Day tags 2024-10-21

český koruna soud rok týden volba kolo kraj ukrajina velký bod druhý ministerstvo moci stát svět zemřít lékař podezřelý praha

Tags with an unusual surge in popularity:

smír vidkun vědomě 2200 alanis alexei aryna civil evidence evidován fethullah fuksu gülen hello innogy jakožto janduse kajakář kanoistu kanoistý

Latest Published News for Each Tag

český

Referendum v Moldavsku bylo klidné, kampaň tichá, míní česká šéfka pozorovatelů, link

Prezidentské volby i referendum v Moldavsku o budoucnosti země v Evropské unii byly profesionálně zvládnuté a klidné, bez nepokojů a viditelných snah o ovlivňování, sdělila ČTK česká poslankyně Lucie Potůčková (STAN), která v Moldavsku jako zvláštní koordinátorka vedla pozorovatelskou misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Klidná, tichá a nečekaně málo viditelná byla také kampaň, která volbám předcházela, uvedla Potůčková. Těsný výsledek referenda připisuje ruské propagandě.

koruna

Postavil mobilní domek za 116 tisíc korun. Má kuchyň, lůžko, sprchu i WC, link

Američan Levi Kelly ze Západní Virginie postavil malý domek na kolečkách, do kterého se vešlo posezení, sklopné lůžko i kuchyň. Stavba mobilního obydlí vyšla na pět tisíc dolarů, v přepočtu na 116 tisíc korun.

soud

Běženci vyvezení do Albánie se vracejí do Itálie. Premiérka je proti, link

Italská vláda hledá způsob, jak pokračovat v plánech na omezení imigrace. Soud v Římě totiž v pátek rozhodl, že se první běženci, které úřady vyvezly do zadržovacích zařízení v Albánii, mají vrátit do Itálie. Vláda premiérky Giorgie Meloniové označila soud za politicky zaujatý a hodlá jeho rozhodnutí obejít dekretem.

rok

Nadace Partnerství dnes vyhlásí vítěze ankety Strom roku 2024, link

Brno - Nadace Partnerství dnes v podvečer v brněnské hvězdárně vyhlásí výsledky ankety Strom roku. V superfinále se hlasovalo o pěti stromech z původních deseti finalistů. Titul za rok 2023 získala…

týden

Rok české hudby 2024 vyvrcholí začátkem prosince Českým týdnem v Carnegie Hall, link

Praha - Oslavy Roku české hudby 2024 vyvrcholí na začátku prosince Českým týdnem v newyorkské Carnegie Hall, kde vystoupí Česká filharmonie (ČF), Pražský filharmonický sbor (PFS) a Pavel Haas Quartet….

volba

Referendum v Moldavsku bylo klidné, kampaň tichá, míní česká šéfka pozorovatelů, link

Prezidentské volby i referendum v Moldavsku o budoucnosti země v Evropské unii byly profesionálně zvládnuté a klidné, bez nepokojů a viditelných snah o ovlivňování, sdělila ČTK česká poslankyně Lucie Potůčková (STAN), která v Moldavsku jako zvláštní koordinátorka vedla pozorovatelskou misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Klidná, tichá a nečekaně málo viditelná byla také kampaň, která volbám předcházela, uvedla Potůčková. Těsný výsledek referenda připisuje ruské propagandě.

kolo

Menšík ve Vídni trýznil nasazenou osmičku. Australan kvůli němu třískal raketou, link

Tenista Jakub Menšík postoupil na turnaji ve Vídni do druhého kola.

kraj

Hejtmanem Moravskoslezského kraje se znovu stal Josef Bělica z vítězného ANO, link

Hejtmanem Moravskoslezského kraje dnes zastupitelé na ustavujícím zasedání zvolili Josefa Bělicu z vítězného ANO, který kraj vedl už na konci minulého volebního období. Neměl protikandidáta. ANO bude v kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolora a PRO, i když po volbách mohlo sestavit jednobarevnou vládu. Uskupení budou mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 39 hlasů. Bělica, který je i poslancem a havířovským primátorem, získal 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů.

ukrajina

Brněnské vesmírné firmy pracují na družici s kamerou, která poslouží Ukrajině, link

Sestrojit a vypustit do vesmíru družici nesoucí kameru s vysokým rozlišením je cílem mise Drak, na níž pracuje sdružení brněnských kosmických firem Brno Space Cluster. Data z družice, která by se měla na oběžnou dráhu dostat v roce 2026, mají sloužit obraně i obnově Ukrajiny, řekli dnes zástupci firem novinářům.

velký

Izraelský úder u největší nemocnice v Bejrútu zabil čtyři lidi a desítky zranil, link

Nejméně čtyři lidé dnes večer přišli o život a 24 bylo zraněno při izraelském úderu v blízkosti největší státní nemocnice v Bejrútu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.

bod

Hokejisté Vsetína se v první lize přiblížili k vedoucímu Zlínu na dva body, link

Hokejisté druhého Vsetína vyhráli ve 14. kole první ligy díky hattricku útočníka Tomáše Janduse ve Frýdku-Místku 4:1 a přiblížili se na rozdíl dvou bodů vedoucímu Zlínu, oproti kterému mají ještě zápas k dobru. Zlín zvítězil v nedělní předehrávce na ledě čtvrté pražské Slavie 2:1 po samostatných nájezdech. Třetí Sokolov porazil doma Litoměřice 2:1.

druhý

Menšík ve Vídni trýznil nasazenou osmičku. Australan kvůli němu třískal raketou, link

Tenista Jakub Menšík postoupil na turnaji ve Vídni do druhého kola.

ministerstvo

Slovenské ministerstvo vnitra uzavřelo dohodu o narovnání s Andrejem Babišem, link

Ministerstvo vnitra Slovenské republiky uzavřelo narovnání s žalobcem Ing. Andrejem Babišem ve sporu na ochranu osobnosti týkajícím se neoprávněné evidence ve svazcích bývalé Státní bezpečnosti (StB). Městský soud Bratislava IV schválil smír mezi Slovenskou republikou, zastoupenou ministerstvem vnitra a Andrejem Babišem usnesením ze dne 11. října 2024.

moci

Vstupenky na červencové závody MotoGP v Brně by mohly být v prodeji v listopadu, link

Vstupenky na závody MotoGP v Brně, které se pojedou příští rok v červenci, by mohly být v prodeji v listopadu. Novinářům to dnes řekl prezident pořádajícího Autoklubu České republiky Jan Šťovíček. Návštěvnost očekává vyšší než v posledním ročníku před koronavirovou pandemií, kdy činila téměř 190.000 lidí.

stát

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 mil. dolarů, link

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.

svět

OBRAZEM: Tak to je šílenost. Prohlédněte si nejkomplikovanější metra světa, link

Dvě miliardy cestujících ročně, které využívají služeb soulského metra na jeho osmadvaceti linkách, se mezi 768 stanicemi zpravidla neztratí. Jak přesně toho dosáhnou, ale zřejmé není. Prohlédněte si ty nejkomplikovanější a nejvíc spletité plány systémů metra a podzemek metropolí celého světa.

zemřít

Zemřel Paul Di’Anno, bývalý zpěvák skupiny Iron Maiden, link

Ve věku 66 let zemřel v pondělí 21. října Paul Di’Anno, bývalý zpěvák britské heavymetalové skupiny Iron Maiden. Podle informace hudebního vydavatelství Conquest Music skonal ve svém domě v anglickém Salisbury poté, co ho „v posledních letech trápily vážné zdravotní problémy, které ho omezovaly tak, že musel používat invalidní vozík“.

lékař

Říjnový protest praktičtí lékaři ruší, MZd jim ve vyhlášce přidá peníze, link

Praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti odvolali svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

podezřelý

S obětí dřív pracoval. Primář podezřelý z hrůz v Plzni měl pověst manipulátora, link

Plzeňská policie vyšetřuje od noci na pondělí děsivou vraždu, pokus o vraždu a sebevraždu. Oběťmi jsou dvě ženy, podezřelým z drsného znásilnění a ubití je lékař. Ten se pokusil zabít i sebe, podřezal si žíly. MF DNES zjišťovala informace o minulosti zúčastněných, které by pomohly objasnit zatím neznámý motiv hrůzných činů.

praha

Národní cenu za architekturu letos získala Štvanická lávka v Praze, link

Praha - Národní cenu za architekturu letos získala Štvanická lávka v Praze, která je dílem autorů Petra Teje, Marka Blanka, Jana Mourka, Aleše Hvízdala a Jana Hendrycha. Ocenění dnes v Praze na 31….


smír

Handl se spřátelenými politiky, řekl Fiala o smíru Slovenska s Babišem, link

Smír slovenského ministerstva s Babišem ve sporu o evidenci šéfa ANO u StB je handl a dohoda Babiše se spřátelenými politiky, uvedl premiér Fiala na síti X. Podle Vondráčka naopak Babišovi končí 12 let urážek a dehonestací.

vidkun

Rozsudek v kauze Vidkun: Kadlec odsouzen k vězení, Kyselý platí miliony, link

Olomoucký vrchní soud dnes poslal bývalého olomouckého krajského policejního náměstka Karla Kadlece v kauze Vidkun do vězení na 3,5 roku, původně dostal podmíněný trest. Podnikateli Ivanu Kyselému soud výrazně zvýšil peněžitý trest a to z 346.000 na 1,82 milionu korun a potvrdil mu podmíněný trest, stejně jako třetímu obžalovanému, bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD, nyní SOCDEM). V případu týkajícím se úniků informací z policejních spisů a ovlivňování kauz obžalovaní vinu popírali a žádali zproštění. Rozbořil uvedl, že podá dovolání, Kadlec rozsudek nekomentoval.

vědomě

Slovenské ministerstvo uvedlo, že Babiš vědomě nespolupracoval s StB, link

Slovenské ministerstvo vnitra rozhodlo, že český expremiér Andrej Babiš (ANO) byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB a tento smír soud schválil, informovalo ministerstvo. Uzavření smíru zdůvodnilo dvěma právními analýzami a také tím, že prý existuje vysoké riziko jeho prohry ve sporu. Podle slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) je však Babiš jako agent evidován oprávněně. Bývalý premiér uvedl, že nikdy nepochyboval o tom, že spor ohledně evidence u někdejší komunistické Státní bezpečnosti vyhraje.

2200

Rakušan: Příslušníci bezpečnostních sborů dostanou přidáno 1500 korun, link

Příslušníkům bezpečnostních sborů, jako jsou například policisté nebo hasiči, by se měl v příštím roce zvednout plat o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Objem platových prostředků tak oproti letošku stoupne o pět procent. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký ale novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun pro každého příslušníka. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.

alanis

Zazpívá hity z 90. let. Hvězdou festivalu Metronome bude Alanis Morissette, link

Kanadská zpěvačka míchá alternativní rock s popovými postupy a hluboce osobními písněmi. Na vrchol ji vynesla deska Jagged Little Pill.

alexei

Menšík přehrál Popyrina i ve Vídni a je ve druhém kole, link

Jakub Menšík postoupil na turnaji ve Vídni do druhého kola. Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci ho v rakouské metropoli nezastavil ani osmý nasazený Alexei Popyrin, český tenista přehrál Australana za hodinu a tři čtvrtě 7:6, 6:2.

aryna

Sabalenková je světovou jedničkou, Muchová a Lehečka poskočili o pět míst, link

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková vystřídala v čele světového žebříčku Igu Šwiatekovou. Karolína Muchová si polepšila o pět míst na 25. příčku, Jiří Lehečka poskočil v mužském pořadí po finále v Antverpách už na 28. místo.

civil

Muž v Praze ohrožoval řidiče tramvaje střelnou zbraní. Zasáhl policista v civilu, link

/FOTO/ Na pražské Marjánce došlo v pondělí 21. října k nebezpečnému incidentu, při kterém muž ohrožoval střelnou zbraní řidiče tramvaje.

evidence

Handl se spřátelenými politiky, řekl Fiala o smíru Slovenska s Babišem, link

Smír slovenského ministerstva s Babišem ve sporu o evidenci šéfa ANO u StB je handl a dohoda Babiše se spřátelenými politiky, uvedl premiér Fiala na síti X. Podle Vondráčka naopak Babišovi končí 12 let urážek a dehonestací.

evidován

Slovenské ministerstvo uvedlo, že Babiš vědomě nespolupracoval s StB, link

Slovenské ministerstvo vnitra rozhodlo, že český expremiér Andrej Babiš (ANO) byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB a tento smír soud schválil, informovalo ministerstvo. Uzavření smíru zdůvodnilo dvěma právními analýzami a také tím, že prý existuje vysoké riziko jeho prohry ve sporu. Podle slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) je však Babiš jako agent evidován oprávněně. Bývalý premiér uvedl, že nikdy nepochyboval o tom, že spor ohledně evidence u někdejší komunistické Státní bezpečnosti vyhraje.

fethullah

Zemřel islámský duchovní Fethullah Gülen, link

V USA ve věku 83 let zemřel islámský duchovní Fethullah Gülen, oznámila v pondělí turecká média. Turecký režim jej viní z osnování neúspěšného armádního puče z roku 2016. Úmrtí později potvrdil i server Herkul, jenž zveřejňuje Gülenova kázání.

fuksu

Kajakář Dostál je Kanoistou roku, v souboji olympijských šampionů předčil Fuksu, link

Kajakář Josef Dostál se stal Kanoistou roku. V souboji olympijských šampionů odsunul v tradiční svazové anketě na druhé místo kanoistu Martina Fuksu, který kraloval loni. Dostál získal toto ocenění potřetí v kariéře, radoval se už v letech 2014 a 2016.

gülen

Zemřel islámský duchovní Fethullah Gülen, link

V USA ve věku 83 let zemřel islámský duchovní Fethullah Gülen, oznámila v pondělí turecká média. Turecký režim jej viní z osnování neúspěšného armádního puče z roku 2016. Úmrtí později potvrdil i server Herkul, jenž zveřejňuje Gülenova kázání.

hello

Hitmaker s hebkým hlasem. Do Prahy se vrátí Lionel Richie, zazpívá i Hello, link

Americký soulový zpěvák proslul jemným hlasem a sladkými R&B hity, které dostal do popových hitparád. Podílel se také na písni We Are The World.

innogy

Dodavatelé ke konci roku zlevní energie, link

Dobrá zpráva pro české spotřebitele: další dodavatel energií oznámil zlevnění. Společnost innogy od prosince sníží ceny těm zákazníkům, kteří nemají fixované produkty. Jedná se zhruba o 350 tisíc domácností. Zlevnit se podle informací ČT chystá i další velký hráč na trhu. Společnost E.ON od ledna sníží ceny elektřiny stávajícím klientům bez fixace. Půjde o víc než 700 tisíc domácností.

jakožto

Moldavané se vyslovili proti vstupu do EU, prezidentka obviňuje Rusko, link

Moldavané v nedělním referendu podle téměř úplných výsledků zřejmě těsně odmítli ústavní zakotvení vstupu do Evropské unie jakožto cíle země. Současná proeveropská prezidentka Maia Sanduová obvinila „zločinecké skupiny“ z podrývaní referenda a kupování hlasů, Moldavsko pak opakovaně obviňuje Rusko z vměšování a rozsáhlé dezinformační kampaně.

janduse

Hokejisté Vsetína se v první lize přiblížili k vedoucímu Zlínu na dva body, link

Hokejisté druhého Vsetína vyhráli ve 14. kole první ligy díky hattricku útočníka Tomáše Janduse ve Frýdku-Místku 4:1 a přiblížili se na rozdíl dvou bodů vedoucímu Zlínu, oproti kterému mají ještě zápas k dobru. Zlín zvítězil v nedělní předehrávce na ledě čtvrté pražské Slavie 2:1 po samostatných nájezdech. Třetí Sokolov porazil doma Litoměřice 2:1.

kajakář

Kajakář Dostál je Kanoistou roku, v souboji olympijských šampionů předčil Fuksu, link

Kajakář Josef Dostál se stal Kanoistou roku. V souboji olympijských šampionů odsunul v tradiční svazové anketě na druhé místo kanoistu Martina Fuksu, který kraloval loni. Dostál získal toto ocenění potřetí v kariéře, radoval se už v letech 2014 a 2016.

kanoistu

Kajakář Dostál je Kanoistou roku, v souboji olympijských šampionů předčil Fuksu, link

Kajakář Josef Dostál se stal Kanoistou roku. V souboji olympijských šampionů odsunul v tradiční svazové anketě na druhé místo kanoistu Martina Fuksu, který kraloval loni. Dostál získal toto ocenění potřetí v kariéře, radoval se už v letech 2014 a 2016.

kanoistý

Kajakář Dostál je Kanoistou roku, v souboji olympijských šampionů předčil Fuksu, link

Kajakář Josef Dostál se stal Kanoistou roku. V souboji olympijských šampionů odsunul v tradiční svazové anketě na druhé místo kanoistu Martina Fuksu, který kraloval loni. Dostál získal toto ocenění potřetí v kariéře, radoval se už v letech 2014 a 2016.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.