Week 42 report

Heatmap of Top Tags

Heatmap of Top Tags

Last 3 Weeks Activity

Deliberately Promoted Tags 🚩

Our algorithm identified these tags as suspicious. Perhaps these terms were deliberately promoted in the media.

Nothing this week...

Most Relevant News for Each Tag

gaza

Izraelský nálet zasáhl kostel v Gaze, tvrdí Hamás. Izrael to nekomentoval,

Palestinské islamistické hnutí Hamás uvedlo, že Izrael zasáhl pravoslavný kostel ve městě Gaza, kde se před bombardováním skrývali křesťané. Podle Hamásu, který v Pásmu Gazy vládne, úder způsobil rozsáhlé škody a vyžádal si mnoho obětí. Izrael incident nekomentoval. Zpravodajský web BBC píše, že se mu podařilo ověřit snímek zachycující poškození kostela. Podle televize Al-Džazíra při zásahu zahynulo osm lidí, včetně žen a dětí.

gazy

Z Egypta vyjel druhý konvoj s humanitární pomocí. Do Pásma Gazy míří 17 kamionů,

Přes hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy začal v neděli přejíždět druhý konvoj s humanitární pomocí. Je v němž 17 kamionů, informovaly agentury AFP a Reuters. První konvoj 20 nákladních vozů byl do Gazy vpuštěn v sobotu. Pásmo Gazy je terčem odvetného izraelského bombardování a blokády po brutálním útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

hamás

Hamás propustil dvě Američanky. Matku a dceru držel jako rukojmí,

Hnutí Hamás z Pásma Gazy propustilo dvě americká rukojmí - matku s dcerou, které drželo od krvavého útoku na Izrael 7. října. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo ozbrojené křídlo Hamásu a informaci později potvrdila Izraelská veřejnoprávní stanice Kan i americký prezident Joe Biden. Reuters uvádí, že ženy jsou v péči Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC). Kancelář izraelského premiéra uvedla, že ženy budou přepraveny na vojenskou základnu ve středním Izraeli.

hranice

Namátkové kontroly na hranici s Českem zavádí také Rakousko,

Po Německu zavede namátkové kontroly na hranici s Českem kvůli migraci také Rakousko, a to od úterní půlnoci. Na sociální síti X to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že nebudou stálé ani plošné. Německo začalo s namátkovými kontrolami na hranici s Českem v pondělí večer, prozatím na deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením.

izrael

Teroristé Hamásu měli při útoku na Izrael lékárničky od UNICEF,

Izraelská armáda zveřejnila ve čtvrtek záběry, kde jsou vidět vozidla použitá teroristy z Hamásu k útoku na Izrael. Na jednom z nich je vidět lékárnička, kterou do Gazy poslal Dětský fond OSN UNICEF. Je to další z dokumentů ukazujících, kde končí humanitární pomoc poskytovaná Palestincům v Pásmu Gazy.

izraelský

Tisíce lidí v Jordánsku či Tunisku vyjádřily podporu Palestincům, někteří pálili fotky Bidena a Netanjahua,

V Jordánsku, Íránu, Egyptě či Tunisku protestovaly ve středu opět tisíce lidí proti izraelskému bombardování palestinského Pásma Gazy, na jihu Libanonu demonstranti také pálili fotografie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a amerického prezidenta Joea Bidena. Ten přiletěl do Tel Avivu podpořit izraelskou vládu v boji proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás, které 7. října provedlo rozsáhlý pozemní a vzdušný útok na Izrael. Právě v odvetě na tento útok Izrael Pásmo Gazy masivně bombarduje a uvalil na něj také totální blokádu.

liga

Posila pro fotbalový Zlín, poslední tým ligy dotáhl příchod Španěla Gonzáleze,

Poslední tým první fotbalové ligy Zlín posílil záložník Pablo González. Třicetiletý Španěl přišel jako volný hráč z Hapoelu Tel Aviv a s klubem se dohodl na smlouvě do konce sezony. „Ševci“ o tom informovali na svém webu.

milión

V kauze otravy Bečvy navrhl žalobce pokutu firmě Energoaqua, řediteli podmínku,

Státní zástupce navrhl ve středu u vsetínského soudu uložit firmě Energoaqua obžalované v případu otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 peněžitý trest 21 milionů korun. Pro ředitele firmy Oldřicha Havelku, který je v kauze také obžalovaný, žádá podmíněný trest a pokutu milion korun. Havelka i zmocněnec podniku Vladimír Kurka vinu opakovaně odmítli. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.

ministr

Čaputová chce nový návrh na ministra životního prostředí. Vládu jmenuje až posléze,

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chce jmenovat novou vládu až poté, co dostane nový návrh na obsazení funkce ministra životního prostředí. Ve čtvrtek prezidentka na tento post odmítla jmenovat kandidáta nacionalistické Slovenské národné strany (SNS) Rudolfa Huliaka. Vyplývá to z oznámení kanceláře hlavy slovenského státu. SNS přitom ve čtvrtek uvedla, že na nominaci Huliaka trvá. Čaputová zároveň rozhodla o tom, že ustanovující schůze slovenské sněmovny po zářijových parlamentních volbách bude příští středu.

nemocnice

Izraelci zasáhli nemocnici v Gaze. Zemřely stovky lidí, tvrdí Palestinci,

Nejméně 500 lidí zahynulo při izraelském náletu na nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza, napsala agentura Reuters s odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne islamistické hnutí Hamás. Izraelská armáda podle Reuters uvedla, že v tuto chvíli o hlášeném bombardování nemocnice nemá informace.

olomouc

Vlakvedoucí v Olomouci zachránil život lidem v hořícím vagonu. Děkují mu i hasiči,

Podle hasičů, kteří na místě zasahovali, by se lidé bez pomoci vlakvedoucího tak rychle z hořícího vlaku určitě nedostali.

plzeň

V Plzni se srazily tramvaje, lehce se zranily dvě desítky lidí,

Na Karlovarské třídě v Plzni se po poledni srazily dvě tramvaje. Podle aktuálních informací je na místě dvaadvacet lehce zraněných, středně těžce byla zraněna řidička tramvaje. Automobilová doprava z centra Plzně na Košutku stojí.

policie

Policie obvinila muže ze znásilnění školačky v Hradci Králové,

Policie zadržela 34letého muže, kterého obvinila ze znásilnění školačky v Hradci Králové, na další dívku měl podle policie zaútočit. Muž již sedí ve vazbě.

procento

Hrubý domácí produkt Číny stoupl o 4,9 procenta,

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 4,9 procenta, což je více, než se očekávalo. S odvoláním na čínské statistiky to ve středu uvedla agentura Reuters, která počítala s růstem o 4,4 procenta. Ve srovnání s druhým čtvrtletím HDP vzrostl o 1,3 procenta.

ruský

Moskva si předvolala českého diplomata. Nelíbí se jí kritika útoku na ukrajinskou Hrozu,

Ruské ministerstvo zahraničí si tento týden předvolalo zástupce české ambasády v Moskvě Jana Ondřejku, aby protestovalo proti postoji Prahy k nedávnému útoku na ukrajinskou obec Hroza. Na svém webu to napsala ruská diplomacie. Černínský palác schůzku potvrdil.

soud

Soud rozhodne o vazbě tří podezřelých z vraždy podnikatele,

Okresní soud v Tachově v pátek rozhodne o vazbě ženy a dvou mužů, kteří jsou podezřelí z vraždy 51letého podnikatele a starosty obce na Plzeňsku. Ten podle kriminalistů zemřel násilnou smrtí. Jeho ohořelé tělo našli v autě začátkem října poblíž Benešovic na Tachovsku.

vláda

Fialova vláda přestála i třetí hlasování o nedůvěře. Debata trvala přes 30 hodin,

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve Sněmovně i třetímu opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry. Výsledek se vzhledem ke koaliční většině očekával. Proti návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovali v noci na čtvrtek podle očekávání přítomní poslanci všech pěti stran vládního tábora. Návrh podpořili jen přítomní poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.

zápas

ONLINE: Video momenty ze zápasu Sparta - Mladá Boleslav,

Hokejisté Sparty hostí ve 13. kole extraligy Mladou Boleslav. Zápas začne v 18:00. Všechny gólové akce a zajímavé video momenty naleznete v tomto článku.

útok

Zóna ČT24: Raketové útoky Hamásu se snaží zahltit obranu Izraele. Odráží je jedny z nejpokročilejších systémů,

Izrael v posledních dnech nepolevuje v cílených útocích na Pásmo Gazy, teroristé z Hamásu přesto neustávají v raketových útocích na židovský stát. Tyto střely jsou však extrémně nepřesné a mají tak jen jediný úkol – zahltit izraelskou obranu v naději, že aspoň některá z raket dopadne do obydlených oblastí. Palestinští teroristé mají k dispozici i řadu různých typů raket, liší se podle dostřelu i ničivé síly. Izrael jim však systematicky odolává. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24.

česko

Namátkové kontroly na hranici s Českem zavádí také Rakousko,

Po Německu zavede namátkové kontroly na hranici s Českem kvůli migraci také Rakousko, a to od úterní půlnoci. Na sociální síti X to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že nebudou stálé ani plošné. Německo začalo s namátkovými kontrolami na hranici s Českem v pondělí večer, prozatím na deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.