Week 48 report

Heatmap of Top Tags

Heatmap of Top Tags

Last 3 Weeks Activity

Deliberately Promoted Tags 🚩

Our algorithm identified these tags as suspicious. Perhaps these terms were deliberately promoted in the media.

Nothing this week...

Most Relevant News for Each Tag

dítě

Rodiče kvůli stávce řešili, kam s dětmi. Operní pěvkyně nabídla hlídání, hostinec zastoupil jídelnu,

Kvůli stávce se v pondělí neučilo na asi sedmdesáti procentech českých škol. Mnozí rodiče se tak potýkali s tím, jak se v pracovním dni postarat o své děti. Pomáhali příbuzní i zaměstnavatelé. Stejný problém ale měly některé školy, na kterých stávkovala třeba jen část zaměstnanců. Například základní škole ve Velkém Březně na Ústecku vyšla vstříc místní restaurace a nahradila na den školní jídelnu.

izrael

V Pásmu Gazy je nadále podle vlády Izraele zadržováno 137 rukojmích,

Tel Aviv - V Pásmu Gazy je dál zadržováno 137 lidí unesených z Izraele při vpádu radikálů z palestinského hnutí Hamás a dalších islamistických skupin do země 7. října. Hamás během týdenního příměří,…

koruna

Český fotbal dostane za postup na Euro skoro čtvrt miliardy korun,

Fotbalová asociace ČR inkasuje za postup reprezentace na mistrovství Evropy v příštím roce v Německu 9,25 milionu eur (225 milionů korun).

kraj

Mokrý sníh komplikuje dopravu v Libereckém kraji, 3500 míst nemá proud,

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikoval dnes ráno těžký mokrý sníh a popadané stromy. Na některých místech kvůli tomu uvázly sypače, přerušený byl provoz na několika železničních tratích. Bez proudu je zhruba 3500 domácností.

liga

Mallorca nevyhrála ve španělské fotbalové lize po desáté v řadě,

Mallorca v 15. kole španělské fotbalové ligy remizovala s Alavésem 0:0. V soutěži nevyhrála už deset zápasů a v tabulce jí patří 16. místo.

lékař

V nemocnicích platí výpověď dobrovolných přesčasů, čeká se na podpis dohody,

V českých nemocnicích od pátku platí výpovědi dobrovolné přesčasové práce, ty podalo přes šest tisíc lékařů. Jak to omezí provoz zařízení, se teprve ukáže. Výpověďmi lékaři chtěli podpořit své požadavky na změny zákoníku práce a růst mezd a platů. Po čtvrteční dohodě jejich zástupců s premiérem Petrem Fialou ale viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda lékaře vyzval, aby péči zajistili.

ministr

Maďarský ministr zahraničí považuje za nerozumný návrh ČR na omezení pohybu ruských diplomatů,

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó považuje za nerozumný návrh České republiky omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru. Vyplývá to z rozhovoru, který šéf maďarské diplomacie poskytl ruskému deníku Izvestija. Iniciativa je podle něj v rozporu se zásadami Budapešti. Český ministr zahraničí Jan Lipavský dříve prostřednictvím svého mluvčího ČTK potvrdil, že ČR s tímto návrhem přišla.

nemocnice

V nemocnicích ode dneška platí výpověď dobrovolné přesčasové práce,

Praha - V českých nemocnicích ode dneška platí výpovědi dobrovolné přesčasové práce, kterou podalo více než 6000 lékařů. Jak moc to omezí provoz nemocnic, se však teprve ukáže. Výpovědí přesčasů totiž…

online

ONLINE: Video momenty z utkání Vítkovice - Litvínov,

Hokejová extraliga pokračuje v neděli duely 25. kola. Vítkovice hostí od 17:00 Litvínov. Sport.cz vám nabízí v této online reportáži nejdůležitější údaje a ve video ukázkách i všechny góly a nejzajímavější momenty zápasu.

procento

Životní úroveň v Česku klesla. Je stejná jako na Kypru a ve Slovinsku,

Životní úroveň v Česku se loni vůči evropskému průměru mírně snížila. Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele vyjádřený ve standardech kupní síly se snížil o jeden procentní bod na 91 procent průměru Evropské unie. Česko tak je na úrovni Kypru a Slovinska (shodně 92 procent) a mírně zaostává za Itálií (96 procent). Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) ve Statistické ročence 2023.

ruský

„Sláva Ukrajině.“ Zavražděný ukrajinský voják má v rodném městě sochu,

V březnu viděla celá Ukrajina video, na kterém ruští vojáci zastřelili neozbrojeného ukrajinského vojáka. Jeho poslední slova byla „sláva Ukrajině“. Z Oleksandra Matsievského se stal hrdina a symbol odporu proti ruské okupaci. Teď mu v jeho rodišti odhalili sochu. Odkaz zabitého vojáka ale sahá daleko za hranice města.

sníh

Přívaly sněhu: Napadnou desítky centimetrů, varovali meteorologové,

Většina Česka se bude podle meteorologů v pátek a v sobotu potýkat s přívaly sněhu. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napadne do neděle 25, ojediněle až 35 centimetrů nového sněhu. V souvislosti s tím očekávají meteorologové rovněž tvorbu sněhových jazyků.

soud

Soud vyhlásil v případě Liberty Ostrava moratorium. Vztahuje se na dodavatele energií,

Krajský soud v Ostravě vyhlásil v případě hutní společnosti Liberty Ostrava individuální moratorium. O ochranu před jedním z věřitelů firma sama před časem požádala. Potvrdili to mluvčí soudu Igor Krajdl i Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. Společnost má nyní třicet dnů na to, aby předložila plán restrukturalizace.

sparta

Klíčové bitvy pro Spartu i Slavii v Evropské lize, Plzeň má jistotu,

Fotbalisté Slavie dnes nastoupí v Tiraspolu proti Šeriffu k předposlednímu pátému utkání ve skupině Evropské ligy, a v případě vítězství si zajistí účast ve vyřazovací fázi. O udržení šance na jarní pokračování bude hrát Sparta doma proti vedoucímu týmu své skupiny Betisu Sevilla. V Konferenční lize se již jistě postupující Plzeň střetne v Tiraně s kosovským Ballkani. Zápasy Sparty a Plzně začnou v 18:45, Slavia bude hrát od 21:00. Všechny zápasy sledujte v podrobných online reportážích na Sport.cz.

ukrajina

Slovensko se musí připravit na standardizaci vztahů s Ruskem, řekl Fico,

Slovensko se musí připravovat na období po skončení války na Ukrajině a na standardizaci slovensko-ruských vztahů, uvedl slovenský premiér Robert Fico při jednání s velvyslanci Spojených států a Ruska. Fico kritizuje protiruské sankce a jeho nová vláda zastavila vojenskou pomoc ze státních zásob určenou Ukrajině bránící se ruské vojenské invazi. Podle premiéra dosud nastavená strategie EU a USA ohledně války na Ukrajině zjevně selhává.

ukrajinský

Ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky, připustil Zelenskyj,

Kyjev - Protiofenziva, kterou zahájila Ukrajina letos v červnu, nepřinesla kýžené výsledky, uvedl v rozhovoru s agenturou AP Volodymyr Zelenskyj. Důvodem je podle něj nedostatek zbraní a vojáků. Ukrajinský…

vláda

Vláda neustoupí od snahy ozdravit veřejné finance, řekl Fiala ke stávce učitelů,

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. „Ustoupili bychom od dobré budoucnosti,“ řekl premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů. Vláda voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance, a schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou tak podle premiéra nezbytné kroky. Fiala kritizoval odbory, vláda s nimi podle premiéra dlouhodobě jedná, sociální dialog by mohl fungovat dobře. Zájem domluvit se by ale musely mít obě strany, uvedl na adresu odborů.

vánoční

V centrech měst Plzeňského kraje se od pátku do neděle rozsvítily vánoční stromy,

Zhruba polovinu náměstí Republiky v Plzni zaplnili v neděli večer lidé, kteří se přišli podívat na vánoční trhy a rozsvícení ozdobeného stromu. O vylepšení atmosféry akce v první adventní neděli se postaralo víkendové sněžení. Rozsvěcení stromu už tradičně v Plzni dokáže přitáhnout tisíce lidí.

útok

Izrael znal plán útoku Hamásu rok dopředu. Nevěřil, že by ho teroristé dokázali realizovat,

Izraelské bezpečnostní složky měly už od loňského roku dokument, který popisoval útok teroristického hnutí Hamás na izraelské území. Uvedl to ve čtvrtek deník The New York Times (NYT), který se s dokumentem seznámil. Podle něj text popisuje směr útoku na místo konání hudebního festivalu Supernova i postupy, které Hamás skutečně 7. října použil. Izraelské bezpečnostní složky však vyhodnotily plán jako příliš ambiciózní a mimo bojové schopnosti hnutí.

škola

Rodiče kvůli stávce řešili, kam s dětmi. Operní pěvkyně nabídla hlídání, hostinec zastoupil jídelnu,

Kvůli stávce se v pondělí neučilo na asi sedmdesáti procentech českých škol. Mnozí rodiče se tak potýkali s tím, jak se v pracovním dni postarat o své děti. Pomáhali příbuzní i zaměstnavatelé. Stejný problém ale měly některé školy, na kterých stávkovala třeba jen část zaměstnanců. Například základní škole ve Velkém Březně na Ústecku vyšla vstříc místní restaurace a nahradila na den školní jídelnu.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.