Day tags 2024-06-26

soud český dítě vláda česko slovenský ukrajina dům euro rok člověk americký evropa muž prezident policie žena bouřka fakulta fotbalisté

Tags with an unusual surge in popularity:

protikandidát linetteovou magdu mariany nitře obhájkyni prokuraturou rivian souostroví vyzrazení bmx christopha delegáti freestyl gershkovichem iveta kabonga keysovou kiradžievová kyjích

Latest Published News for Each Tag

soud

Soud podmíněně zastavil stíhání místostarosty Hoška kvůli dotačnímu podvodu, link

Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě podmíněně zastavil trestní stíhání místostarosty Šumperka Karla Hoška (Šumperáci). Obžaloba ho vinila z toho, že v roce 2018 z evropských dotací na základě nepravdivých informací získal k projektu zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných v okolí Hanušovic dotaci ve výši 4,1 milionu korun pro obecně prospěšnou společnost.

český

Ukázali jsme české srdce, maximum, co šlo. Bohužel končíme, litoval Provod, link

Odehrál pravděpodobně nejlepší zápas v reprezentaci. Zároveň ale i nejtrpčí. Záložník Lukáš Provod měl velkou zásluhu na tom, že český národmí tým i přes dlouhé oslabení v duelu s Turky byl dlouho ve hře o postup do osmifinále Eura.

dítě

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník, link

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě děti. Jedno přepravil s poraněním hlavy do nemocnice vrtulník, řekl mluvčí středočeských záchranářů Marek Hylebrant.

vláda

Vláda jednala o regulaci zábavní pyrotechniky. Ministři se ale neshodují, link

Vláda se ve středu věnovala regulaci zábavní pyrotechniky. Ministři se ale zatím neshodnou. Resort průmyslu navrhuje zakázat prodej většiny výrobků v tržnicích a ve stáncích. Na nejnebezpečnější kategorie z kamenných prodejen by si muselo pořídit oprávnění více lidí. Ministerstvo životního prostředí by šlo ale ještě dále. Bez oprávnění by si podle něj lidé mohli koupit nejvýš výrobky o síle prskavek. K tématu se tak kabinet znovu vrátí, na výsledek čekají také města a obce.

česko

Česko plní jen jedno z kritérií pro zavedení eura, uvedla Evropská komise, link

Česká republika plní pouze jedno ze čtyř kritérií nutných pro vstup do eurozóny a zavedení eura. Ve své Konvergenční zprávě za rok 2024 to dnes uvedla Evropská komise (EK). Česko plní kritérium konvergence dlouhodobých úrokových sazeb, naopak neplní kritéria cenové stability, zdravých veřejných financí a stability směnného kurzu. Komise očekává, že kritérium zdravých veřejných financí Česko plnit začne.

slovenský

Pellegrini mluvil o blízkosti obou zemí, Bratislava kritizovala Fialu i policii, link

Slovenský prezident Peter Pellegrini při dnešní návštěvě Prahy poukázal na mimořádně blízké vztahy obou zemí, které podle něj nemůže ohrozit ani rozdílnost některých pohledů. Jeho český protějšek Petr Pavel po jednání na Hradě zdůraznil, že česko-slovenské vztahy jsou mnohem hlubší, než vymezuje zahraniční politika. Názory na konflikt na Ukrajině, kvůli nimž český kabinet přerušil mezivládní konzultace, nejsou podle Pavla tak odlišné, je to spíš otázka interpretace.

ukrajina

Fotovoltaické elektrárny nahrazují na Ukrajině Ruskem zničené zdroje, link

Škody na energetické infrastruktuře Ukrajiny kvůli ruským útokům dosahují od počátku války 6,5 miliardy dolarů, tedy asi 150 miliard korun, odhaduje Rozvojový program OSN. Před invazí měla Ukrajina kapacitu na výrobu elektřiny přibližně 50 gigawattů, podobně jako Německo. Historicky byla země velmi přebytková. Letos v červnu kvůli dřívějšímu obsazení jaderné elektrárny v Záporoží a zmíněným útokům byla schopna vyrobit pouze devět gigawattů.

dům

Češka koupila dům na Fuertaventuře. Má skvělý druhý domov, který vydělává, link

Prázdninový dům jsme s přítelem začali hledat v roce 2022. Cílem bylo najít místo, kam budeme nejen rádi jezdit, ale které si na sebe i částečně vydělá díky pronájmu. Štěstí se na nás nakonec usmálo na Kanárských ostrovech, píše Barbora Tomšovská ve svém příspěvku do seriálu Češi v zahraničí.

euro

Dusno v hledišti i na hřišti. Tak drzí Turci ukončili českou pouť na Euru, link

Prohlédněte si fotografie z posledního zápasu českých fotbalistů ve skupině F Eura, který po porážce 1:2 s Tureckem znamenal definitivní konec na turn

rok

Před 40 lety vznikl technologický gigant, který začal v garáži rodičů, link

Rok 1984 byl pro svět osobních počítačů zásadní. Apple představil Macintosh, na veletrhu CES došlo k uvedení inovativního počítače Commodore Amiga, začal prodej CD-ROM, Fujio Masuoka vynalezl flash paměť a objevil se termín kyberprostor. A v tomto roce se zrodila i legenda. Společnost Dell Computer Corporation.

člověk

Vláda jednala o regulaci zábavní pyrotechniky. Ministři se ale neshodují, link

Vláda se ve středu věnovala regulaci zábavní pyrotechniky. Ministři se ale zatím neshodnou. Resort průmyslu navrhuje zakázat prodej většiny výrobků v tržnicích a ve stáncích. Na nejnebezpečnější kategorie z kamenných prodejen by si muselo pořídit oprávnění více lidí. Ministerstvo životního prostředí by šlo ale ještě dále. Bez oprávnění by si podle něj lidé mohli koupit nejvýš výrobky o síle prskavek. K tématu se tak kabinet znovu vrátí, na výsledek čekají také města a obce.

americký

Izraelský ministr obrany po jednání s představiteli USA hovoří o pokroku, link

Washington - Izraelský ministr obrany Joav Galant dnes uvedl, že při jeho jednáních s americkými představiteli ve Washingtonu bylo dosaženo “významného pokroku” v otázce amerických zbrojních…

evropa

Belgie ubránila remízu a v osmifinále ji čeká Francie, Ukrajina končí, link

Stuttgart - Fotbalisté Belgie remizovali na mistrovství Evropy s Ukrajinou 0:0 a postoupili ze druhého místa skupiny E do osmifinále, v němž je čeká Francie. Ukrajina sice v nejvyrovnanější skupině…

muž

V autě na Berounsku vybuchly propanbutanové lahve, muž utrpěl těžké popáleniny, link

Těžké popáleniny na celém těle utrpěl muž v obci Málkov na Berounsku, ve kterém vybuchly propanbutanové lahve. SUV skončilo po výbuchu kompletně zničené, řidiče do nemocnice transportoval vrtulník.

prezident

Bolivijská armáda vpadla do sídla prezidenta, ten mobilizuje lidi proti puči, link

La Paz - Bolivijská armáda dnes vstoupila do prezidentského paláce v metropoli La Paz. Prezident Luis Arce velitele armády vyzval k opuštění sídla a apeloval na obyvatele, aby se postavili proti státnímu…

policie

Kérky a uniforma? Už žádný problém. Policie otočila, tetované naopak láká, link

Ještě před pár lety by tetování bylo důvodem, aby uchazeče nepřijali k policii, armádě nebo Vězeňské službě. Na viditelných částech těla si jej příslušníci museli zakrývat nebo na vlastní náklady odstraňovat laserem.

žena

V Římě tekla červená. Do protestu proti vraždění žen zasáhla policie, link

Feministky ve středu v centru Říma potřísnily červenou barvou Španělské schody. Protestovaly tak proti vysokému počtu vražd žen v Itálii. Podle prohlášení skupiny Bruciamo tutto (Spálíme všechno) na náměstí Piazza di Spagna rozdávaly plakáty se jmény nedávných obětí vražd žen. O události informovala agentura DPA.

bouřka

Bouřky zkomplikovaly cestování vlakem, některé tratě jsou pod vodou, link

Silné bouřky s vydatnými srážkami ve středu večer komplikovaly provoz vlakové dopravy. Zejména v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

fakulta

Sněmovna schválila vznik vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě, link

Sněmovna vytvořila vyšetřovací komisi, která by měla objasnit tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Návrh opozičního hnutí ANO podpořila i koalice, která dříve považovala ustavení komise za nadbytečné s ohledem na závěry policejních kontrol. Pro vznik komise, která má mít na svou činnost půl roku, hlasovalo 132 ze 141 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

fotbalisté

Zázrak jménem Gruzie. Totální outsider potupil Portugalce a je v osmifinále Eura, link

Fotbalisté Gruzie na Euru překvapivě porazili 2:0 už jisté vítěze “české” skupiny F Portugalce a při premiérové účasti na velkém turnaji slaví postup.


protikandidát

Aleš Juchelka z ANO je novým místopředsedou Sněmovny, neměl protikandidáta, link

Novým místopředsedou Sněmovny se stal nominant opozičního hnutí ANO Aleš Juchelka. V dnešní tajné volbě ho zvolili poslanci i hlasy zástupců vládního tábora, protikandidáta neměl. Juchelka obsadil pozici ve vedení dolní komory po zvolené europoslankyni Kláře Dostálové, která z ní odstoupila v pondělí. Výsledky volby oznámil na plénu předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

linetteovou

Muchová po vítězství nad Linetteovou postoupila v Eastbourne do čtvrtfinále, link

Tenistka Karolína Muchová ve druhém kole turnaje v Eastbourne porazila 6:4 a 6:1 Magdu Linetteovou z Polska. Ve čtvrtfinále sedmadvacetiletá Češka vyzve obhájkyni titulu Američanku Madison Keysovou.

magdu

Muchová po vítězství nad Linetteovou postoupila v Eastbourne do čtvrtfinále, link

Tenistka Karolína Muchová ve druhém kole turnaje v Eastbourne porazila 6:4 a 6:1 Magdu Linetteovou z Polska. Ve čtvrtfinále sedmadvacetiletá Češka vyzve obhájkyni titulu Američanku Madison Keysovou.

mariany

Assange před soudem přiznal vinu. Po propuštění zamířil do Austrálie, link

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací. Soud následně schválil jeho dohodu s prokuraturou a pustil ho na svobodu. Krátce po skončení soudního jednání se Assange vydal soukromým letadlem do rodné Austrálie, informovala agentura AFP.

nitře

Soud na Slovensku uvalil vazbu na zadrženého Zítka, na kterého ČR vydala zatykač, link

Soud na Slovensku uvalil vazbu na českého občana Pavla Zítka, kterého slovenská policie zadržela v pondělí na základě českého zatykače. Vyplývá to z vyjádření, které mluvčí krajského soudu v Nitře Lena Kiradžievová poskytla ČTK. Právě soud v Nitře o vazbě rozhodoval. Zítko čelí v Česku obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy.

obhájkyni

Muchová po vítězství nad Linetteovou postoupila v Eastbourne do čtvrtfinále, link

Tenistka Karolína Muchová ve druhém kole turnaje v Eastbourne porazila 6:4 a 6:1 Magdu Linetteovou z Polska. Ve čtvrtfinále sedmadvacetiletá Češka vyzve obhájkyni titulu Američanku Madison Keysovou.

prokuraturou

Assange se vrátil do Austrálie; přiznal vinu a po dohodě s úřady USA je volný, link

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange v noci na dnešek SELČ před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací. Soud následně schválil jeho dohodu s prokuraturou a pustil ho na svobodu. Hned po skončení soudního jednání se Assange vydal soukromým letadlem do rodné Austrálie a krátce po půl osmé večer místního času (11:40 SELČ) přistál v Canbeře, informoval britský server BBC.

rivian

Volkswagen investuje až pět miliard dolarů do rivala Tesly, firmy Rivian, link

Německá automobilka Volkswagen investuje až pět miliard dolarů (zhruba 116 miliard Kč) do amerického výrobce elektromobilů Rivian, konkurenta Tesly. Hodlá s ním vytvořit společný podnik, který bude sdílet architekturu a software pro elektromobily. Obě firmy to uvedly v úterý ve svém společném sdělení. Krok přichází v době, kdy se zostřuje konkurence mezi výrobci elektromobilů a západní země přistupují k uvalení cel na jejich dovoz z Číny.

souostroví

Assange před soudem přiznal vinu. Po propuštění zamířil do Austrálie, link

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací. Soud následně schválil jeho dohodu s prokuraturou a pustil ho na svobodu. Krátce po skončení soudního jednání se Assange vydal soukromým letadlem do rodné Austrálie, informovala agentura AFP.

vyzrazení

Assange před soudem přiznal vinu. Po propuštění zamířil do Austrálie, link

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací. Soud následně schválil jeho dohodu s prokuraturou a pustil ho na svobodu. Krátce po skončení soudního jednání se Assange vydal soukromým letadlem do rodné Austrálie, informovala agentura AFP.

bmx

Cyklistka Miculyčová má jistotu, představí se na olympiádě v Paříži, link

Úřadující mistryně Evropy ve freestyle BMX Iveta Miculyčová získala jistotu účasti na olympijských hrách v Paříži. Informovala o tom agentura Sportegy, která ji zastupuje. Ve Francii by měla osmnáctiletá bikerka patřit mezi hlavní české medailové naděje.

christopha

Mladý reprezentant Kabongo už patří Plzni, s Viktorií podepsal čtyřletý kontrakt, link

Fotbalová Plzeň dotáhla přestup mládežnického reprezentanta Christopha Kabonga z belgického Lommelu. Dvacetiletý hráč podepsal s Viktorií čtyřletý kontrakt. Třetí tým uplynulé prvoligové sezony o tom informoval na svém webu. Již minulý týden se pražský rodák zapojil do letní přípravy a o víkendu odehrál proti Petřínu první přípravný duel.

delegáti

Jansta nadále povede ČUS, delegáti ho jednomyslně zvolili předsedou, link

Miroslav Jansta nadále povede Českou unii sportu (ČUS), jejímž předsedou je od roku 2012. Na další čtyřleté období ho 149 delegátů valné hromady zvolilo jednomyslně. V dnešní volbě Jansta neměl protikandidáta.

freestyl

Cyklistka Miculyčová má jistotu, představí se na olympiádě v Paříži, link

Úřadující mistryně Evropy ve freestyle BMX Iveta Miculyčová získala jistotu účasti na olympijských hrách v Paříži. Informovala o tom agentura Sportegy, která ji zastupuje. Ve Francii by měla osmnáctiletá bikerka patřit mezi hlavní české medailové naděje.

gershkovichem

Novinář Gershkovich stanul před ruským soudem, link

Soud v ruském Jekatěrinburgu zahájil proces s americkým novinářem Evanem Gershkovichem, který je obžalovaný ze špionáže. Ruské úřady na Urale nechaly krátce před prvním slyšením reportéry žurnalistu natočit. Byl vidět ve skleněném boxu s oholenou hlavou, popsala agentura Reuters. Líčení se má od počátku konat s vyloučením veřejnosti a médií. Po několika hodinách soud podle zpravodajských agentur uvedl, že další slyšení bude 13. srpna. Bílý dům označil soud s Gershkovichem za vykonstruovaný a jeho vazbu za neoprávněnou.

iveta

Cyklistka Miculyčová má jistotu, představí se na olympiádě v Paříži, link

Úřadující mistryně Evropy ve freestyle BMX Iveta Miculyčová získala jistotu účasti na olympijských hrách v Paříži. Informovala o tom agentura Sportegy, která ji zastupuje. Ve Francii by měla osmnáctiletá bikerka patřit mezi hlavní české medailové naděje.

kabonga

Mladý reprezentant Kabongo už patří Plzni, s Viktorií podepsal čtyřletý kontrakt, link

Fotbalová Plzeň dotáhla přestup mládežnického reprezentanta Christopha Kabonga z belgického Lommelu. Dvacetiletý hráč podepsal s Viktorií čtyřletý kontrakt. Třetí tým uplynulé prvoligové sezony o tom informoval na svém webu. Již minulý týden se pražský rodák zapojil do letní přípravy a o víkendu odehrál proti Petřínu první přípravný duel.

keysovou

Muchová po vítězství nad Linetteovou postoupila v Eastbourne do čtvrtfinále, link

Tenistka Karolína Muchová ve druhém kole turnaje v Eastbourne porazila 6:4 a 6:1 Magdu Linetteovou z Polska. Ve čtvrtfinále sedmadvacetiletá Češka vyzve obhájkyni titulu Američanku Madison Keysovou.

kiradžievová

Soud na Slovensku uvalil vazbu na zadrženého Zítka, na kterého ČR vydala zatykač, link

Soud na Slovensku uvalil vazbu na českého občana Pavla Zítka, kterého slovenská policie zadržela v pondělí na základě českého zatykače. Vyplývá to z vyjádření, které mluvčí krajského soudu v Nitře Lena Kiradžievová poskytla ČTK. Právě soud v Nitře o vazbě rozhodoval. Zítko čelí v Česku obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy.

kyjích

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila, link

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v Kunraticích a Hostavicích. Podle znalců byl v době spáchání činů nepříčetný. Muž se nyní nachází v psychiatrické léčebně, lékaři navrhují ústavní léčení.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.