Week 41 report

Heatmap of Top Tags

Heatmap of Top Tags

Last 3 Weeks Activity

Deliberately Promoted Tags 🚩

Our algorithm identified these tags as suspicious. Perhaps these terms were deliberately promoted in the media.

Nothing this week...

Most Relevant News for Each Tag

dům

Hygienička: Měsíc po povodních jsou velkou zdravotní výzvou nevysušené domy,

Asi největší zdravotní výzvou v místech, která před měsícem zasáhly povodně, mohou být před následujícím chladným obdobím nedostatečně vysušené domy. V rozhovoru s ČTK to řekla hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Pozornost hygienickým podmínkách by se měla podle ní věnovat i při návratu do společných zařízení jako jsou školy nebo domovy pro seniory.

hurikán

Florida uklízí spoušť po hurikánu, miliony lidí jsou bez proudu,

Florida začíná s odstraňováním škod a obnovou infrastruktury poté, co se tímto americkým státem prohnal ničivý hurikán Milton. Řádění živlu si vyžádalo 16 obětí, počet mrtvých bude ale podle úřadů nejspíš ještě stoupat, protože záchranáři se dosud nedostali do všech zasažených oblastí. Miliony lidí také zůstávají bez elektrické energie.

izrael

Útok Hizballáhu zabil dva lidi na severu Izraele,

Při raketovém úderu na izraelské město Kirjat Šmona u hranic s Libanonem zemřeli dva lidé. Podle agentury AFP to oznámili záchranáři. K odpovědnosti za útok se přihlásilo libanonské teroristické hnutí Hizballáh, které na oblast útočí už přes rok. Podle libanonského tisku v noci na středu pokračovaly také izraelské údery na jižní předměstí Bejrútu.

izraelský

Hizballáh pálil na Izrael, ten zasáhl tři libanonské vesnice. Zemřelo 15 lidí,

Při izraelských úderech na tři libanonské vesnice severně i jižně od Bejrútu zemřelo nejméně 15 lidí. S odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví to v noci uvedla agentura AFP. Izraelská armáda pak oznámila, že libanonské militantní hnutí Hizballáh od pátečního večera vypálilo na Izrael zhruba 320 střel.

kraj

V Olomouckém kraji podepsali koaliční smlouvu, přibudou tři náměstci,

Příští čtyři roky spolu povedou Olomoucký kraj ANO s koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. V pátek dopoledne to stvrdili podpisem koaliční smlouvy budoucí hejtman Ladislav Okleštěk a místopředseda SPD Radim Fiala. ANO bude mít devět členů rady, SPD dva. Jedenáctičlenné vedení kraje se vrací k modelu se sedmi náměstky, nyní byli čtyři.

milión

Úřady práce vyplatily obětem povodní zatím pomoc za celkem 399 mil. Kč,

Úřady práce vyplatily dosud obětem povodní mimořádnou pomoc za 359 milionů korun. Dostaly zatím 7727 žádostí o podporu. Dalších 40 milionů korun poskytly zaplaveným lidem v hmotné nouzi na pořízení nového vybavení či nezbytné jednorázové výdaje. Novinářům to dnes řekl ředitel pražského krajského úřadu práce Matěj Novák.

milton

FOTO: Hurikán Milton decimuje Floridu,

Více než 2,6 milionu podniků a domů bez elektřiny má na svědomí hurikán Milton, který postupuje z Mexického zálivu přes centrální Floridu. Podle agentury AP dosahoval vítr na pevnině rychlosti 165 kilometrů za hodinu. V Tampě například poničil střechu místní arény, kde sídlí baseballový klub. Na Floridu udeřil jako hurikán třetí kategorie. Poté meteorologové zmírnili varování na kategorii druhou, přičemž živel dál slábl, nadále ale zůstává ničivý.

ministr

Vláda je kompletní. Prezident Pavel jmenoval ministry Kulhánka a Vlčka,

Prezident Petr Pavel v úterý ráno na Pražském hradě jmenoval ministry pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) a průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN). Vláda Petra Fialy (ODS) je nyní kompletní, k pátku skončí bez náhrady ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

nehoda

Hromadná nehoda osobních aut a kamionu na Chomutovsku: jeden mrtvý, další těžce zraněný,

Tragické následky měla v úterý odpoledne nehoda na Chomutovsku, kde se podle prvotních informací srazilo šest osobních aut a kamion. Jeden člověk nepřežil těžká zranění, dalšího záchranka odvezla do nemocnice.

pardubický

Pokus číslo 22. Myška našel koně, který mu pomohl konečně vyhrát Velkou pardubickou,

Dvacet jedna ročníků Velké pardubické a ani ťuk. Přitom Jaroslav Myška bydlí kousek od Pardubic. Už to vypadalo, že je pro něj prokletá. Nakonec se dočkal. Čtyřiačtyřicetiletý žokej, který je považován za jednoho z nejzkušenějších jezdců, konečně ukázal, co v něm je. Stačí, když mu dáte dobrého koně. A spojení se Sexy Lordem a trenérkou Martinou Růžičkovou se ukázalo jako zlaté. Na trať vystřelil jako první a první také do cíle dorazil. A radost mu nezkalil ani fakt, že se musel o prvenství podělit s Janem Faltejskem.

pavel

Vláda je kompletní. Prezident Pavel jmenoval ministry Kulhánka a Vlčka,

Prezident Petr Pavel v úterý ráno na Pražském hradě jmenoval ministry pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) a průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN). Vláda Petra Fialy (ODS) je nyní kompletní, k pátku skončí bez náhrady ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

plzeň

Policie obvinila muže podezřelého z postřelení třináctileté dívky v Plzni,

Čtyřicetiletého muže podezřelého z pátečního postřelení třináctileté dívky v okrajové části Plzně Zábělá policisté obvinili s pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Kromě obvinění policisté rovněž podali podnět k mužovu vazebnímu stíhání.

povodeň

Úřady práce vyplatily obětem povodní zatím pomoc za celkem 399 mil. Kč,

Úřady práce vyplatily dosud obětem povodní mimořádnou pomoc za 359 milionů korun. Dostaly zatím 7727 žádostí o podporu. Dalších 40 milionů korun poskytly zaplaveným lidem v hmotné nouzi na pořízení nového vybavení či nezbytné jednorázové výdaje. Novinářům to dnes řekl ředitel pražského krajského úřadu práce Matěj Novák.

soud

Soud neschválil Metrostavu dohodu o vině a trestu v kauze, kde je obžalován i liberecký hejtman Půta,

Liberecký soud ve středu neschválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřela společnost Metrostav se státním zástupcem v korupční kauze, kde je mezi obžalovanými i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

ukrajina

Rusové útočí nepřetržitě, hlásí Ukrajina. Obě strany sestřelují drony protivníků,

Ruská protiletecká obrana zničila 47 ukrajinských dronů v západních oblastech Ruska. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské ozbrojené síly hlásí, že Rusko v noci na území Ukrajiny zaútočilo třemi balistickými raketami a 22 drony. Situace na frontě zůstává těžká, Rusové útočí nepřetržitě, uvedl ukrajinský generální štáb. Prohlášení obou stran konfliktu nelze nezávisle ověřit.

vláda

Po kritice veřejnosti i právníků vláda otáčí. Růst platů politiků přehodnotí,

Ministr práce Marian Jurečka přišel v týdnu v reakci na rozhodnutí Ústavního soudu s návrhem na zvýšení platů politiků o téměř 14 procent. Po kritice veřejnosti, ale i expertů, kteří rozporují, že by s platy soudců musely nutně vzrůst i mzdy politiků, však vláda otáčí. „S návrhem nesouhlasíme. Budeme se na příštím jednání věnovat podobě, která by mohla být únosná,“ připustil ministr dopravy Martin Kupka.

zápas

ONLINE: Videomomenty ze zápasu Pardubice - Plzeň,

Extraligu ledního hokeje v neděli čeká 11. kolo. Východočeské Pardubice přivítají na svém ledě Plzeň. Sport.cz vám nabízí v této online reportáži nejdůležitější údaje a ve videoukázkách i všechny góly a nejzajímavější momenty zápasu. K dispozici je také živý audiokomentář od Českého rozhlasu.

útok

FOTO: Na Staroměstském náměstí uctili oběti útoků v Izraeli,

V den ročního výročí útoků teroristů z Hamásu na Izrael přišly stovky lidí v Česku uctít památku zavražděných lidí a pronést modlitbu za unesené. Mnoho z nich dorazilo na Staroměstské náměstí s izraelskými vlajkami. Na pódiu vystoupila například izraelská velvyslankyně v ČR Anna Azariová nebo předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek. Na akci dohlíželi policisté a antikonfliktní tým, obešla se však bez problémů.

řidič

Do cisterny hasičů narazilo na D5 auto, řidič zemřel,

Provoz na dálnici D5 ve směru na Rozvadov zastavila na 83. kilometru vážná nehoda. Osobní vůz narazil do auta hasičů. Řidič osobního auta zemřel, druhý člověk je v kritickém stavu. Zraněni byli i dva hasiči.

škola

Navrhovaná novela zavádí minimální počty žáků, školy se ale slučovat nechtějí,

Ředitelé i starostové jsou proti slučování malých škol. Reagují tak na novelu zákona navrhovanou ministerstvem školství, která by zavedla minimální počty žáků. Pokud obec zřizuje dvě a více škol, každá by měla mít nejméně dvě stě žáků. I proto, že teď je každý patnáctý učitel ředitelem. Takový stav šéf resortu Mikuláš Bek (STAN) označil za bizarní.

How It's Made

Automatic algorithm adds appropriate tags for each news item.

When the day ends, the daily frequency of use of each tag is calculated.

The algorithm also selects tags that are present in several sources during the day, but there was no news with them on the previous day.