuje, aby mu soud uložil dvouletý podmíněný trest a stotisícový peněžitý trest.

město

Frankfurt plný narkomanů. Před Eurem se město zbavuje svého neblahého renomé, link

Na jedné straně finanční centrum se svými bankovními mrakodrapy, na té druhé pak tisíce drogově závislých, kteří žijí v jejich stínu. To jsou dvě tváře Nádražní čtvrti Frankfurtu nad Mohanem. Německé město s nejvyšší kriminalitou v zemi se nyní před fotbalovým Eurem snaží napravit svou pošramocenou reputaci. Místní doufají, že se to podaří.


huntera

Porota shledala Huntera Bidena vinným ve všech bodech v kauze držení zbraně, link

Soudní porota ve státě Delaware dnes shledala syna amerického prezidenta Huntera Bidena vinným ve všech třech bodech obžaloby v kauze držení zbraně, informuje AP. Porotci shledali potomka prezidenta Joea Bidena vinným z toho, že v roce 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver, který posléze nelegálně vlastnil 11 dní. Porota se o verdiktu radila během dvou dní dohromady tři hodiny.

varovný

Vojáci KLDR překročili hranici s Jižní Koreou. Měli krumpáče, nejspíš zabloudili, link

Jihokorejská armáda na to reagovala varovnými výstřely.

franková

Zemřela spisovatelka Hermína Franková, autorka námětu komedie Dívka na koštěti, link

Ve věku 95 let zemřela v pátek 7. června spisovatelka a scenáristka Hermína Franková. Byla autorkou knih pro děti i dospělé. Napsala mimo jiné román Lékárníkových holka nebo námět k úspěšné filmové komedii Dívka na koštěti. O jejím úmrtí informoval na webu český PEN klub.

hermína

Zemřela spisovatelka Hermína Franková, autorka námětu komedie Dívka na koštěti, link

Ve věku 95 let zemřela v pátek 7. června spisovatelka a scenáristka Hermína Franková. Byla autorkou knih pro děti i dospělé. Napsala mimo jiné román Lékárníkových holka nebo námět k úspěšné filmové komedii Dívka na koštěti. O jejím úmrtí informoval na webu český PEN klub.

jinovatka

Překvapení pro planetology: Gigantické vulkány u rovníku Marsu pokrývá jinovatka, link

Na vrcholech jedněch z největších hor ve Sluneční soustavě, gigantických vulkánech ležících v rovníkovém pásmu Marsu, se tvoří jinovatka. Snímky rozlehlých kráterů s tenkou vrstvou námrazy náhodou zachytila sonda Trace Gas Orbiter (TGO) Evropské kosmické agentury (ESA). Vědcům objev pomůže lépe porozumět koloběhu vody na rudé planetě.

lékárníkových

Zemřela spisovatelka Hermína Franková, autorka námětu komedie Dívka na koštěti, link

Ve věku 95 let zemřela v pátek 7. června spisovatelka a scenáristka Hermína Franková. Byla autorkou knih pro děti i dospělé. Napsala mimo jiné román Lékárníkových holka nebo námět k úspěšné filmové komedii Dívka na koštěti. O jejím úmrtí informoval na webu český PEN klub.

marsu

Překvapení pro planetology: Gigantické vulkány u rovníku Marsu pokrývá jinovatka, link

Na vrcholech jedněch z největších hor ve Sluneční soustavě, gigantických vulkánech ležících v rovníkovém pásmu Marsu, se tvoří jinovatka. Snímky rozlehlých kráterů s tenkou vrstvou námrazy náhodou zachytila sonda Trace Gas Orbiter (TGO) Evropské kosmické agentury (ESA). Vědcům objev pomůže lépe porozumět koloběhu vody na rudé planetě.

scenáristka

Zemřela spisovatelka Hermína Franková, autorka námětu komedie Dívka na koštěti, link

Ve věku 95 let zemřela v pátek 7. června spisovatelka a scenáristka Hermína Franková. Byla autorkou knih pro děti i dospělé. Napsala mimo jiné román Lékárníkových holka nebo námět k úspěšné filmové komedii Dívka na koštěti. O jejím úmrtí informoval na webu český PEN klub.

bfv

Riziko terorismu je velké jako už dlouho ne, varují v Německu před Eurem, link

Hrozba islamistických teroristických útoků je v Německu výrazně vyšší než v uplynulých letech, je přesvědčen šéf tamní civilní kontrarozvědky Thomas Haldenwang. Odpovídá tomu podle něj řada informací, které Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) dostává. Riziko spojuje například s válkou v palestinském Pásmu Gazy či posílením Islámského státu v Afghánistánu.

daviscupový

Menšík si poprvé vyzkoušel trávu, v Nizozemsku se rychle rozloučil, link

Jakub Menšík při svém debutu na trávě v profesionálním tenise neuspěl. Na turnaji v Hertogenboschi český daviscupový reprezentant prohrál v prvním kole 1:6, 6:3, 3:6 s domácím Nizozemcem Gijsem Brouwerem.

dvojnásobnou

Pejšová byla nejvýše postavenou Evropankou na draftu hokejové PWHL, link

Česká obránkyně Daniela Pejšová přišla na řadu jako první Evropanka a sedmá hokejistka v celkovém pořadí draftu zámořské profesionální PWHL. Dvojnásobnou bronzovou medailistku z mistrovství světa si vybral Boston. Pondělním draftem prošly ještě útočnice Klára Hymlárová a Noemi Neubauerová.

elon

Velká modernizace Tesly Model Y letos nedorazí, potvrdil Musk, link

Elon Musk prostřednictvím sociální sítě X potvrdil, že žádná velká modernizace Tesly Model Y letos není v plánu. Automobilka ale bude pokračovat v postupných menších vylepšeních.

evakuovány

Požár vyhnal návštěvníky Versailles. Plameny dostali hasiči pod kontrolu, link

V jedné z budov zámku ve francouzském Versailles vypukl krátký požár, kvůli němuž byly evakuovány stovky návštěvníků. Kouř šířící se ze střešní části budovy, která je momentálně v rekonstrukci, se hasičům rychle podařilo dostat pod kontrolu. Informují o tom francouzská média.

haldenwang

Riziko terorismu je velké jako už dlouho ne, varují v Německu před Eurem, link

Hrozba islamistických teroristických útoků je v Německu výrazně vyšší než v uplynulých letech, je přesvědčen šéf tamní civilní kontrarozvědky Thomas Haldenwang. Odpovídá tomu podle něj řada informací, které Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) dostává. Riziko spojuje například s válkou v palestinském Pásmu Gazy či posílením Islámského státu v Afghánistánu.

hertogenboschi

Menšík si poprvé vyzkoušel trávu, v Nizozemsku se rychle rozloučil, link

Jakub Menšík při svém debutu na trávě v profesionálním tenise neuspěl. Na turnaji v Hertogenboschi český daviscupový reprezentant prohrál v prvním kole 1:6, 6:3, 3:6 s domácím Nizozemcem Gijsem Brouwerem.

hokejistka

Pejšová byla nejvýše postavenou Evropankou na draftu hokejové PWHL, link

Česká obránkyně Daniela Pejšová přišla na řadu jako první Evropanka a sedmá hokejistka v celkovém pořadí draftu zámořské profesionální PWHL. Dvojnásobnou bronzovou medailistku z mistrovství světa si vybral Boston. Pondělním draftem prošly ještě útočnice Klára Hymlárová a Noemi Neubauerová.

islamistických

Riziko terorismu je velké jako už dlouho ne, varují v Německu před Eurem, link

Hrozba islamistických teroristických útoků je v Německu výrazně vyšší než v uplynulých letech, je přesvědčen šéf tamní civilní kontrarozvědky Thomas Haldenwang. Odpovídá tomu podle něj řada informací, které Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) dostává. Riziko spojuje například s válkou v palestinském Pásmu Gazy či posílením Islámského státu v Afghánistánu.

kontrarozvědka

Riziko terorismu je velké jako už dlouho ne, varují v Německu před Eurem, link

Hrozba islamistických teroristických útoků je v Německu výrazně vyšší než v uplynulých letech, je přesvědčen šéf tamní civilní kontrarozvědky Thomas Haldenwang. Odpovídá tomu podle něj řada informací, které Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) dostává. Riziko spojuje například s válkou v palestinském Pásmu Gazy či posílením Islámského státu v Afghánistánu.

kárný

K důvodům odvolání soudců patří průtahy či ztráta způsobilosti, link

Výběr případů, v nichž byli soudci v posledních deseti letech odvoláni z funkce (kárný senát Nejvyššího správního soudu dnes zbavil funkce uherskohradišťskou soudkyni Ilonu Miklovou):

mazda

Řidič na Sokolovsku nadýchal při kontrole 5,37 promile alkoholu, link

Sokolov - Devětatřicetiletý muž z Karlovarska nadýchal v neděli při silniční kontrole v Sokolově 5,37 promile alkoholu v dechu. Policisté auto značky Mazda kontrolovali okolo 20:00 poblíž nájezdu na…

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.