Week 40 report

Heatmap of Top Tags

Heatmap of Top Tags

Last 3 Weeks Activity

Deliberately Promoted Tags 🚩

Our algorithm identified these tags as suspicious. Perhaps these terms were deliberately promoted in the media.

Nothing this week...

Most Relevant News for Each Tag

autobus

Z nadjezdu nedaleko Benátek se zřítil autobus, na místě je nejméně 21 mrtvých,

Autobus se podle italských médií zřítil z nadjezdu a dopadl na železniční trať, poté začal hořet.

dítě

Řidič kličkoval po silnici, nadýchal přes dvě promile. V autě vezl čtyři děti,

Hlídka městské policie minulý týden zastavila v Ostravě auto, které kličkovalo po silnici. Navíc když řidič promluvil, bylo zjevné, že se před jízdou notně posilnil alkoholem. A výsledek testu podezření jen potvrdil, muž nadýchal 2,27 promile. Zarážející je také fakt, že v autě vezl čtyři děti.

evropský

Díky Ukrajině se Rusku nemusíte bránit vy, řekl Zelenskyj evropským lídrům,

Ukrajina musí podle prezidenta Volodymyra Zelenského zvítězit v obranné válce proti Rusku, aby ruský prezident Vladimir Putin neobrátil svoji agresi vůči jiné zemi. Díky Ukrajině se nemusí před ruskými útoky bránit vojáci jiných evropských zemí, řekl Zelenskyj evropským politikům úvodem summitu Evropského politického společenství (EPC) ve španělské Granadě.

izrael

Desítky lidí v Berlíně slavily útok Hamásu na Izrael, policie akci rozpustila,

Několik desítek lidí v Berlíně v noci na neděli oslavovalo útok palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael, policie shromáždění kvůli skandování nenávistných protiizraelských hesel rozpustila. V sobotu během dne zase palestinští aktivisté rozdávali v Berlíně sladkosti. Sami na sociální síti X uvedli, že je to na oslavu vítězství odporu proti Izraelcům.

koruna

Zdražování paliv v Česku po čtyřech měsících ustalo. Ceny mohou ještě klesnout,

Několikaměsíční zdražování pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu zastavilo. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o sedm haléřů na 40,51 koruny za litr a nafta o dva haléře na 40,41 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V příštím týdnu by pohonné hmoty mohly zlevnit v rozsahu 40 až 50 haléřů na litr.

miliarda

Ministerstvo kultury sníží filmové pobídky. Kvůli úsporám škrtne 200 milionů,

Ministerstvo kultury v příštím roce sníží filmové pobídky pro natáčení snímků v Česku o 200 milionů korun. Klesnou tak z 1,4 na 1,2 miliardy korun. Plánovaná úspora je součástí dotačních škrtů za celkem 84 miliard korun, na kterých se minulý týden při schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok shodla vláda. Fialův kabinet plánuje zrušit i státní dotace některým spolkům, které sdružují legionáře a starají se o propagaci odkazu Tomáše Garriqua Masaryka. A právě to kritizuje část vládních poslanců.

milión

Nejméně 20 milionů vozů GM má zřejmě vadné airbagy,

Nejméně 20 milionů vozů automobilky General Motors je vybaveno vadnými airbagy a měly by být svolány ke kontrole, než se zraní nebo zabije více lidí. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje. Celkem může být vadných až 52 milionů airbagů, které použily také jiné automobilky.

pavel

Evropa neodhalila zlo včas. Putin nesmí zvítězit, řekl Pavel v europarlamentu,

Evropské volby, které se uskuteční příští rok, budou příležitostí i výzvou pro demokracie. V projevu v Evropském parlamentu to ve středu prohlásil český prezident Petr Pavel. Zdůraznil, že klíčem k míru a prosperitě v Evropě jsou její jednota a rozmanitost. Prezident zároveň ostře odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině, vyzdvihl evropskou pomoc Kyjevu a apeloval na politiky, aby komunikovali s občany a nedávali prostor dezinformacím. V projevu opakovaně odkázal na svého předchůdce Václava Havla, který by 5. října oslavil své narozeniny. Projev Pavel přednesl v angličtině, v úvodu ale promluvil česky i francouzsky.

plzeň

Extraliga: Plzeň zdolala Vítkovice a ukončila sérii proher,

Plzeň v 9. kole hokejové extraligy porazila 1:0 Vítkovice. V neděli se hraje dalších šest zápasů.

procento

Maloobchodní tržby v srpnu klesly o 2,8 procenta,

Tržby maloobchodu v Česku klesly už šestnáctý měsíc v řadě. V srpnu se meziročně snížily o 2,8 procenta, což je rychlejší propad než v červenci, informoval Český statistický úřad.

ruský

Ruský útok na Cherson si vyžádal oběti, ukrajinská obrana čelila i dronům,

Při ruském ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli dva lidé. Ve čtvrtek o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tamní vzdušné síly předtím uvedly, že v noci na čtvrtek zničily při masivním ruském dronovém útoku většinu z asi tří desítek nepřátelských dronů. Také Rusko obvinilo Ukrajinu z dronových útoků, které podle něj způsobily výpadky proudu v příhraniční oblasti. Ukrajinské síly obvinila Moskva také z použití kazetové munice, která údajně zranila jednu ženu.

soud

Nejvyšší soud potvrdil 25 let vězení za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v Bubenči,

Brno - Za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v pražské Bubenči si Tomáš Fiala odpyká 25 let ve vězení. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání, rozhodoval neveřejně, výsledek ČTK sdělila…

sparta

ONLINE: Vítkovice hrají v Plzni, Sparta hostí Liberec. V Hradci se chystá derby,

Hokejová extraliga nabízí na závěr neděle strhující souboj. Program kompletního 9. kola vrcholí východočeským derby mezi pátým Hradcem a lídrem z Pardubic. Další regionální střetnutí hostí Brno, kde Kometa v moravském duelu hraje s Olomoucí. Druhý Litvínov bojuje v pozoruhodném klání se čtvrtými Budějovicemi, třetí Sparta doma hostí Liberec. Utrápené Vítkovice nastupují na ledě poslední Plzně. Všechna utkání můžete sledovat v podrobných online reportážích.

ukrajina

Čaputová se kvůli volbám postavila proti vojenské pomoci Kyjevu. Ukrajina mluví o ruských agentech,

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se postavila proti záměru ministerstva obrany poskytnout další balík vojenské pomoci Ukrajině čelící ruské invazi. Mluvčí Čaputové to zdůvodnil výsledkem sobotních parlamentních voleb na Slovensku, po kterých na základě pověření od hlavy státu jednají o vytvoření vlády strany, jež tuto formu pomoci Kyjevu odmítají. Napsal to Denník N. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v reakci podle ukrajinské tiskové agentury Unian řekl, že na Slovensku mají silný vliv ruští agenti.

ukrajinský

Rusko podniklo raketový útok na Oděsu, čtyři zranění,

Ruské vojenské síly v noci na 7. října uskutečnily raketový útok na ukrajinský přístav Oděsa. Poškodily přístavní infrastrukturu, včetně obilného skladu a penzionu. Čtyři lidé byli zraněni. Uvedly to podle agentury Reuters ukrajinské úřady. Ruská armáda oznámila, že v sobotu ráno sestřelila nedaleko Moskvy ukrajinský dron.

volba

Volby by vyhrálo ANO s 33,5 procenta, koalici Spolu odcházejí voliči,

Sněmovní volby by podle zářijového průzkumu Kantaru vyhrálo hnutí ANO s 33,5 procenta hlasů. Vládní koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) výrazně odcházejí voliči. Podle analytičky Nikoly Kopáčové je ztrácí zejména ODS. Přecházejí k ANO, SPD, Svobodným nebo Přísaze, uvedla analytička v nedělních Otázkách Václava Moravce na České televizi.

zápas

ONLINE: Video momenty ze zápasu Olomouc–Plzeň,

Hokejová extraliga pokračuje dnes zápasy 8. kola. Střetnutí týmů ve špatném rozpoložení je k vidění v Olomouci. Domácí prohráli čtyřikrát v řadě, hosté z Plzně mají nelichotivou šňůru ještě o zápas delší. Duel začíná v 18:00. Sport.cz vám nabízí v této online reportáži nejdůležitější údaje a ve video ukázkách i všechny góly a nejzajímavější momenty zápasu.

útok

Desítky lidí v Berlíně slavily útok Hamásu na Izrael, policie akci rozpustila,

Několik desítek lidí v Berlíně v noci na neděli oslavovalo útok palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael, policie shromáždění kvůli skandování nenávistných protiizraelských hesel rozpustila. V sobotu během dne zase palestinští aktivisté rozdávali v Berlíně sladkosti. Sami na sociální síti X uvedli, že je to na oslavu vítězství odporu proti Izraelcům.

česko

Po Česku a Polsku zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem i Rakousko,

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner v úterý oznámil, že na rakousko-slovenských hranicích budou od půlnoci obnoveny kontroly. Podle webu noe.orf.at potrvají zatím deset dní. Zavedení kontrol na hranici se Slovenskem před Rakouskem ohlásily také Česko a Polsko.

žena

Nobelovu cenu za mír má íránská bojovnice za práva žen Narges Mohammadíová,

Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová, která bojuje proti útlaku žen v Íránu a za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. Oznámil to dnes norský Nobelův výbor. „Letošní Nobelova cena je také vyznamenáním statisíců lidí, kteří v předešlém roce demonstrovali proti íránskému teokratickému režimu, jenž diskriminuje a utiskuje ženy,“ dodal Nobelův výbor, který zároveň vyzval k propuštění Mohammadíové. Politici oslovení ČTK kvitují udělení ceny íránské aktivistce Mohammadíové. Podle senátora Fischera se Nobelův výbor letos trefil.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.