Week 17 report

Heatmap of Top Tags

Heatmap of Top Tags

Last 3 Weeks Activity

Deliberately Promoted Tags 🚩

Our algorithm identified these tags as suspicious. Perhaps these terms were deliberately promoted in the media.

Nothing this week...

Most Relevant News for Each Tag

americký

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů,

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledek hlasování přivítal Izrael, Čína kritizuje pomoc Tchaj-wanu.

dům

Při požáru bytového domu v Praze zemřel jeden člověk,

Jednoho mrtvého si vyžádal nedělní ranní požár bytového domu v Záběhlické ulici v Praze 10. Dalších sedm lidí muselo být evakuováno, nikdo z nich nebyl zraněn. Informovali o tom na síti X pražští záchranáři a hasiči.

evropský

O Rusku nás hodně naučila zkušenost střední Evropy se SSSR, míní von der Leyenová,

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského vůdce Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to v pátek uvedla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

gól

Hertl pomohl gólem k výhře. Trefil se i Pastrňák, Boston ale nakonec s Torontem padl,

Český hokejista Tomáš Hertl se podílel gólem na vítězství Vegas Golden Knights 4:3 v úvodním utkání série play off NHL proti Dallasu. Trefil se také David Pastrňák, na jehož gólu si připsal asistenci krajan Pavel Zacha. Jejich Boston však nakonec prohrál s Torontem 2:3 a série je tak nyní srovnaná na 1:1.

kolo

První zápas, první vítězství. Lehečka začal na antuce výhrou nad nebezpečným Srbem,

Nejlepší český tenista porazil na Masters v Madridu ve druhém kole Hamada Medjedoviče 7:5 a 6:4.

koruna

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů,

Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních pěstitelů ovoce v Česku, aktuálně jich je 700 až 800. Na úrodě ovoce jsou škody za více než miliardu korun. Mrazy pěstitelům způsobily škody také v okolních zemích, například na Slovensku ale byly menší než v Česku. V jihozápadní polovině Čech hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu, poté by se už mělo oteplit.

madridu

Tenistka Nosková do třetího kola v Madridu neprošla, prohrála s Andrejevovou,

Madrid - Linda Nosková do třetího kola antukového turnaje v Madridu neprošla. Devatenáctiletá Češka prohrála s o tři roky mladší Mirrou Andrejevovou 6:4, 3:6, 3:6. Další soupeřkou ruské tenistky může…

miliarda

USA nakoupí Ukrajině vojenský materiál za šest miliard dolarů, avizoval Austin,

Spojené státy ohlásily další vojenskou pomoc Ukrajině. Kyjevu hodlají nakoupit rakety do protivzdušných baterií a další vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil v pátek americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Web Politico ovšem podotýká, že doručování materiálu potrvá pravděpodobně delší dobu.

ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi. TOP 09 to dnes oznámila v tiskové zprávě. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. O konci ministryně v koaliční vládě se mluvilo už delší dobu. Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

mráz

Podle ovocnářů je kvůli mrazům ohrožena existence 500 ze 700 až 800 pěstitelů,

Praha/Holovousy (Jičínsko) - Letošní mrazy, které podle odhadu ovocnářů způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun, ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce v Česku. ČTK to dnes řekl…

německý

V Německu zadrželi spolupracovníka lídra kandidátky AfD pro eurovolby, podle médií předával informace Číně,

Německá policie zadržela v noci na úterý v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD, podle které Krahův spolupracovník sledoval pro Peking čínskou opozici a předával Číně informace o chodu europarlamentu. ARD uvedla, že muž identifikovaný jako Jian G., který se narodil v Číně, byl již z minulosti německým úřadům znám kvůli možné výzvědné činnosti.

pokuta

Policie rozdala během Speed Marathonu pokuty za 3,5 milionu korun,

Přes dva tisíce dopravních přestupků zaznamenala policie během jediného dne v rámci akce Speed Marathon. Maximální povolenou rychlost porušilo 1578 řidičů, policie udělila pokuty za více než tři miliony korun.

policie

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí,

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který takto podvedl přes pět set lidí. Vzhledem k množství poškozených jde v Česku podle policie o výjimečný případ. Před nadcházejícím mistrovstvím světa v hokeji, které se koná v Praze a Ostravě, tak policie opět varuje před podvodníky.

pomoc

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů,

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledek hlasování přivítal Izrael, Čína kritizuje pomoc Tchaj-wanu.

slovenský

Nový zákon o Slovenské televizi a rozhlasu byl schválen vládou, nynější ředitel bude odvolán,

Slovenská vláda dnes schválila návrh nového zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Předpokládá, že ve funkci předčasně skončí nynější ředitel tohoto veřejnoprávního média Ľuboš Machaj. Představitelé vládní koalice na Slovensku kritizují činnost veřejnoprávního rozhlasu a televize, který nyní funguje pod názvem Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Opozice a některé zahraniční instituce už dříve tvrdily, že slovenská vláda chce RTVS ovládnout, a slovenské opoziční strany svou kritiku po rozhodnutí vlády zopakovaly.

soud

Rozsudek nad exproducentem Weinsteinem byl zrušen, uskuteční se nový soud,

Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl nyní zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle CNN nedostane, jelikož byl loni v Los Angeles odsouzen také k 16 rokům vězení za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se znásilnění herečky v roce 2013.

titul

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě,

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily na palubovce Žabin Brno 85:48 a sérii ovládly 3:1 na zápasy. Nejvyšší soutěž vyhrály počtrnácté za sebou, čímž překonaly sérii svých současných soupeřek z let 1996 až 2008.

zemřít

Zemřel historik Robert Kvaček. Bylo mu 91 let,

Ve věku 91 let v noci na sobotu zemřel uznávaný historik a spisovatel Robert Kvaček. Informovala o tom Jana Čechurová z oddělení moderních a soudobých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

útok

Rusové upravili klouzavé bomby, aby doletěly dál. Teď jimi terorizují Charkov,

Ruské útoky zničily všechny tři hlavní charkovské elektrárny. Výbuchy se ozývají každý den.

škoda

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun, stát jim pomůže,

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vlivem počasí se tam situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši upřesní. Novinářům to dnes v Daminěvsi na Mělnicku řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.